Vandra vid havet på Mallorca – 8 tips

Mallorca har gott om spektakulära havsnära vandringar.

 

På Mallorca är havet nära och det finns gott om spektakulära havsnära vandringar. Några av vandringarna har blivit minne för livet för oss. Här får du tips på några av våra mest minnesvärda kustvandringar. Vi önskar dig goda minnen.

 

Havet överväldigar

Som du vet är Mallorca en ö. Då vet du också vad det betyder. Havet gör sig påmint mest hela tiden. Variationen av landskapet vid havet är närmast halsbrytande. Ibland går stigen på svindlande höga klippor och pulsen skenar, ibland är havet i fothöjd blott några steg bort.  Ibland omges havet av långgrunda, milslånga stränder av len sand. Ibland avskärmas paradisiska badvikar av oländiga klippor och strapatser. Ibland omges havet av buskar och solvarma klippor som gjorda för ett nakenbad i smyg.

Ibland är havet lugnet självt, ibland brusar det upp och till och med dånar. Ibland är havet spegelblankt, ibland kluckande, ibland är vågorna så höga som ett hus och kan släcka liv. Ibland är havet tröstande, ibland hotande. Havet lämnar ingen oberörd.

Alltid är havet outgrundligt i dess oändliga horisont. Inget kan som havet inge känslan av tyngdlös frihet.

Havet skiftar ständigt skepnad och överväldigar.

 

Ett hav i din smak

Vi älskar havet. Det gäller i allra högsta grad de havsnära vandringarna på Mallorca. För här är variationen stor. Här finns det något för alla så vi tror och hoppas att du hittar en havsnära vandring i din smak.

Ett hav till dig som vill inte ha nivåskillnader. Ett hav för barnfamiljer. Ett hav för soldyrkare. Ett hav för sandälskare. Var? Exempelvis i Alcudia och utanför Palma.

Ett hav med klippor. Ett hav för naturälskare. Exempelvis på Victoriahalvön utanför Alcudia. Havet må vara några hundra meter under dig, men dess närvaro känns starkt.

Ett hav för pigga äventyrare. Vilda klippkuster vid Tramuntana, vilka kan vara tämligen oländiga för vandrare. Två exempel på dramatiska och ändå hyggligt tillgängliga klippkuster vid Tramuntana är La Trapa och utsidan av Puig Roig (ej helt vattennära).

Ett hav med folkliv och uteserveringar. Exempelvis utanför Palma.

Ett i praktiken privat hav med ensliga stränder. Sydöstra Mallorca har många fina klippkuster med fina små sandstränder i små vikar som är relativt lättillgängliga för vandrare. Med lite flax kan du se hoppande delfiner.

Mallorca har hav för alla. Under vandringarna kommer du att märka att vår smak är väldigt bred. Vi gillar det mesta, bara vi har möjlighet att ta det i vår takt och kunna se oss omkring för att kunna göra små upptäcker. Här en silkeshäger vid vattenbrynen, där en havstrut. Kolla vilka konstiga små maneter i tusental! Och där borta hoppar delfiner!

Ett lugnt hav på södra Mallorca.

 

Bästa årstiden

Är du ute efter vandringar och naturupplevelser så tycker vi att vinterhalvåret är bäst. Turistmassorna är borta och på vissa håll ligger paradisiska stränder helt öde för dig att njuta av. Temperaturerna är ofta precis lagom för vandringar i shorts och picknicklunch, även om morgnarna kan vara lite kyliga till en början. Vissa dagar blev vi så svettiga och badsugna att det kändes oändligt skönt att ta ett vederkvickande dopp.

 

Varning

Innan du ger dig i väg är det dags för ett varningens finger. Havsnära vandringar är onekligen vackra vackra, men de kan också vara farliga farliga.

Varför? För att det är gott om stup och klippor och ont om varningsskyltar och markerade leder. Vissa spektakulära och tidigare populära riktigt kustnära sträckor har blivit utsatta för erosion. Ser du spår efter erosion eller känner obehag så bör du vara försiktig och kanske till och med avstå och leta efter säkrare alternativ. Vi har läst om flera olyckor med dödlig utgång.

Vi har avstått från sträckor som vi bedömt som alltför osäkra för oss eller tvingats vända under vandring. Inte så kul, men hellre det. Gäller inte minst för kustnära sträckor vid Tramuntana.

Nu är det verkligen dags att bege sig ut, eller hur? Vi hoppas att du hittar egna favoriter och gör härliga, alldeles egna upptäcktsfärder!

Mot grottan Tancada

Att vara havsnära är härligt, härligt så det är bra att Eyal tar det försiktigt, försiktigt.

 

Våra 8 tips på vandringar längs havet

1. Alcudia
Även om Alcudia kanske inte har Mallorcas mest spektakulära havsnära vandring så vinner den ligan ändå. Alcudias trumfkort är bredden, på en rätt liten yta hittar du ett rikt urval av kustvandringar med olika karaktär. Därför kan vi inte nöja oss med en rekommendation.

  • Längs havet till toppen av Talaia d’Alcudia. Inget för nybörjare, men fantastiskt. Gott om såväl höjdmeter (644) som panorama över havet, ibland åt flera håll! En lång rundvandring som delvis går längs havet och som har havet inom synhåll under en stor del av vandringen.
  • Vandring längs havet förbi Alcanada. Denna vandring är betydligt lättare, men havskänslan är underbar. Här har du oändliga valmöjligheter. Blir du badsugen på tillbakavägen är det bara att hoppa i vid en egen solvarm klippa. Vandringen går längs havet fram och tillbaka.
  • Vandra längs Alcudias långa sandstrand. Under denna snälla vandring på mjuk sand kommer du närmast havet. Du kan till och med vandra barfota i det långgrunda vattenbrynet. Vandra mot våtmarken s’Albufera eller ända till Can Picafort och ta bussen tillbaka.

Alcudias milslånga sandstrand förför.

Alcudia har även inbjudande små vikar och klippor.

 

2. La Trapa
Vandringen till La Trapa är kanske världens vackraste kustvandring. Denna vandring i kanten av Tramuntana överträffar det mesta. Här på västra sidan av Mallorca stupar Tramuntanas berg och klippor ofta brant ner i havet och många delar är otillgängliga för vandrare. Dessa två vandringar till La Trapa utgör ett par överdådiga undantag.

Välj mellan:

Vandringen till La Trapa ger strålande vyer över Medelhavet och ön Dragonera.

 

3. Från Cala s’Alumnia till Cala Marmols
Denna vandring till Cala Marmols är till för dig som gillar dramatiska klippkuster och turkosblått hav. Men förutom ett smörgåsbord med storslagna utsikter kan denna relativt lätta vandring till Cala Marmols på södra Mallorca bjuda på en överraskning. Delfiner, delfiner, delfiner! Även här finns det alternativ, du kan vandra till paradisiska Cala Marmols från fyren Far del cap Salines.

Man kan lätt bli euforisk av havets storslagenhet, här på väg till paradisiska Cala Marmols.

 

4. Längs strandpromenaden från Palma till s’Arenal
Gillar du att vandra lätt och insupa både havsluften och folklivet utanför Palma? Då är denna vandring längs glittrande hav och uteserveringar som klippt och skuren för dig.

Inte heller Palmas strandpromenad går av för hackor.

 

5. Vandra från fyren Far del Cap Salines till en sjö
Denna vandring från Far del Cap Salines är en av södra Mallorcas vackraste och minst exploaterade kuststräckor. Som krona på verket kan du titta till något som måste betraktas som en raritet på vattenfattiga Mallorca: en liten sjö!

Längs natursköna stränder på södra Mallorca.

 

6. Vandra till Cala Mondragó
Denna relativt lätta vandring till en av Mallorcas vackraste stränder går förbi fina havsnära villor och längs klippor. Framme vid naturreservatet Mondragó kan du se fram emot sagolika vyer över badvikar och små inbjudande stränder med turkosfärgat vatten.

Cala Mondragó

Naturreservatet Mondrago bjuder på små vikar med sandstränder.

 

7. Vandra längs Sa Volta des General utanför Banyalbufar
Minimera ansträngningen, maximera havskänslan. Denna vandring från Banyalbufar till Port des Canonge går förbi aleppotallar, blommande ljung och rosmarin. Här upplever du vyer både över hav och betagande klippkust.

Havsnära vandring vid Tramuntanas fötter.

 

8. Vandring från Cala Agulla till Cala Mesquida

Denna relativt korta och lätta vandring på nordöstra Mallorca innehåller mycket ögongodis och omväxlande natur: sandstränder, dramatiska klippor, sanddyner.

Utsikt över Cala Mesquida

Från strand till strand på nordöstra Mallorca.


Läs mer

Läs gärna om alla våra andra vandringar på Mallorca
Vandra på Mallorca – vår guide. Med tips och inspiration om vandring på hela Mallorca.
Vandra i Alcudia – vår guide. Inspiration och tips om vandringar runt Alcudia.

Vi har vandrat vid havet även på annat håll i Europa. Läs gärna mer på:
– Vandra längs havet i italienska Cinque Terre.
Vandra i Normandie med ett antal vandringar längs havet.
– Vandra längs Skåneleden Öresund.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.