Under gamarnas jättevingar på Puig de l’Ofre

Cuberdammen , Puig de l'Ofre och andra berg.

Vandringen till Puig de l’Ofre som skymtar i bakgrunden i mitten startar vi längs Cuberdammen.

Bland Mallorcas mäktigaste naturupplevelser är upptäcktsfärden under gamarnas vingar. Grågamens vingspann är uppemot tre meter. Under dessa enorma vingar är det lätt att känna sig liten och ödmjuk.

Gamarnas bon är svårtillgängliga och väl förborgade i Tramuntanas berg, men vi har upplevt gamarnas mäktiga uppenbarelser i skyn i bergen runt Cuberdammen en bit utanför Soller. Vi ställer bilen på parkeringen i ena änden av dammen och följer sen vandringsvägen på högra sidan om dammen (och väljer den andra sidan på tillbakavägen). När dammen tar slut fortsätter vägen genom ett öppet landskap med gräs, buskar och får bort till skogskanten. Där bär det uppför genom steneksskogen tills vi når passet Coll de sa Creu. Strax efter tar vi vänster och fortsätter in i skogen med stenekar. Efter en kilometer eller så öppnar sig skogen och utsikten öppnar sig över bergen och Mallorcas inland. När vi beundrat utsikten följer stigen på vänster sida om vägen, vilken leder upp mot toppen Puig de l’Ofre.

Utsikt över Alaro och berg.

Skogen öppnar sig och vi får utsikt mot västerut över Alaros berg och Mallorcas inland.

 

Från mina minnesanteckningar:

“Uppstigningen rakt upp. Pulsen vibrerar och hjärtslagen liknar trumslag. Eller är det vingslag! Vi stannar tvärt. Något cirkulerande snett ovanför oss har hamnat i blickfånget. Är alldeles andfådda för att få fram några ord. Det är något stort, en rovfågel, och den iakttar oss! En gam! Den glider sakta och närmar sig oss. Den är rakt ovanför, bara 20-30 meter bort känns det som. Gamen är enorm. Ingen kikare behövs för att se konturerna, grågamens karakeritiska drag… Mycket större än någon fågel vi någonsin skådat. “Det är något stort, en rovfågel, och den iakttar oss!”Är vi ett tänkt byte? Ska den ge sig på oss? Vi står orörliga som huggna i bergets stenar. Nej gamen glider i väg och återvänder i ett återkommande mönster. Bävan övergår i en slags andlig stämning i denna naturens katedral. Sedan är grågamen borta och vi har ingen uppfattning om hur länge som detta utdragna ögonblick har varat. Vi är omskakade och upprymda.”

Gåsgam i luften.

Gåsgamen överraskar oss på nära håll under vandringen till Puig de l’Ofre.

 

Gamberget

Väl uppe på Ofres topp döper vi om berget till Gamberget. I detta tysta kungadöme kan vi helt ensamma avnjuta lunchsmörgåsarna med utsikt över havet åt två håll, Cuber-dammen och stora delar av Tramuntanas berg.

Utsikt mot Puig Major, Mallorcas högsta berg, och Cuberdammen.

Utsikt mot Puig Major, Mallorcas högsta berg, och Cuberdammen. I bakgrunden kan Medelhavet skönjas.

 

Utöver grågamen, en jätte vars vingspann mäter uppemot 290 centimeter siktade vi även den något mindre gåsgamen. Både tillhör Europas största rovfåglar.

Mellan skål och vägg kan vi dela med oss av en hemlighet. Det finns ett betydligt närmare tillhåll för grågam, gåsgam och andra rovfåglar. Inte sällan kan de siktas från stigen nära parkeringen vid Cuberdammen. Majestätiskt svävande mellan bergen.

Men låt oss hålla hemligheten för oss själva. Gamar trivs bäst när det är lugnt.

Cuberdammen med bland annat Puig Major i bakgrunden.

Cuberdammen med bland annat Puig Major i bakgrunden.


Vandringsfakta:

Startpunkt: Parkeringen vid Cuberdammen. Följ vandringsvägen GR221 längs dammen och vidare uppför till passet Coll de sa Creu. Strax efter krönet efter uppstigningen, ta den ej markerade men väl synliga stigen/grusvägen till vänster och efter någon kilometer genom skogen, när du kommer fram till en öppnare plats med utsikt, följ stigen till vänster som leder upp till bergstoppen Puig de l’Ofre.
Slutpunkt: Vandring samma väg fram och tillbaka.
Längd: ca 12 km
Höjdskillnader: +/- ca 370 meter.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Vilken majestätisk fågel! Förstår att man får andan i halsen vid ett överraskat möte med en sådan gigant! Men samtidigt vilket privilegium ni har, att få uppleva all denna natur helt ostört! Ännu en gång otroligt välskrivet och fantastiska bilder som får en att drömma bort till fint väder och fantastika vandringar! Jättekul att få läsa lite direkt från minnesanteckningar!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Hej Sara! Tack för de fina orden om text och bild! Vi hoppas ju kunna förmedla känslan av vandringarna i våra inlägg. Det var verkligen en annorlunda och mäktig upplevelse där under gamens vingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.