På båtcykling från Venedig till Mantua – dag 5

Vår femte och sista dag av cykelkryssningen börjar vid gryningen. Det finns så mycket som vi vill hinna med: Mantua, en cykeltur och god italiensk mat!

Följ med på en resa laddad med många gastronomiska, kulturella och natursköna höjdpunkter. På dagarna cyklar vi i en guidad grupp mellan världskulturarvstäderna Venedig och Mantua längs Po-flodens slättlandskap. Sedan väntar god regional mat och La Dolce Vita ombord på Giroliberos bekväma pråm Ave Maria. 

I dag på resans femte dag ska vi utforska Mantua och dess natursköna omgivning.


Vårt övergripande inlägg om båtcykling i Italien hittar du här.


 

Unesco världskulturarv

Dagen gryr över Mantua. I de tre konstgjorda sjöarna som omger staden förser sig lågt flygande svalor med insekter, men Mantuas gamla stad är i det närmaste folktom. Ändå vittnar de eleganta palatsen, de pampiga kyrkorna, de stiliga tornen och alla andra medeltida- och renäsansbyggnader som förlänat gamla staden dess status som Unesco:s världskulturarv om ett imponerande kulturarv. Det var ju hit som Romeo förvisades i Shakespeares Romeo och Julia. Och det var här som kompositören Monteverdis opera L’Orfeo uruppfördes.

Mantua har gott om gröna stråk längs de tre omgivande sjöarna.

En av Mantuas alla pampiga historiska byggnader – och världskulturarv.

Ännu ett fint palats.

Magnifika kyrkan Basilica di Sant’Andrea.

 

Oförglömlig cykeltur

Klockan nio grenslar vi cyklarna och är på väg mot en av resans finaste cykelturer, med närhet till vatten mest hela tiden. Vi tar oss längs med konstgjorda Superioresjön, där gråhägrar liksom fiskarna väntar blickstilla på dagens första fångst. Vi cyklar längs större och mindre bevattningskanaler omgivna av grönskande, vallmokantad växtlighet.

Det är lättcyklat på de asfalterade cykelbanorna. Det är lugnt och gott om fågelkvitter. Det är trolskt.

En enda gång stannar vi till. Utanför Bosca Fontana, naturreservatet som omhuldar regionens äldsta träd.

Nu är vi ute i det gröna på cykelvägarna.

En kort paus utanför parken Bosca Fontana.

 

Marmirolo

Utan våra reseledarna Elena Zolin och Alex Boullier hade vi nog aldrig hittat konditoriet och bageriet Pasticceria e Pane snett mittemot kyrkan i lilla staden Marmirolo. Nu sitter vi vid ett långbord utanför kaféet som en stor italiensk familj och avnjuter läckra bakverk, gelati och cappuccino – med reseledarna vid kortändan av bordet som familjeöverhuvuden.

Färden längs de grönskande, rogivande bevattningskanalerna fortsätter. Tills vi, fullständigt nedvarvade, är återbördade i Mantua.

Guiden Alex Boullier frestar med gosaker vid Pasticceria e Pane i lilla staden Marmirolo.

Supergod glass på konditoriet.

 

Lokal gastronomi

Efter att ha bekantat oss med Mantuas kulturhistoriska arv och pittoreska omgivning är det dags att ta itu med stadens gastronomiska arv. Stämningen i Osteria dell’Oca (oca betyder gås) är precis så skönt italiensk som man kan föreställa sig – fullt till sista platsen, informellt och sjudande av samtal.

Vi beställer Mantuas paradrätt Tortelli de zucca, pumpafyllda pastakuddar (varianten med tomatsås), grillat nötkött med parmesan och ruccola. Detta sköljs med det spritsiga regionala rödvinet lambrusco, serverat i en kopparkanna. Till efterrätt cremosa Nadia, en variant av chokladmousse döpt efter vår servitris. Därtill Sbrisolona, mandelkakorna som säljs överallt i Mantua.

– Hur smakade maten?, undrar Nadia.
“Molto bene!”

Osteria dell’Oca har en skön stämning och är fullt till sista platsen vid lunch.

Pasta med anka, en utsökt lokal delikatess.

Mantuas paradrätt: Tortelli de zucca, pumpafyllda pastakuddar.

 

Pampiga Mantua

Efter lunchen strövar vi vid Mantuas storslagna byggnader. Förbi renässanspalatset Palazzo Ducale, förbi det populära mattemplet Scaravelli, med egen pasta, bakverk och lokala delikatesser – däribland senapsinläggningar.

I Mantua verkar kulturen och matkulturen vara nära grannar. Allting inramas av de omgivande sjöarna, med gott om bänkar i det gröna för att ta igen sig på. Ett stort plus för att staden inte är översållad med turister som mer kända italienska städer.

Nu är vår cykla och åka pråm-kryssning slut. Det har varit ett stort nöje att uppleva Italien på detta ovanliga sätt. Ett varmt tack till alla, verkligen alla, i Giroliberos team ombord för att ni har gjort vår resa så lyckad! 

Basilica di Sant’Andrea är minst lika imponerande inifrån.

Lite av det överdådiga utbudet av lokala specialiteter i Mantua.

Varmt tack till hela teamet. Ni gjorde vår resa med Ave Maria oförglömlig!


Fakta om etappen

Cykel: Cykeletappen var en rundtur på landsbygden utanför Mantua, cirka 35 kilometer.

Besök: Guidad stadsvandring i Mantua.

Detaljer om resans upplägg: Hittar du på Giroliberos hemsida.


Läs mer

Vårt övergripande inlägg om cykelkryssning i Italien

Dag 1 från Venedig till Pellestrina
Dag 2 – från Pellestrina till Adria
Dag 3 – från Adria till Zelo
Dag 4 – från Zelo till Mantua

Ströva i Venedig bortom turisterna
Öluffa i Venedigs lagun
Venedigs avgift för dagsbesökare


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.