Vandra i Cinque Terre: Portovenere till Riomaggiore

Riomaggiore

Fina Riomaggiore är målet för dagens vandring. Vägen dit är minst sagt spektakulär.

Ett hemligt tips till dig som vill vara vandra i världskulturarvet Cinque Terre och slippa turistflockar: ta den här vandringen! Denna panoramavandring långt över Medelhavet från Portovenere till Riomaggiore bjuder på mycket italienkänsla och förvånansvärt få turister.

Äventyret inleds med en – av två skäl – oförglömlig bussresa från La Spezia till Portovenere. Vi fick ståplats och var nöjda med att hänga med i bussens svängar utan att tappa balansen. Utsikten över Medelhavet långt ner var kompensation nog.

Portovenere bjuder på mycket italienkänsla denna septemberdag: badande och flanerande italienare, fyllda uteserveringar och härliga dofter av mat.

 

Livfull italiensk söndag

Portovenere är knappast folktomt vid vårt besök. Denna soliga söndag vid lunchtid är strandpromenaden fylld av livliga italienare i alla åldrar. De tillber solguden eller hoppar i vattnet. Intill sitter folk på uteserveringar och betraktar det gnistrande havet över pasta med tomater och musslor. Själva betraktar vi betraktarna från en bänk över en rykande varm focaccia med Liguriens stolthet på – pesto.

Focaccia med pesto

Ligurien i ett nötskal stavas pesto, här på en ugnsvarm focaccia.

 

Utsikt som tar andan ur oss

Den stora fördelen med vår lätta lunch är att vi studsar lättare upp. För en sak förstår vi efter en kort blick mot utsiktplatserna – vi har en rejäl höjdskillnad framför oss. Vi går upp mot Lord Byron-grottan och tittar över kristallklart vatten från klippan. Ännu högre upp, efter en hel del trappor, är vi uppe på den gamla försvarsanläggningen och avnjuter en milsvid utsikt åt alla håll. Utsikten, och trapporna, har tagit andan ur oss, men vi har ännu dagens stora vandring framför oss.

Milsvid utsikt från Portoveneres gamla fästning. Perfekt ställe för att ta igen sig efter alla trappor.

En vy svår att slita sig från. Också den från Portoveneres fästning.

 

En rejäl uppstigning

Finns ett bättre sätt att inleda en vandring än med en rejäl och sugande stigning? Nä. Vi flåsar och följer troget rödvita markeringar medan panoramat får oss att tappa hakan: borg, ö, båtar, turistbåtar och detta oändliga hav vars vatten gnistrar i solen. Panoramavägen slingrar sig obönhörligen uppåt. Vi kippar efter andan och drar in doften av kryddor från de omgivande buskarna.

Portovenero

Man kan inte få nog av utsikten.

Vandring ovanför Portovenero

Under stora delar av vandringen skäms man bort med panoramautsikt över Medelhavet.

För varje steg öppnar sig nya hisnande vyer.

 

Gulliga Campiglia

Italienare som passerar utbrister i hälsningsfrasen “salve” eller “buongiorno”. I farten tar vi in synintrycken. En omogen – grön – sharonfrukt här, äkta kastanjer där. När knappt två timmar har förflutit är vi framme vid Campiglia på 396 meters höjd. Enligt skyltarna har vi gått 2,5 timmar. Det förklarar svetten och varför vi njuter av den fläktande vinden i denna gulliga sömniga by, med italienskpratande söndagsvandrare och tvätt som torkar i vinden.

Campiglia

Efter ett par timmars vandring når vi gulliga lilla byn Campiglia.

Denna koncentrerade bild av Italien får ännu en dimension. Flankerade av vinrankor går vi uppför trappor och når så småningom en enkel uteservering i det gröna bräddfull av uppsluppna helgfirare.  Vi gör dem sällskap och slå oss ner vid ett bord i skugga. En iskall öl har sällan smakat så gott.

Omogen sharonfrukt

Så här ser omogna sharonfrukter ut.

 

Riomaggiore

Nu närmar vi oss staden Riomaggiore som ingår i Unesco världskulturarv Cinque Terre. Ännu en ikonisk utsiktsplats med idel glada italienare – Telegrafo. När vi lämnar platsen är vi nästan ensamma i trapporna utmed vinodlingar. Havet och Riomaggiore kommer närmare för varje steg.

VinordlingRiom

Genom vinodlingar och buskar ner mot Riomaggiore.

Till slut står vi ansikte mot ansikte med staden och havet. Det förpliktigar, så vi doppar fötterna vid ett klippbad. Vattnet känns ljummet och oändligt skönt.

Innan vi tar tåget tillbaka till La Spezia går vi panoramavägen i vackra Riomaggiore.

Trångt om saligheten i Riomaggiore, men ack så förföriskt vackert!


Vandringsfakta

Längd: 11,9 kilometer
Höjdskillnader:
+/- 748 meter
Tid:
cirka 4 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att tidsangivelsen inte stämmer. Vi var i rörelse 4 timmar. Vi följde vandringsväg 1 från Portovenero till Telegrafo, därifrån vandringsväg 3 till Riomaggiore. Vandringsvägarnas nummer hittar du här.

Tips: Buss (11 eller P) från centrala La Spezia till Portovenero kostar 3,50 euro och tåg från Riomaggiore till La Spezia 4 euro (priser 2018).

Obs: Vissa vandringssträckor i Cinque Terre är avgiftsbelagda, ett vandringskort kostar 7,50 euro per dag (för 16 euro får du ett kort som även inkluderar fria tågresor i Cinque Terre). Enligt Parco Nazionale Cinque Terre gäller det alla vandringsvägar märkta SVA. Tyvärr är informationen på hemsidan om vilka vandringsvägar som är SVA-märkta lite otydlig. För denna vandring kan det beröra sträckan Telegrafo till Riomaggiore.

Mer information: Hittar du på Parco Nazionale Cinque Terre.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Sanne skriver:

  Dit vill jag!! Å så skønt det ser ut

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Ja, det var väldigt skönt. Speciellt nu när hösten börjar komma i Sverige och det glesnar något bland alla turister i Cinque Terre. Glöm inte badkläder!

 2. Ann-Mari Karlsson skriver:

  Underbart ställe! Bodde i Moterosso och vandrade mellan byarna och tog tåget tillbaka.Tog även buss från La Spezia till Portovenere och båten tillbaka.Åker nog snart tillbaka

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vad kul att du gillade Cinque Terre. Det är verkligen ett fantastiskt vackert område att vandra i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.