Vandra från bryggeri till bryggeri i Tyskland

Häng med på en vandring från bryggeri till bryggeri i ett av världens bryggeritätaste områden i tyska Frankiska Schweiz.

 

Frankiska Schweiz tycks ha allt vad tyska vandrare trånar efter: småputtrig natur med böljande kullar och odlingslandskap. Och massor av öl från småskaliga lokala bryggerier. För området stoltserar med att vara världens bryggeritätaste per invånare. Häng med på en bryggerivandring!

 

Prost!

Det speciella med bryggerivandring är att det finns gott om tillfällen att ta en öl och kanske också en bit mat. I Frankiska Schweiz är drickandet av lokala öl en lång tradition och ett enande socialt kitt. Det har en äldre man vi råkat under en vandring här förklarat för oss. Vilket i sin tur förklarar detta udda världsrekord i bryggeritäthet per invånare. I detta hörn av Frankiska Schweiz finns det nämligen fyra bryggerier och sammanlagt 1 500 invånare (år 2000 enligt Wikipedia).

Ännu hörs inga skålrop (eller behändiga uttrycket Prost!) i Aufseß. Vi är alldeles för tidiga för att häva en sejdel. Tuppens galande skär igenom byns stillhet just när vi passerar slottet Unteraufseß högt upp på en klippa. Snart nog uppenbarar sig bryggeriet Rothenbach. Nu blir det helt enkelt att följa den markerade Brauereienweg och över en porlande bäck på en träbro. Vilken trevlig start!

Omgivningen är lantlig så det förslår och gården intill har lite av varje – struts, höns, ankor och kor. En bäck speglar sig bredvid. Vid törst eller hunger finns ett flertal uteserveringar.

I kommunen Aufseß är man noga med att påpeka världsrekordet i antal bryggerier per invånare.

Bildsköna omgivningar i vandringens startpunkt Aufseß.

Omgiven av grönska.

 

Typiskt landskap för Frankiska Schweiz

Vi fortsätter genom en frodig skog med bäcken ringlande intill. I nästa by kantas husen av ved vars lukt påminner om barndomen. Och ute på ängen vilar ögonen på en häck av sumak.

Efter ännu en träbro visar dagens första klippa upp sig – i sällskap med gröna ängar och en bäck. Passerar gästgiveriet Mühlengrund. Snart blir vi överväldigade, i den lilla byn Neuhaus väntar en mäktig syn: Himmelsteuberer. Dessa två fantasieggande klippor tronar ovanför en spegelblank bäck, en av klipporna är pinnliknande smal. En mäktig syn! Och samtidigt ett typiskt exempel på landskapet i Frankiska Schweiz.

Himmelsteuberer – ett typiskt exempel på det säregna landskapet i Frankiska Schweiz.

Traktens varma relation till kall öl gör sig påmind vid bänkar, som inte sällan är försedda med en ölback – för tomflaskor så klart.

I höjd med Dachsendorf svävar ett par rovfåglar i skyn. Och nästa by består mest av en ladugård och ett bryggeri. Gubbar sitter vid deras stammtisch utomhus i Brauerei Benedikt Stadter och dividerar över livet. De verkar vara vana vid landet-lukten, kanske från närliggande ladugården mitt i byn.

Vi avviker till höger in på dagens första riktiga uppförsbacke och konstaterar att det endast återstår 4,5 kilometer till nästa bryggeri, enligt skylten. Hinner vi bli törstiga?

Gubbarna dividerar över livet vid Brauerei Benedikt Stadter.

Papperskorgarna är anpassade efter öldrickande förstås.

 

Trädkramare

Majsplantorna vajar i vinden och från en ladugård hörs ett råmande. Uppe på en platå tar vi in odlingslandskapet och den sköna luften. Efter en kort bit i skogen känner vi oss manade att slå oss ner på en bänk i skogskanten. Varför? För att utan jäkt uppleva öppna vyer över fält, skog och berg. Kalla oss trädkramare om du vill, det bjuder vi på!

Nästa bryggeri befinner sig i Hochstal och heter Brauerei Reichold Lindar. Här erbjuds inte full meny, bara dricka och kakor. Så det så.

Flera härliga ängar och skog och simsalabim är vi vid nästa och det kanske mest inbjudande bryggeriet. För Kathi Bräu i byn Heckenhof ligger mitt i vandringsvägen. Inte minsta omväg behövs. Under stora kastanjeträd är människorna så storslaget uppsluppna att de knappt tar notis om det stilla sommarregnet som hänger i luften.

Vi däremot skönjer duggregnet och skyndar oss genom odlingslandskapet. Snart är vi återbördade till första bryggeriet i Aufseß. Skål!

Majsfält så långt ögat når.

Vete vajar i vinden.

Återbördad till startpunkten vid bryggeriet Rothenbach.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Vid bryggeriet Rothenbach i byn Aufseß.

Längd: Drygt 13 kilometer
Höjdmeter: +/- 180 meter
Tid: Drygt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips1: Vandringen är markerad med skyltar med Brauereienweg.

Läs mer:
Vår guide till vandring i Frankiska Schweiz.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.