Vandring längs kusten nära Nerja

Utsikt över stenar, växter och hav

Bara en kvarts bilfärd från Nerja finns denna havs- och naturnära vandring.

Denna vandring från Cala del Canuelo till Playa de Cantarrian är nog en av de mest spektakulära kustvandringarna nära Nerja. En kombination av höga klippor, strand och mycket havskänsla.

En skylt om Cala del Canuelo vid landsvägen visar vägen och snart hittar vi parkeringen och börjar vandringen i naturparken Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo. En lång nedförsbacke tar oss till stranden längs en väg med doft av lavendel och rosmarin och många blommor, däribland rödlila orkidéer.

Det är tidig förmiddag så strandrestaurangen är tom. Vi fortsätter till bortre änden av stranden (vänstra sidan sett uppifrån) och hittar en stig uppför klipporna, en rejäl och ganska brant uppförsbacke. Stigen är markerad och rätt lätt följa.

Röd blommande fjärilsnyckel

Blommande fjärilsnyckel. Är inte denna orkidé vacker så säg.

 

Fin avstickare med stenbockar

Väl uppe på Caletas ås tar vi en avstickare från huvudspåret för att komma ut på klippor med vid och hisnande utsikt över klippor och hav. Vi siktar en hel skock iberiska stenbockar som skuttar runt i den branta slutningen. Det ser lekfullt och ofarligt ut, men vi följer dem inte i fotspåren, utan bara med blicken och med stor beundran.

Iberiska stenbockar

Iberiska stenbockar är det gott om under vandringen.

Snart går vi nedför till nästa strand, Playa de Cantarrian. Här har folk hunnit slå sig ned vid en strandrestaurang. Ett par gravallvarliga män utrustade med rejäla systemkameror i högsta hugg står helt uppslukade och fotografer knappt synliga små blommor vid den enorma klippväggen.

En brant bilväg fortsätter på andra sidan ravinen, genom en tallskog. Efter en del svett har vi kommit upp till en bom och flera hus. Vägen fortsätter, men vi njuter av en fin havsutsikt och väljer att vända här.

Ljuslila blommor i klippa

Hett eftertraktade. Dessa blommor var föremål för fotografernas odelade uppmärksamhet.

 

Oväntat möte

På tillbakavägen gör vi en avstickare till Torre de Caleta, som bjuder på en tornruin och en vidunderlig utsikt över klippor och hav. Ett idealt picknickställe.”Vill ni uppleva natur utöver det vanliga får ni ta er till konstnärsbyn Genalguacil och Valle del Genal, säger Ralf Kiwus.”

När vi har hunnit till efterrätten och skalat vår apelsin anländer en grupp vandrare med den tyske guiden Ralf Kiwus i spetsen.
– Spanien är ett fantastiskt land för vandrare och naturälskare. Vill ni uppleva natur utöver det vanliga får ni ta er till konstnärsbyn Genalguacil och Valle del Genal, säger Ralf Kiwus.

Är det någon som vet vad blomman på klippan heter? Vi har letat länge, men utan resultat.

Guiden och skulptören Ralf Kiwus

Guiden och tillika skulptören Ralf Kiwus har mycket att berätta för sin grupp vid Torre de Caleta. Så är det om man bott i Andalusien i över två decennier.

 


Vandringsfakta Kustvandring vid Nerja

Längd: 9,5 km
Höjdskillnader: +/- ca 530 m
Tid: 2,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.