Lantlig vandring för hela slanten till Sa Vinya

Vandringen till Sa Vinya bjuder på mycket lantlighet.

Denna relativt lätta vandring från trevliga byn Es Capdellà till Sa Vinya i Finca Pública Galatzó är rena julafton för dig som blir glad av lantliga omgivningar i medelhavstappning. 

Bergstoppen Puig Galatzó badar i morgonljus när vi lämnar Es Capdellà och följer skylten för långvandringsleden GR221. Och vips är vi inlemmade i landsbygden och flankeras av stora odlingar med mandel- och johannesbrödträd. En man beskär mandelträd med en motorsåg – vi raskar på för att slippa ljudet. Typiskt spansk landsbygd ekar hundskall från någon inmurad gård någonstans i närheten. Men rogivande fågelsång övervinner alla andra ljud.

Det är bara att följa skylten.

Puig Galatzó i morgonljus.

 

Naturens mirakel

Enligt skylten har vi just äntrat området tillhörande Finca Pública Galatzó och inne i detta för allmänheten tillgängliga område är det välskyltat. Vi följer skylten mot Sa Vinya och hamnar på en uppåtgående stig till vänster. Bland buskar och tallar hittar vi uråldriga olivträd och johannesbrödträd. Det märks att här har någon lagt manken till och beskurit dessa väldiga, grovstammiga, knotiga träd med hundratals år på nacken – olivträd kan tydligen bli över tusen år gamla. Inte utan att jag står stum en stund till synen av nya skott som skjuter ur ett uråldrigt olivträd. Är detta naturens mirakel?

Stigen vindlar fram mellan urgamla olivträd.

Urgammalt olivträd som ännu lever och skjuter nya skott. Naturens mirakel.

 

Avrättningsplats

Vid husen Es Tramuntanal erbjuds några picknickbord och en aptitretande utsikt över de omgivande bergen. Vi viker av till vänster mot s’Argolla och går bland gamla terrasserade odlingar med oliv- och johannesbrödträd. Framme vid s’Argolla står vi intill en gammal avrättningsplats, enligt sägnen. Men ingenting ruskigt märks, så vi ruskar på huvudet och går samma väg tillbaka och följer en kort bit skyltarna mot Casa de Galazó för att sedan följa skylten mot Sa Vinya.

Husen Es Tramuntanal.

Utsikten från picknickborden vid Es Tramuntanal

S’Argollas avrättningsplats enligt sägnen.

 

Utsiktspunkt

Några betande åsnor förundras över oss i en sluttning under vår marsch upp genom föredömligt renoverade terrasser. Stegvis växer utsikten över berg och skog, och den blir inte sämre när vi är framme vid utsiktspunkten. Där sätter vi oss på en bänk och tar vi in den härliga utsikten över skogen och bergen med flera toppar. På håll kan man skönja några hus i byn Galilea, Mallorcas högst belägna by.

Några steg härifrån finns rester efter kolproduktion. Där vänder vi och efter en stund tar vi en annan mindre och omarkerad stig kantad av det mallorkinska gräset càrritx. Så småningom mynnar stigen ut i en bredare väg kantad av tall, lite stenek, olivträd och johannesbrödträd. Och för att vara riktigt petnoga ska rapporteras om några blålila blyga violer som korsat vår väg.

Efter en stund genom en välbehållen stenmur i detta vidunderliga gamla odlingslandskap har vi nått kulmen av denna tur: Huvudbyggnaden för gården Finca Pública Galatzó. Tänk att det finns sådana ståtliga fina stenhus och att det fritt för allmänheten att titta på dem från nära håll!

Härifrån går vi tillbaka till Es Capdella och njuter av varje steg i den lantliga omgivningen.

Öppna vyer över Tramuntana från utsiktsplatsen.

Ännu ett gammalt olivträd. Respekt!

Framme vid huvudbyggnaden på gården Publica Finca Galatzó. Stiligt, eller hur?


Vandringsfakta

Lätt vandring på välmarkerad och bra stig. Dock en del höjdmeter som ska avverkas.

Startpunkt: Es Capdellà

Längd: Runt 14 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 350 meter
Tid: Drygt 3,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Den som vill ha en kortare vandring ställer bilen på parkeringen som hör till Finca Publica Galatzó. Du sparar runt en timmes vandring totalt, men missar den lantliga vägen mellan Es Capdellà och Finca Pública Galatzó.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bils: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.