Mallorcas gräsliga hemlighet – càrritx

Parasoller på stranden i Alcudia

Bilden avslöjar Mallorcas gräsliga hemlighet: strandparasoller av gräs.

 

Milslånga sandstränder i alla ära. Men hur skulle soldyrkarna klara sig på Mallorca utan parasoller? Självklart av äkta mallorkinskt gräs.

Har du ägnat många tankar åt vad strandparasollerna på Mallorca är gjorda av? Med handen på hjärtat, jag har överhuvudtaget inte reflekterat över det. Tills Kerstin och jag råkade passera ett inhägnat ställe fyllt med gräs på tork och några parasoller. Torkande gräs en masse på ett och samma ställe! Det satte myror i huvudet, så klart! Visserligen har vi stött på detta långa gräs smått överallt i bergiga trakter på Mallorca. Det är 1-3 meter hög, tätväxande och sylvasst. Men vi anade inte växtens multifunktionalitet och ärorika tradition på ön.

 

Livräddande

Gräset heter ampelodesmos mauritanica på latin eller càrritx på mallorkinska. Gräset sägs ha räddat liv på vandrare som hållit på att störta ner för en sluttning. Men då gäller det att gripa efter en hel näve av dessa oväntat tåliga grässtrån.

Stig i Mallorcas långa gräs càrritx.

Detta mallorkinska gräs heter ampelodesmos mauritanica på latin eller càrritx på mallorkinska

 

Strandparasoller

I generationer har uthållighet och vattenresistens gjort gräset till ett lämpligt material för tak, främst hos familjer på den mallorkinska landsbygden. Gräset har även använts som djurfoder (de mjuka bladen), isoleringsmaterial eller omvandlats till papper. Och så har det förstås tjänat som prima material till parasoller eller “sombrillas” på mallorkinska.

Gräs på tork

Strandparasoller in spe. Gräset ligger på tork i långa rader.

 

Så går det till

Omvandlingen från grästuva till parasoll fordrar avsevärd handpåläggning. Gräset skördas med skära mellan november och mars, givetvis måste man ha handskar på för de vassa stråna. Förvisso är gräset ingen skyddad växt, men oftast växer det på privat mark så man måste ha tillstånd. Allt som oftast är markägarna lätta att övertala, eftersom torrt gräs lätt kan bli ett rov för lågorna.

Efter skörden måste gräset ligga på tork åtminstone 20 dagar för att sedan fästas på en metallram. Och simsalabim – ett traditionellt mallorkinsk parasoll!

Gräs på tork

Gräs i olika stadier av torkningen.

 

Miljövänligt

Inte nog med att parasollet är hållbart och trevligt att titta på. Det är miljövänligt, närodlat och klimatsmart så det förslår. I stället för att gräset torkar bort och försvinner tas jordens resurser tillvara på ett fint sätt.

Och allt detta hade jag inte haft en aning om, om vi inte hade råkat ta en promenad förbi ett oansenligt ställe på en gata i Port d’Alcudia.

Parasoll

Det finfina resultatet: ett prima strandparasoll.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.