Vandringen runt Tossals Verds bjuder på överraskningar

 

Gorg Blau i skymingsljus

Utsikten över Gorg Blau är en av överraskningarna som vandringen runt Tossals Verds bjuder på.

 

Vi har sällan varit med om en vandring som bjudit på så många trevliga överraskningar och omväxlande natur. Ett extra plus för att denna medelsvåra vandring är bland Mallorcas i särklass bäst markerade.

Efter att ha parkerat vid Cuber-dammen följer vi markeringen mot Pas Llis och Refugi des Tossals Verds. Det blir uppstigning direkt, en härlig uppvärmning för att skaka av sig morgonkylan. Belöningen följer genast: en majestätisk utsikt över Mallorcas högsta topp Puig Major och dess välkända kupol badande i morgonljuset.

Puig de Major

Bakom Eyal syns Mallorcas högsta topp: Puig Major. Bra start på vandringen.

 

Vildmarkskänsla

Vi stannar till vid en mur och insuper en utsikt som sträcker sig över bergstoppar som Tossals Verds och Puig d’Alaró. Civilisationen känns långt borta och inte en enda bil hörs, inte ens på långt håll. Däremot lamms ängsliga bräkande, och kort därpå tackans trygga svar. Trots att det är lördag och strålande sol är vi ensamma på stigen. Det känns vildmark.

Stigen vi går på är flankerad av bergsväggar och framför syns flera berg. Lammens jämmersång och tackans bräkande studsar mot bergsväggarna, liksom duvors kuttrande, fågelkvitter och flugors surrande. De hörs. Så stilla är det. Och vindstilla.

Ner i en ravin. Här måste vi se upp för de lömska småstenarna under fötterna för att inte tappa fotfästet. En naturnära övning i koncentration, eller kalla det mindfulness, om du vill. Nu en annan kul överraskning: hala klippor som vi ska ta oss uppför. Men vi får hjälp av en kedja. Och ärligt talat, det är inte svårt. Belöningen efter är rosmarin insprängt i berget. Vilken väldoft!  

Lamm

Det lilla lammet betar i den mäktiga naturen.

Ner mot ravinen

Magisk stämning på väg ner mot ravinen.

Eyal tar hjälp av kedjan uppför

Eyal får hjälp av kedjor på väg upp.

Vad gott det doftar om rosmarinen.

 

Matpaus med utsikt

Upp från ravinen har vi åter en fin utsikt över berg. För första gången hör vi människoröster, på håll. Vi går ner och genom en silvergrå olivodling och skymtar något i skyn: en stor rovfågel, troligen en dvärgörn (hela kroppen är ljus). Och på marken passerar vi nyplanterade fikonträd i stålnät som skydd mot getter. Sedan bär det upp igen (bra för hjärtat) och till slut avtecknar sig refugins stora stenhus så det är definitivt dags för en lunchpaus. Vi klättrar upp på en klippa och dukar upp matsäcken på den solvarma stenen och tar in de omgivande bergen och refugin som tillsammans med olivodlingen ligger för våra fötter.  

Refugin Tossals Verds

Refugi Tossals Verds. Här kan man övernatta och antagligen även få sig en måltid.

Stäng grinden.

Rejäl grind på väg från refugin.

 

Gamar flyger in

Intill refugin Tossals Verds finns en liten botanisk trädgård som kan vara värd att kika på medan man ändå är där. Bland annat doftar det lavendel och rosmarin.

Efter en stunds vandring uppför stöter vi på en gammal bekanting på håll: Mallorcas näst högsta topp Massanella! Känns igen på den karga toppen. Nu övergår den orange (medelsvåra) vandringsmarkeringen i grön (lätt) enligt kartan, men vi stannar nästan tvärt. För uppe i skyn kommer två – troligen – grågamar inseglande mellan bergstopparna. De viker undan och i stället tar sex – antagligen – gåsgamar vid, de svävar ovanför oss (gamarna har ljust på framändan av vingarna).  

Utsikt mot Massanella

Det kala berget i bakgrunden är Mallorcas näst högsta topp, Massanella.

 

Brusande vattendrag

Mellan dramatiska klippor med en rad envetna stenekar syns en stad på långt håll. Men här i vildmarken känns staden och civilisationen lika fjärran som månen. Nu hör vi något som vi inte hört på länge, och det är inte bilbuller. Ett för oss osynligt vattendrag forsar nedanför. Nu ser jag en smal skåra knappt hundra meter nedanför, och vit fradga. Vi gör av avstickare dit! Vattnets jämna brusmatta är en reningskur för själen. Vi hittar vattendraget, och lite längre fram hittar vi också ett väl förborgat litet vattenfall bland rostbrun, överblommad ljung. Och bredvid, en knähög naturpool som inbjuder till ett dopp. Kan man komma närmare paradiset?

Vi balanserar på stenar över rinnande vatten och gör sedan ännu en avstickare – till vattenkällan Fond du Prat. Enligt skylten tar det sex minuter enkel väg, och nog stämmer det. Källvattnet porlar stadigt ur berget. Ett vardagsmirakel.

Porlande vatten

Vattnet forsar. Vattnets jämna brusmatta är en reningskur för själen.

På stenar över vatten

Det gäller att hålla balansen.

En grind mitt i stenlandskapet.

 

Unescos världsarv

Världsarvet i Tramuntana är välbevarat och högst påtagligt: stenar. Stenmurar som vi passerar och stenvägarna som vi går på och som byggdes bland annat för transport med åsnor. Vattenkanalerna nära Cuber-dammen är också påtagliga, men de är en sentida historia.

Vi passerar ovanför Gorg Blau-dammen, som speglar sig grönt och blått i solen, och lite senare avslutar vi denna undersköna och omväxlande vandring med en apelsin i solen och med Cuber-dammen i blicken.  

Vattenkanal i Tramuntana

Vattenkanaler är oumbärliga för Mallorcas vattenförsörjning.

 

Epilog

Körandes hem avtecknar sig en vidunderlig helmåne. Dessvärre, eller som väl är, tog vi ingen bild under färden. Bilden här är tagen från balkongen av vår semesterbostad. Då var månen inte fullt så grandios längre.

Månsken

En trolsk fullmåne skimrar över Alcudia.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Cuber-dammen.
Längd:
13 kilometer
Höjdskillnad: +/- 666 meter
Tid: Cirka 5,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att moving time inte stämmer, vi var i rörelse cirka 5,5 timmar.

Tips: Denna vandring är väl markerad med skyltar, det är enkelt att hitta rätt väg under hela vandringen.

Obs: Det finns en kort sträcka som möjligen kan upplevas som problematisk för en svindelkänsliga. Bör dock gå att klara av för de flesta.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.