De baleariska öarnas okända miljöhjälte

Strand fylld av sjögräset posidonia oceanica

Sjögräset Posidonia oceanica är kanske inte det fagraste man sett på stranden. Men det har definitivt andra kvaliteter.

 

Här kommer tiotusenkronorsfrågan: jag är ökänd för att vara ordentligt ful på stranden, men egentligen är jag en global miljöhjälte som förvandlar koldioxid till syre. Jag kan bli upp till 100 000 år gammal, men för dessvärre en tynande tillvaro på grund av människan. Kan du gissa vem jag är?

Svar: sjögräset Posidonia oceanica på latin, kallat neptunigräs på svenska.

Om du någonsin har flanerat längs en strand på Mallorca eller någon annan stans runt Medelhavet, främst under lågsäsongen, har du antagligen sett vår fula miljöhjälte. Allt som oftast som brun-svarta långsmala blad liggande i högar eller som små bollar vars storlek och färg liknar kiwifruktens.

 

Äkta miljöhjälte

Bakom denna oansensliga och för somliga rentav motbjudande fasad döljer sig en sannskyldig välgörare för vår planet. För denna undervattensväxt har en enastående egenskap: att andas in koldioxid, CO2, och andas ut syre. Med andra ord, mitt i vår allt mer koldioxidmättade atmosfär och uppvärmda planet utgör Posidonia oceanica en 38 000 kvadratkilometer stor ”undervattensregnskog” som outtröttligt förvandlar koldioxid till syre.

Dessutom utgör ängarna med sjögräs ett hem, och en föda, för en mängd fiskar och är en naturlig del av ekosystemet.

Lite grönt sjögräs på stranden efter en storm.

Ännu inte helt uttorkat sjögräs.

 

Vad är tacken?

Kommersiella intressen inom turistindustrin har länge vinnlagt sig om att forsla bort sjögräset från stranden. Av ett krasst affärsintresse. Turisterna ska slippa se att verkligheten skiljer sig avsevärt från reseannonsernas förskönande bilder. För då kommer snart instagrambilder på fula stränder sprida sig som en löpeld och då kan de opålitliga turistströmmarna vända sig mot ett mer instagramvänligt turistmål.

 

Fel, fel, fel

Men att ta bort Posidonia oceanica från stranden kan vara ett misstag som på lite längre sikt kan få fatala konsekvenser för ekosystemet, och de instagramfina stränderna. För höljet med sjögräs skyddar sandstränder, som är ju porösa per definition, från erosion i samband med stormar.

Boll av sjögräset posidonia oceanica

Så här kan också sjögräset se ut när havets vågor gjort sitt och format det till bollar.

 

Hotad hjälte

Under gynnsamma förutsättningar kan Posidonia oceanica blir hur gammalt som helst. År 2006 upptäcktes en 100 000 år gammal äng söder om Ibiza. Största hotet mot Posidonia oceanica kommer från människan. Båtar som kastar ankar i en äng med sjögräs orsakar enorm skada. Orent vatten i anslutning till stränder där sjögräset håller till likaså. Trots lagligt skydd är Posidonia oceanicas tillbakagång ett allt allvarligare problem. Med en minskning på över 2 procent årligen är sjögräsets existens hotad (även högre siffror har nämnts). Eftersom det bara växer 2 centimeter per år tar det många generationer att återställa skadorna efter döda sjögräsängar, om det ens är möjligt.

Synligt sjögräs på stranden tyder på rent vatten så researrangörer borde kanske upplåta en hedersplats åt Posidonia oceanica i sina annonser. För förutom lagstiftning och Guardia Civils patrullerande polisbåtar behövs nog mycket information om en av planetens oansenliga välgörare.

Sjögräsfylld strand vid soluppgång

I soluppgången är sjögräset kanske ändå inte så dumt att titta på.


Källor:

”Posidonia oceanica”engelska wikipedia.

”Posidonia oceanica is a plant adapted to underwater life and a key element to preserve the Mediterranean ecosystems”www.PosidoniaMallorca.com

”Seegras und Algen: Der grüne Schatz am Meeresgrund” i Mallorcazeitung.

”Mehr Schutz für die Unterwasserwiesen vor Mallorca” i Mallorcazeitung.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.