Vandra på Formentor till vakttornet Albercutx

Eyal klättrar upp i vakttornet Albercutx på Formentorhalvön. Utsikten därifrån överträffar det mesta.

Formentorhalvön bjuder på några av Mallorcas häftigaste vyer. Utsikten från vakttornet Albercutx överträffar det mesta. Som bonus kan en och annan enorm gam flyga förbi.

 

Mirador Es Colomer

Vi ställer bilen vid Mirador Es Colomer på halvön Formentor. Utsikten härifrån över de väldiga klipporna rakt ner är svindlande. Man kan bli vimmelkantig eller åtminstone omtumlad.

Vår vandring följer en smal bilväg upp mot ett torn som tronar högst upp. Det går att ta sig nästan ända upp med något motorfordon, men vi tar som vanligt apostlahästarna.

 

Uppåt!

Det går uppåt förstås och bara uppåt. För det mesta är lutningen behaglig och underlaget lätt, eftersom det är en smal bilväg utan besvärliga stenar. Det gäller bara att se upp för eventuella bildårar.

Vida utsikter över Formentorhalvön redan under vandringen på bilvägen upp mot tornet.

 

Fantastisk väg

Mäktigt att vandra flankerad av klippväggar och låg mur. Ännu mäktigare är utsikten över Pollencabukten, med nya vinklar vid nästan varje steg. Solen glänser över guppande segelbåtar utanför Port de Pollenca.

Vi lämnar bilvägen och chansar på en brant trappa upp. Snart hamnar vi på en smal getstig och håller oss till höger. Det blir ett trevligt litet äventyr, med rosmarin insprängd bland klipporna och en enorm grågam svävande uppe i det blå (vingspann på nästan tre meter).

Duglig utsikt över berg och Port de Pollenca.

Vi tar en liten genväg, en lyckad chansning.

Uppe vid serpentinvägen igen kommer ännu en belöning: vidöppna vyer över såväl Alcudia- som Pollencabukten, Talaia d’Alcudia och Artabergen. Så Tramuntanabergen med giganterna Puig Major och Puig Tomir i spetsen. Kan vi begära mera?

Ibland har man tur så nu närmar sig grågamen igen och den här gången är den ännu närmare. Så nära att fjädrarna syns och vi tappar andan.

Fortsätter på bilvägen, som kantas av mallorkinskt gräs och andra växter. Tornet syns. Och silhuetter av människor uppe på.

Öppna vyer över Pollencabukten och Alcudias berg.

Crème de la crème av Tramuntanabergen.

 

Tornet

Tornet är ett av Mallorcas gamla torn som användes för att varna för pirater. Under andra världskriget användes det militärt. Man kan förstå varför. En bättre utsikt över land och hav får man leta länge efter.

I dag är tornet en spektakulär utsiktspunkt. Här sträckar rovfåglar, vilket lockar fågelskådare från när och fjärran under delar av året. Här kan även oförglömliga solnedgångar upplevas, blir vi så småningom varse om.

Jag klättrar upp i tornet, ända upp. Utsikten 360-gradig, dock ingen utsikt för svindelkänsliga. Stupet nära tornet är på minst 100 meter, vilket kan vara bra att känna till.

Den gamla militärförläggningen nära vakttornet. Det fula bor ibland granne med det vackra.

Framme vid vakttornet Albercutx. Eyal tar de sista skälvande stegen upp.

 

Solnedgång

På väg ner tillbaka mot Mirador Es Colomer kan skymningen anas. Den smala bilvägen som hittills trafikerats av ett fåtal för det mesta försiktiga bilister ersätts av en ny typ av trafikanter. Motorcyklister och bilister i flygande fart som om det inte finns någon morgondag. Bara en magisk solnedgång.

Det hör väl ungdomen till antagligen. Så snart är vi kanske också där och flyger upp mot tornet i skymningen.

Fast då helst skjutsade av en grågam förstås.

Kvällningen närmar sig. Snart dags för solnedgång.


Vandringsfakta:

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Mirador Es Colomer på Formentorhalvön.
Längd: 4 kilometer fram och tillbaka.
Höjdskillnad: ca +/- 170 m.

Tips: Det går att köra bil nästan ända upp till tornet. Vägen är dock en smal serpentinväg där sista biten till parkeringen är mycket smal och saknar räcken. Ett par bilar får plats att parkera vid en vägkorsning något hundratal meter nedanför tornet, innan den smalaste vägen.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.

Getter som satsar på en boendemiljö med fin utsikt.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.