En pinje är inte alltid en pinje

Aleppotallar på Mallorca

Det här är aleppo-tallar. Mycket vanliga på Mallorca.

 

“Pinjen” på Mallorca är egentligen ett annat trädslag. En lurig språkförbistring spelar oss svenskar ett spratt. Nu kan du få koll på detta missförstånd.

Som svensk blir man ofta hänvisad till andra språk när man är ute i den stora världen och försöker att förstå vad man ser. Historien om den så kallade pinjen är ett typiskt exempel. Vi reser till Medelhavet, betraktar ett resligt barrträd med en bred krona och helt begripligt undrar vi: vad är det vi ser?

Engelsmannen säger: “Aleppo Pine”.

Spanjoren säger: “Pino” eller “pi” på katalan.

I fackboken på latin står: “Pinus halepensis”.

Alla har rätt. Då är inte alls konstigt att man som svensk klädsamt ödmjukt kallar detta så vanligt förekommande träd för pinje. Ändå handlar inte alls om någon pinje.

 

Rätt svar:

I själva verket är det en aleppotall. Vid första anblick är skillnaderna mellan pinje och aleppotall kanske inte så iögonfallande. De kan vara lika höga, även om pinje kan bli upp till 25 meter och aleppotall “bara” 20 meter som högst. Båda är gröna. Förvisso har aleppotall förvriden stam medan pinje har en rak stam. Men aleppotall som växer under optimala förhållanden behöver inte vrida sig och kan alltså också ha en rak stam.

Pinjeträd i Donaña i Andalusien

En pinje i Donaña i Andalusien. Känns igen på dess karaktäristiska, paraplyformade krona.

 

Två säkra tecken

Ändå finns det tydliga skillnader mellan dessa två olika trädslag. Pinjen har oftast en ståtlig paraplyformad krona som blir mycket vid med åren. Även om aleppotall kan vara hårt beskurna under kronan i bebyggda trakter blir skillnaden ändå påtaglig.

En annan skillnad är kottarnas storlek och form.

Kottar på en aleppotall

Unga aleppotallkottar.

Kotte från pinje

Pinjekotte.

 

Aleppotall dominerande på Mallorca

Generellt är pinjen inte alls så utbredd på Mallorca. Aleppotall har däremot odlats på ön ända sedan 1600-talet och använts som grundmaterial för hus- och båtbygge. Trädslaget är snabbväxande så nu täcker aleppotall en femtedel av Mallorca. Så om du ser ett pinjeliknande träd på Mallorca är det sannolikt en aleppotall.

 

Hotbilder

Trots omfattande skogsbestånd har skogen på Mallorca två stora fiender. Tallprocessionspinnaren som äter tallens barr – alla fällor till trots. Och inte minst har getternas stora förökning och därmed allt hårdare betning på unga träd hindrat skogens nödvändiga föryngring.

Alltså mycket att ta tag i förutom språkförbistringen.

Bo av tallprocessionsspinnare i tall.

En av tallarnas största fiender: tallprocessionsspinnarens larver som gömmer sig i boet när de inte äter tallbarr.


Läs mer om Mallorcas växter

Johannesbröd – värd sin vikt i guld.

Mallorcas gräsliga hemlighet – carritx

Balearerna okända miljöhjälte – Posidonia oceanica

Mandelblom på Mallorca


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.