Europas största rovfågel

Grågam

Europas största rovfågel, grågam, fascinerar oss under vandringar på Mallorca. En fantastiskt fin fågel som gör en viktig insats i naturens kretslopp.

 

Vi gillar djur och natur. Där ingår även fåglar. Både små söta fåglar och väldiga rovfåglar, som lever av de små söta fåglarna. Vi gillar till och med de allra största rovfåglarna – trots dålig image efter Disneyfilmen Djungelboken. 

 

Fågeln med sämsta PR

Ja, du har anat rätt. Trots att gamar demoniseras i Disneyfilmen och trots att de livnär sig på kadaver så gillar vi dem. Inte nog med att vi rent rationellt förstår vilken stor nytta de tillför mänskligheten, eftersom de äter kadaver som annars skulle ruttna i solen och kunna sprida sjukdomar. Vi fascineras av dem! Vi är beredda att vandra i nio timmar i steniga berg med en del strapatser i utbyte mot ett enda förstulet ögonblick med en gam.

Det har vi gjort och gör gladeligen om och om igen. Varför?

En gåsgam seglar fram under oss vid ett besök på Ratetas topp.

Ser ni gamarna? Ett av de få ställen där vi sett dem sittande på klipporna är här vid det röda berget Puig Roig. Vandringsstigen runt berget är bara öppen på söndagar.

 

Makalösa upplevelser

En grågams vingspann mäter uppemot 290 centimeter och en gåsgam är obetydligt mindre. Att uppleva dessa väldiga vilda djur på nära håll väcker starka känslor – en salig blandning av rädsla, förtjusning och framförallt oändlig hänförelse. För det mesta svävar gamarna gracilt bortåt hundra meter högt över huvudet. Bara det är makalöst nog. Inte sällan är de flera stycken och är de på det humöret så “leker” de med varandra – flyger tillsammans och mot varandra och nära nog nuddar vid varandra.

Senaste gången vi upplevde en gam var det så nära som på 20 meters håll och i ögonhöjd. Gamen liksom ville kolla om vi var döda eller bara förstelnade av beundran. Efteråt fnittrade vi hejdlöst som två tonåringar.

grågam

Närkontakt med grågam nära Puig de na Franquesa. Känslan finns ännu kvar.

Mäktigt, eller hur?

 

Mallorca och gamarna

Vi har sett gamar på spanska fastlandet på flera ställen i närheten av Ronda i Andalusien. Våra starkaste gam-upplevelser är dock från Tramuntana-bergen på Mallorca. Mallorca har länge haft grågam, men de höll på att försvinna i början av 1980-talet. Den främsta orsaken var en gammal vana att lägga ut förgiftad mat för att bli av med oönskade katter, hundar och rovfåglar – de senare i tron att de skulle döda husdjur. När gamarna åt förgiftad mat dog de förstås.

En av de ideella organisationerna som länge engagerat sig för att rädda grågamen på Mallorca är BVCF, Stiftelsen för grågamens bevarande. En av BVCF:s största utmaningar är att utbilda folk och hitta alternativ till gift. Även om hotbilden mot gamen finns kvar, har räddningsaktionerna gått över förväntan bra. Grågamen har ökat markant – från 20 till drygt 110 stycken (vid mätningen 2018), enligt BVCF.

Gåsgamar är ett relativt nytt fenomen på Mallorca. De kom från spanska fastlandet med en storm för runt 15 år sedan och verkar stortrivas. De allra flesta gamarna som vi brukar se är gåsgamar.

Gåsgam på marken med utbredda vingar.

En skadad gåsgam visar upp sig på ”gamhospicet”.

 

Gås- eller grågam?

Det är inte så lätt att skilja mellan grå- och gåsgam, speciellt när de svävar uppe i skyn. De är ju nästan lika stora. Men med kikare eller om de är tillräckligt nära kan man ofta artbestämma dem. Grågamar har en gråsvart fjäderdräkt medan gåsgamens dräkt är betydligt ljusare. Experterna har ännu en ledtråd: gåsgamens vingar är också lite rundare medan grågamen är lite mer “fyrkantiga”. När man har sett tillräckligt många gamar kan man våga gissa på arten efter siluetten. Dit har vi nog en bit kvar!

grågam

En grågam med typiska vita ”strumpor” på benen.

En gåsgam, med lite ljusare framsida av vingarna.


Läs mer

Läs om vårt besök på ”gam-hospicet” på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.