Möte med kapten Riccardo Tamani: “Jag är ingen prestigemänniska”

Kapten Riccardo Tamani är beredd att hugga i och hjälpa till där det behövs. Och alltid med ett glatt leende. Som nu när han presenterar sin favoritefterrätt, ett bakverk med zabaione-sås.

 

Under våren 2024 åkte vi på en cykel-kryssning mellan Venedig och Mantua i Italien. Här kan du ta del av vårt möte med kaptenen på Ave Maria, Riccardo Tamani.

Ave Maria är den komfortabla pråmen vi åkte med genom kanaler och upplevde naturen, kulturen och gastronomin i slättlandskapet runt Po-floden. En härlig upplevelse för alla sinnen!

Kapten Riccardo Tamani är sprungen ur den här trakten och han är nu inne på sin elfte säsong på Ave Maria. Pråmen är komfortabel, vilket innebär sköna sängar, luftkonditionering i hytten, eget badrum och wifi i de offentliga utrymmena. Dessutom ett soldäck att koppla av på och njuta av omgivningen.

 

Riccardo Tamani

Några ord om hur jag uppfattar Riccardo. På en pråm som Ave Maria, med max 32 passagerare ombord, är de gemensamma utrymmena inte oändliga. Det ger gott om tillfällen att lära känna folk och stifta nya bekantskaper. Riccardo verkar vara en god lagmänniska, arbetsam, chosefri, har glimten i ögat och är alltid på gott humör på ett fint lågmält sätt. Han leder genom att föregå med gott exempel och han låter gärna andra i laget ta plats. Dessutom är han en klippa på att hacka en fantastisk fruktsallad varje morgon till frukost.

Samtalet med Riccardo sker på engelska.

Fråga: Du har kört Ave Maria länge. Vad uppskattar du med den här pråmen?
Svar: “Jag gillar designen och den rymliga  loungen. Jag har sett många pråmar, men ingen har en så stor lounge som Ave Maria. Rymligheten ger goda möjligheter att umgås. Man kan till och med dansa om man vill.”

Fråga: Har du någon favoritplats längs kryssningen?
Svar: “Ja, Chioggia. För att den liknar Venedig, men är lite lugnare.”

Fråga: Vad ska man göra som passagerare för att ta vara på turen?
Svar: “Bland passagerarna finns folk från hela världen. Så det är ett bra tillfälle att umgås med varandra. Jag har sett många som har lärt känna nya vänner ombord.”

Fråga: Vattennivån har blivit väldigt låg de senaste åren. Hur svårt är det att navigera pråmen?
Svar: “Vattennivån i Po (floden, red anm) är ofta för låg för att kunna åka med pråmen där. Så vi åker i Canalbianco och där är det inget problem, eftersom vattennivån är reglerad av slussar.”

Fråga: Vilka egenskaper är viktiga för att jobba ombord på Ave Maria?
Svar: “Det viktigaste är glädjen. Både för gästerna och för oss i personalen. För om vi är glada jobbar vi bra. Sedan är det viktigt att jobba som ett team och vara beredd att kavla ärmarna och göra olika uppgifter. Jag är inte bara kapten, jag städar, diskar och serverar. Ibland lagar jag till och med mat.”

Fråga: Vad är det roligaste med ditt jobb?
Svar: “Jag gillar det här jobbet varje dag. Både att umgås med kunderna och styra pråmen. Jag gillar även multitaskingen, att jag får jobba med olika uppgifter. Jag är ingen prestigemänniska.”

Här bistår Riccardo med att lasta ombord cyklarna på pråmen Ave Maria.


Läs mer

Vårt övergripande inlägg om cykelkryssning i Italien


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.