Hänga över strömt vatten i Monachil

En av flera hängbroar i Monachil

Skälvande ögonblick. Nu ska hängbron på 63 meter övervinnas. På slutet får man en liten dusch från vattenfallet.

Du som suktar efter den optimala kombon av ett multiträningspass och en naturupplevelse kommer säkert att uppskatta denna bokstavligen svindlande vackra vandring. Du kan se fram emot hängbroar, vattenfall och att krypa på alla fyra genom en tunnel.

Låt oss tydliggöra en sak. Vandringen utanför Monachil är väl värt strapatserna.

Utsikt över berg och ravin utanför Monachil.

Utsikt över bergen och i mitten av bilden den smala ravinen som vi snart ska gå ner i.

Vi knallar från parkeringsplatsen utanför Monachil mot Los Cahorros och följer så småningom skylten mot Los Cahorros alto. Omringande av Sierra Nevadas toppar har vi en mäktig utsikt. Snart befinner vi oss i botten av en ravin och kan höra floden Monachils dova strömmande. 

Vi stannar upp inför en 63 meter lång hängbro över starkt strömmande flodvatten. Här varnas för att max fyra personer får vistas på bron samtidigt, men det är bara vi morgonpigga här. Gungande, hängande och aningen skälvande går vi över hängbron. Det svindlar för ögonen då ett forsande vattenfall stänker dess fradga på oss, en påminnelse om naturens krafter. Med viss bävan kommer vi över bron och står på fast mark.

Duvtunneln, Monachil

På väg in i duvtunneln. Nu gäller det att huka sig och krypa.

Vägen leder oss till Tunel De las Palomas, duvtunneln. Framåt sommaren har solen dunstat bort mycket av vattnet och svettiga vandrare lär vada i det grunda vattnet. Detta är inte att tänka på nu i mars när floden är bräddfylld, strömmande och alldeles bredvid. Vi gör allt som krävs för att hålla oss på torra land i den smala och låga tunneln. Vi går dubbelvikta, vi kryper på alla fyra på marken och när stigen smalnar till en obetydligt remsa håller vi i de fastsatta handtagen och hänger över floden. Ett pulshöjande multiträningspass utmed en outsägligt vacker ravinbotten. Vi skänker en tacksamhetens bön över att ha sluppit möte med andra vandrare.

När vi har utforskat ravinen färdigt återvände vi samma väg och fortsätter vandringen neråt längs flodbädden mot byn Monachil. På grund av vårfloden och regn tvingas vi dock vända en bra bit före byn eftersom stigen är alltför hal och lerig. Hit kommer vi gärna tillbaka även senare på säsongen och svalkar fötterna i floden och går hela vägen ner till byn.

Hur är din relation till hängbroar?

Stig vid floden Monachil

Vandring längs flodbädden i riktning Monachil. Mycket skummande vatten gör vandringsstigen smal och det gäller att hålla i sig.


Vandringsfakta: Los Cahorros hängbroar i Monachil

Längd: 6,4 km. Dvs detta var den sträcka vi gick. Det går att gå längre upp i ravinen än vad vi gjorde, vi vände på grund av ostadigt väder och mycket vatten.  Samma sak gäller för avstickaren nedåt längs floden i riktning mot byn Monachil.
Höjdskillnader: Runt +/- 400 meter på den sträcka vi gjorde.
Detaljer och karta: Finns på vår profil på Wikiloc. Observera att det är möjligt att å längre i ravinen än vi gjorde.
Tips: När du planerar din egen vandring – tänk på att vid bättre väder och förhållanden är det möjligt att gå längre i ravinen än vad vi gjorde. Det finns också möjlighet till en rundtur om man fortsätter i ravinen. Eller att fortsätta längs floden ända ner till byn. Det är också möjligt att parkera nere i byn och göra en längre rundvandring som inkluderar ravinen och hängbroarna.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Great pictures! You are very brave! I have also once crossed a suspension bridge with a lot of ”holding on” – but I had a queasy feeling during the crossing.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Yes, brave indeed, especially for one of us that considered to turn back in the middle. But it was a happy end.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.