Venedig inför ny avgift för dagsbesökare

Med den nya avgiften för att komma in i Venedig blir vistelsen i denna härliga kanalstad en smula dyrare.

 

Besökare som inte övernattar i Venedig måste betala 5 euro i turistskatt eller  ”inträdesavgift” (Acess fee) som den kallas. Införandet föregicks av protester från lokalbefolkningen. Vi var på plats första helgen som den nya avgiften togs ut i slutet av april 2024. Här kan du läsa om hur den nya avgiften fungerar i praktiken.

 

Nätbetalning

Venedig är den första staden i världen som tar inträde av turisterna. Det är ett experiment som sägs vara ämnat att minska trängseln i staden. Till en början tas avgiften ut endast på vissa helger under sommarhalvåret. Så tänk vilken tur vi har, vi är i Venedig på en lördag!

Betalningen sker på nätet. Någon information om något annat att betala avgiften på sätt har vi inte hittat, även om vi fick intrycket att det gick att betala direkt utanför stationen i Venedig

Betalningen på nätet går förhållandevis enkelt. Man anger mejladress, telefonnummer och betalar med kort. Man kan betala för flera personer och flera dagar i samma transaktion. Priset är 5 euro per person och dag.

Efter betalningen kommer en bekräftelse med QR-kod med vändande post.

 

Undantag

Om man kan visa att man övernattar på hotell i Venedig behöver man inte betala den här avgiften.

 

Kontroll

Det finns inga avspärrningar när vi är där, utan kontrollen sker slumpmässigt av kontrollanter placerade på strategiska ställen, som tågstationen och stora stationer för bussbåtarna vaporetto. Kontrollanterna är under vårt besök väl synliga med sina gula jackor. En av dem hejdar oss och blippar vår QR-kod. Tekniken fungerar utmärkt och det lyser grönt i kontrollantens mobil.

 

3 reaktioner på avgiften

Innan vi går undrar jag vad kontrollanten själv  tycker om den nya avgiften.
Svar:
– I say nothing.

Vi står i kö till vaporetton bredvid en grupp tyska turister från Bayern. Vad tycker ni om den nya avgiften?
– Fem euro är inte mycket. Jag tror inte att någon kommer att avstå från att besöka Venedig på grund av en sådan summa. Om pengarna går till vettiga saker som renhållning har jag inget emot det. Men jag har ingen aning om pengarna kommer att användas på ett bra sätt, säger en person.

En timme senare ställer vi samma fråga till en renhållningsarbetare som hämtar sopor i en vagn och bor 15 minuter från Burano med båt. Innan han hinner säga något, svarar hans kollega:
– Det är inte bra. De [myndigheterna] vill bara ta in mer pengar från turisterna.

 

Mindre trängsel?

Om avgiften uppnår dess förmenta syfte återstår att se. Än så länge är det lika trångt som vanligt vid populära Rialtobron. Det vi naturligtvis undrar är om även påven måste betala avgiften liksom vi och alla andra dagsbesökare. Heliga Stolen besökte Venedig – för första gången – under första helgen av avgiftens införande.

 

Påven på historiskt besök

Du som undrar om vi har sett påven under hans historiska besök kan få reda på det i vårt inlägg om öluffning i Venediglagunen (kommer framöver).


Läs mer

Information om vilka dagar som avgiften ska betalas och hur man betalar hittar du här.

Läs vårt blogginlägg med funderingar kring överturism.

I bästa fall leder avgiften till minskad trängsel på Rialtobron.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.