Exklusiv vandring runt Puig Roig

Vandrare på klippkany

Dramatiska vyer över berg och hav under vandringen runt berget Puig Roig.

 

Exklusiv vandring för att den kan bara göras på söndagar och för att den onekligen är lång. Belöningen är dramatiska klippor vid ett skummande hav, vyer över Unescos världsarvsklassade Tramuntana och även lantliga sträckor med betande får under olivträd. Som en extra bonus har vi fått se överraskande många gamar i denna skyddade omgivning.

Av en given anledning är denna rundtur en perfekt söndagsutflykt: gården som måste passeras för att fullborda rundvandring öppnar sina portar för vandrare bara på söndagar.

Därmed inte sagt att rundturen är som en söndagspicknick. Visserligen fick vi en grandios picknick vid en klippa, men vi fick jobba hårt för att komma dit. Är du säker på foten, har lätt att hitta den rätta vägen och inte minst är uthållig så får du inte missa denna vandring.

Puig Roig på avstånd.

Puig Roig som vi vandrar runt.

 

Öppen grind

Turen börjar med att hitta en lämplig parkeringsplats. När vi väl parkerat bilen går vi en kvart längs en landsvägen, som är väldigt lugnt sådär strax efter åtta en söndagmorgon. Bara en bil passerar oss. Nu känner vi på grinden till gården Mossa. Ja, den är upplåst!

Grinden till Mossa.

Som varje söndag är grinden till gården Mossa upplåst. Äventyret kan börja.

 

Slösande fin utsikt

Grusvägen omges av stenekar och olivträd, men det stannar inte där. Redan från start bjuds det på slösande fin utsikt. Mallorcas högsta berg Puig Major (med en kupol) till vänster liksom flera berg i bergskedjan Tramuntana. Vägen övergår till en stig och med en gång börjar en känsla av vildmark infinna sig. Det är vi och resliga klippor som blickar över Tramuntanas mäktiga berg. Naturen talar med dess eget språk: fågelkvitter, bräkande får och enstaka hundskall på håll. Utlämnad åt naturen måste man tåla tuffa tag för det långa gräset vi går genom är inte att leka med. Det är så vasst att jag tackar min lyckliga stjärna att jag har långbyxor och jacka på mig.

Vandring under olivträd

På marsch flankerade av olivträd och stenekar.

Gården MOssa och berget Puig Roig.

Puig Roig i trolskt morgonljus. Det gäller att starta tidigt.

Upp längs klippkanten

Svindlande utsikt på väg uppåt. Gäller bara att inte få svindel.

Stig i gräs.

Se upp för gräsets långa och vassa strån. Inte alltid lätt att se stigen för allt gräs.

 

Havsnära

Jag ber om största möjliga… koncentration. För klippan vi går på är hög, stigen är smal och räcken är en obefintlig lyx här ute i naturen. Havet syns på nära håll och känns också nära i denna karga, steniga omgivning med få växter. Ett av dessa undantag är rosmarin som doftar så osvikligt gott och blandas med den friska pusten från havet. I dessa ensliga trakter trivs gamar och precis nu stundar dagens första gamvisning. En lång visning med två svävande gamar.

Mycket havskänsla.

 

Vildmark

Turen går runt Puig Roig, röda berget. Och medan vi går i skuggan av Puig Roigs väldiga bergsklippor öppnar sig en hänförande havsutsikt med magnifika klippor vid havet. Det gäller att inte tappa andan, och framför allt inte fotfästet. Det kan göra ont att trilla vid stupet. Här går vi en bra stund med väldoftande rosmarin, dramatisk klippkust och dånande hav.

Men en sak har jag svårt att få ihop. Hur kan vi vara i fred i denna unika omgivning medan Mallorca årligen bevistas av miljontals turister? Det är en gåta för mig att inte fler har upptäckt denna rundvandring.

Intensiv känsla av frihet och vildmark.

Dramatisk klippkust

Här är naturen storslagen.

Växt

Storslaget i det lilla.

 

Lekfulla gamar

Över havet kommer kommer tre gamar inflygande, varav två tycks leka med varandra, de flyger med och mot varandra på ett lekfullt sätt, som de vore två förälskade tonåringar. Ska de para sig framför våra ögon också? Nej, så roligt ska vi inte ha det. Vid parning brukar de vilja ha åtminstone en kilometers avstånd till närmaste människa.

Medan gamparet försvinner i väg sätter sig den tredje på toppen av en klippa nära oss (fallhöjden är nog ett par hundra meter). På håll tronar Torre de Lluc på en klippa vid havet. Även den gamla förläggningen för karabinjärerna syns väl liksom flera klippor, berg och Mallorcas kronjuvel, Puig Major. Allt inramat av havet nästan under våra fötter. Här dukar vi upp en av de finaste picknickar vi har varit med om.

Picknick vid Puig Roig

Picknick med vidunderlig utsikt.

Karabinjärernas gamla hus.

Karabinjärernas gamla hus.

 

Gamfest

Förbi småhus huggna i sten och Kerstin utbrister ”titta upp!” Uppemot 14 gamar svävar på samma ställe. Vilken fest! För oss är detta ett Mallorca-rekord. Ytterst motvilligt går vi vidare efter en halvtimmes kikande. Dessa gamar svävar så graciöst, det ser så lekande lätt ut när de utför denna flygandets ädla konst. Av och till stannar de till vid en klippa och vilar.

Grusvägen vi går på är bred och flankeras av olivträd åt ena hållet och det röda berget åt det andra. Hittills var jag lite skeptisk och tyckte att berget inte alls var så rött, men nu i eftermiddagssolen tycks berget och jag vara tämligen överens om nyansen.

Gamar i luften vid klippa.

Skyn är fylld av svävande gamar. Man kan sväva på små moln av mindre.

 

Lantlig omgivning

Vi passerar ett lantligt kulturlandskap som ingår i Unescos världsarv: en terrasserad olivodling. Snart övergår backen till en dalgång med betande, bräkande får under grågröna olivträd. Ett lamm ropar envetet efter mamma, “mamma, mamma”, och mamma-tackan ropar tillbaka “kom till mig, här är jag på andra sidan!”. Och så skuttar det lilla lammet till mamma och diar hennes juver och så tystnar det i dalen. Men fårens klockor ljuder vidare i en rofylld klang. Denna lantliga idyll omges av resliga berg, däribland Tomir, Mallorcas tredje högsta berg på drygt 1 100 meters höjd.

Efter en stund är vi vid klostret Lluc. Nu är det inte långt kvar till parkeringen. Vägen dit går genom klippformationer, skog och förbi tältuppställninsplatsen Es Pixarells. Rätt som det är har åtta timmar gått. Vi sätter oss på en stenmur vid parkeringen och delar på en saftig apelsin i eftermiddagssolen. Livet kan knappast bli bättre än såhär.

Lantlig omgivning med olivträd och får.

Lantlig dalgång med bräkande får under olivträden.

Blommande träd

Blomprakt i närheten av Lluc. Kan det vara eukalyptusträden som blommar? Någon som vet?

Klippformationer i skogen nära Pixarells

Eyal beundrar klippformationer nära Pixarells.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplats längs MA-10, ett par hundra meter från kilometerskylt 17.
Längd:
Cirka 22 kilometer
Höjdskillnad: +/- 800 meter
Tid: Drygt 7 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs 1: Vandringen går bara att göra på söndagar då grinden till gården Mossa är öppen.

Obs 2: Vandringen är rejält lång och tog oss lång tid. Vidare finns en bit längs havssidan där vi hade vissa problem att se stigen i det långa gräset. Även om det finns en del små stenrösen gick vi fel en gång. Det finns också ett par kortare avsnitt som kan vara problematiska för den med svindelproblem.

Tips 1: Ha långbyxor på vandringen även om det är varmt. Det långa gräset som stigen går genom delar av vägen är rejält vasst, det finns risk att du skär dig.

Tips 2: För den som tycker att vandringen är alltför lång finns förstås möjligheten att gå en kortare del fram och tillbaka. Till exempel från grinden vid Mossa till man får havsutsikt. Eller från Lluc i riktning mot havet. Däremot verkar det vara svårt att göra en kortare rundvandring.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.