Vandring på hög höjd i Capileira

Mulhacen.

Vilken bländvit skönhet! Mulhacen, spanska fastlandets högsta berg ( 3 482 meter).

Vill du se spanska fastlandets högsta berg? Häng med oss på en fantastisk vandring från vandringsvänliga vita byn Capileira.

Denna trevliga bergsby utgör utgångspunkt för många vandringar i Alpujarra-regionen. Vi kommer dit på förmiddagen och hamnar mitt i en liten marknad. Det säljs frukt, grönsaker och framför allt trasmattor av allehanda storlek och färg. Det är full fart på gubbar och gummor, men inga rullatorer så långt ögat når. Däremot käppar i var gubbes eller gummas hand.

Capileira och omgivande berg.

Drömläge för vandringar. Den vita byn Capileira utgör utgångspunkt för många vandringar.

 

Fastlandets högsta berg

Vår vandring till La Cebadilla är genomgående välmarkerad. En mindre uppförsbacke och vi är direkt ute på landet. Belöningen kommer direkt: utsikt över snöklädd berg i Sierra Nevada. Bland annat ser vi spanska fastlandets högsta berg Mulhacen (3 482 meter) och Sierra Nevadas näst högsta topp Pico del Veleta (3 398 meter). Det är finfina grejer.

Dessa berg syns i stort sett under hela vandringen, så vi fortsätter – påhejade av nötskrikor. Efter drygt tre kilometer når vi den numera övergivna lilla byn La Cebadilla, vars kyrka, hus och glaslösa fönster liknar en tandlös munhåla. Utsikten över bergen och ravinen är dock bedövande vacker.

Får i bergen

Rätt få vandrare längs stigarna denna marsdag, men några enstaka får.

Rinnande vatten ska passeras på vandringsstig

Smältvatten måste pareras då och då. Bra balansträning.

I kanten på byn passerar vi rio Poqueira och vänder tillbaka i riktning mot Capileira, men nu på andra sidan floden. I detta magnifika, bergiga och därför svårodlade landskap har några gett sig i kast med mindre jordbruk. En nyfiken tamget tittar efter oss och en häst gnäggar till hälsning. Även issmältningen ger sig till känna så här tidig vår med, klart passerbara, vattendrag på stigen.

Nu har vi kommit ända ner till floden igen och passerar den på en stenbro djupt nere i ravinen. Uppåt på andra sidan skymtas Capileira, men vi måste slå oss ner och beundra det storslagna panoramat över ravinen och några av Spaniens högsta berg. Picknicken smakar ovanligt gott.

Klockjuros

Vilken rar ärta! Klockjulros, Helleborus foetidus på latin, är en av de tidiga blommorna i bergen. Foetidus betyder stinkande så man bör kanske inte vara alltför närgången.


Vandringsfakta La Cebadilla

Längd: 7,1 km
Höjdskillnader: +/- ca 450 m
Tid:
Cirka tre timmar
Karta och detaljer: Vandringsväg PR-A 69 i Capileira, vi hittade såväl markeringar som karta i byn. Karta och detaljer finns annars på t.ex. denna sida på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    If I see the beautiful landscape and the cute sheep, then I understand very well that your picnic tasted particularly good!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.