Sagolikt under Romantiska rundvandringen i Muggendorf

 

Vandringen utanför Muggendorf i tyska Frankiska Schweiz lockar med grottor, klippor, gamla borgruiner och porlande vattendrag.

 

Tysklands Frankiska Schweiz lockar med dramatiska klippor, rejäla berg, häpnadsväckande grottor, gamla borgruiner, mossklädda skogar och porlande vattendrag. Föga förvånande är området populärt som kuliss i tyska sagofilmer. Häng med på en sagolik rundvandring!

 

Muggendorf Romantischer Rundweg

Eller fritt översatt till svenska: Muggendorfs romantiska rundvandring, och med handen på hjärtat – och facit i handen – vandringen lever verkligen upp till dess löftesrika namn.

Startpunkten är Marktplatz (marknadsplatsen) mitt i Muggendorf. Många vandringar utgår från denna trevliga by, liksom denna tur som är rakt igenom markerad med gula ringar. När vi har gått genom byn tar vi skarpt höger nedanför berget och omfamnas av skog. Redan där tornar dramatiska inslag som branta klippor upp sig. De svindelkänsliga får ännu respit då klipporna är ovanför. Under uppstigningen ger fågelljud råg i ryggen, vilket behövs med råge. Genom trädkronorna silas trolskt skimmer in över den kuperade skogen med mossklädda trädstammar, klippor och djup ravin intill.

Genom skog med trolsk stämning.

 

Ihåliga grottan Quakenschloss

Efter en vänstersväng släpper skogen taget om oss och ett odlingslandskap tar vid. Efter en sugande backe ställer sig en närmast retorisk fråga: orkar vi med avstickaren upp till till grottan Quakenschloss? Det givna svaret är ett rungande ja, vi måste! Mitt på en smal stig överrumplar en ovanlig grotta som liknar en lika mäktig som ihålig ring av sten. Denna överraskande syn ger uppenbarligen spring i benen för att bestiga berget  för en bred utsikt över den trolska nejden. Då toppen är smal och kanten stupar brant ner utan något räcke bör av självbevarelsedrift ett viss mått av försiktighet iakttas.

Tillbaka till fast mark under fötterna på den markerade stigen, men varligt även här för vi rör oss på en sorts kam uppe på klippor. Adrenalinet är i full gång så utan några betänkligheter tar vi ännu en avstickare – och en smal hängande stege – till en högre klippa: Adlerstein. Vyerna är spektakulära, och denna gång omges toppen av ett (smalt) räcke.

Quakenschloss är dagens första grotta.

Klätterapan Eyal kan inte låta bli att ta sig upp på klippan ovanför Quakenschloss.

 

Cash is king

Blott några steg och ett glatt gult solrosfält återstår till byn Engelhardsberg, där gladlynte Helmut Beyer står och steker hamburgare så det slår härliga till vid Raststation Engelhardsberg. Här på tyska landsbygden odlas en skeptisk inställning till bankkort så Bargeld är sannerligen König. Vi slickar våra sår och äter en medhavd nödproviant (makrill med tomatsås på burk) på en bänk några hundra meter längre bort, omgivna av klippor och tät grönska inramade av en djupt kuperad omgivning.

På Raststation Engelhardsberg råder Cash is king.

 

Vandringens höjdpunkt

Vidare nerför berget närmar vi oss en brant klippa och mentalt förberedda befinner vi oss öga mot öga med en grotta vi inte sett maken till. Denna snigelformade och storslagna grotta som tycks vara oemotståndlig för klättrare lyder under namnet Riesenburg. Brant ner för berget förseglas denna sagolika kuliss av en stilla å. Trapporna ner leder oss dit och till blomkantad floddal.

På väg till maffiga grottan Riesenburg, en delvis instörtad grotta.

Riesenburgs lodräta väggar lockar till klättring. Denna gång avstår dock Eyal.

Riesenburg överväldigar.

Mäktigt.

Över ån bjuder “Märchen-landskapet” på porlande vattendrag inbäddad i frodig grönska och fantasieggande klippor, vilka är som klippta och skurna för dödsföraktande klättrare. Som bekant kan storartade naturupplevelser väcka storartad aptit. Då passar kanske kaféet Kuchenmühle, vilket stigen går igenom dess uteservering. Här kan man stärka sig både med rustik mat, bakverk och ädla drycker.

Efter kaféet väntar en uppstigning förbi dramatiska klippor och på sina håll oreganodoftande ängar. Precis före byn Albertshof och en vänstersväng hejdas vi av ett självplock på solrosor mitt i odlingslandskapet. Betalningen sker efter gottfinnande i en diskret bössa intill.

Den vars fötter besitter omåttlig med energi kan ta sig ännu en avstickare till grottor och utsiktsplatser. Rusiga av naturupplevelser rullar vi ner för backen tillbaka till startpunkten i centrala Muggendorf.

Sagolandskap på väg tillbaka till Muggendorf.

Visst blir man glad av solrosodlingar!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Marktplatz i Muggendorf.

Längd: Cirka 13 kilometer
Höjdmeter: +/- uppskattningsvis 500
Tid: Cirka 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:  Vår guide till vandringar i Frankiska Schweiz.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.