Vandring från Cala Agulla till Cala Mesquida

Cala Agulla

Vandringen mellan Cala Agulla och Cala Mesquida bjuder på en hel del havskontakt, som här på Cala Agulla.

Har du suktat efter en lätt vandring med finfin utsikt? I så fall behöver du inte sukta mer. Denna vandring på nordöstra Mallorca innehåller mycket ögongodis och omväxlande natur: sandstränder, dramatiska klippor, sanddyner. En lätt vandring så när som på en liten detalj.


Cala Agulla

Medelhavet skumpar mot Cala Agullas strandklipppor så det slår härliga till. Vi betraktar skådespelet på betryggande avstånd från strandpromenaden och nickar bifallande även åt ortens överlag låga bebyggelse, med kusten och Artabergen som inramning.

Strandpromenaden fortsätter på en lättrampad väg utmed klippstranden, med havet brusande bredvid. Vi följer “ruta 4” till Talaia de Son Jaumell sedan ämnar vi ta “1.1” mot Cala Mesquida.

Vågor vid Cala Agulla

Stark havskänsla i Cala Agulla denna tidiga morgon.

Cala Agulla

Dramatiskt hav i Cala Agulla där vandringen startar.

 

Den lilla detaljen

Sanden på Cala Agullas strand är finkornig och mjuk. Till vänster sanddyner med tallar (som binder sanden), varken bebyggelse eller strandkommers, vilket för tankarna till en naturstrand.

Vi går lite mer inåt land flankerade av växter och med havets brus i öronen. Och här kommer den lilla detaljen: mellan dagens två stränder råkar det finnas ett (litet) berg. Givetvis måste det bestigas. Stigen går obönhörligen uppåt, en rätt snäll uppstigning, det är grönt, en kanin ilar förbi och småfåglarna kvittrar. Strax efter vi passerat en kalkugn av sten “Forn de calc”, öppnar sig bokstavligen stegvis en utsikt över hav och berg.

Tallskog utanför Cala Agulla

På väg upp genom tallskogen.

Törnginst

Törnginst (troligen) lyser upp på vägen genom skogen.

Utsikt över Cala Agulla och Cala Ratjada

Utsikt över Cala Agulla och Cala Ratjada. Lönen efter den lätta uppstigningen till toppen av Talaia de son Jaumell.


Obetalbar utsikt

Vyn över Cala Agualla och havet med morgonsolen sipprande genom molnen är obetalbar. Det ger lust att göra en avstickare till toppen. Det är samma hav och samma Cala Agualla, fast öppnare och ännu mer storslaget.

Vi råkar ta en brant nedstigning och klarar oss delvis med stöd av händerna. Den svåra biten är kort, men du kan slippa handpålägget helt om du tar den snällare stigen, som du når genom att gå lite längre tillbaka från toppen än vad vi gjorde.

Väl med fast mark under fötterna hör vi ett hjärtskärande rop. En killing söker förtvivlat efter mamma. Vi går vidare för att inte stå i vägen för en eventuell återförening och kan nu se Cala Mesquida och dess sandstrand. I nästa ögonblick upptäcker vi en hel hop getter – är mamman där? Killingens nödrop ringer ännu i öronen. Vi vågar hoppas på en happy end. Det måste vi.

Utsikt över Cala Mesquida

Utsikt åt andra hållet från toppen över Cala Mesquida.


Cala Mesquida

Intill dvärgpalmer står vi stilla för ett ögonblick och betraktar havets väldiga vågspel mot Cala Mesquidas klippor och strand. Det brusar och susar om vartannat. Vi ämnar fullfölja föresatsen att vika till höger och följa den blå skylten mot 1.1 för en avstickare till sanddynerna. Men bron genom sanddynerna är avspärrad, eftersom en del har rasat. Återigen går vi på en mjuk sandstrand och känner hur fötterna sviktar.

Orten Cala Mesquida saknar inte dramatiska vyer över fragdan som uppstår i mötet mellan ett skummande hav och klippor. Men ingen verkar bo här vintertid.

Cala Mesquida

En öde sandstrand vintertid i Cala Mesquida.


Tillbaka

Nu vänder rundvandringen tillbaka mot Cala Agulla genom en väg –  vi följer ruta 4 – som är både bred och lättgången. Framme i Cala Agulla dukar vi upp en picknick på stranden. Havet brusar, solen skiner och kakorna smakar mumma. Hästar travar förbi i en prydlig rad. Efter en lat stund på stranden travar vi tillbaka till startpunkten.

Lunch på Cala Agulla

En skön fikastund i solen på stranden Cala Agulla.


Epilog

Vi gör ett nedslag i närliggande Cala Ratjada. Orten verkar leva även vintertid, tack vare alla tyskar som befolkar denna tämligen turistiska, men ändå trevliga ort. Strandpromenaden har gott om uteserveringar, med och utan schnitzel, och på slutet en liten sandstrand.

Gatukonst i Cala Ratjada

Gatukonst i Cala Ratjada.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Strandpromenaden i Cala Agulla.
Längd:
Cirka 11 kilometer
Höjdskillnad: +/- 379 meter
Tid: Drygt 3,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips 1: Vandringen är välmarkerad och vid början av stranden i Cala Agulla finns en karta och beskrivningar över de alternativa vandringar som finns i närheten.

Tips 2: För den som vill ha en enklare vandring med färre höjdmeter kan man ta vår tillbakaväg i båda riktningarna. Men då missar man förstås den fina utsikten från Talaia de Son Jaumell.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


2 svar

  1. Vilka vidunderliga vyer!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ja, Mallorca har många vackra och varierande vyer att bjuda på. Med tanke på att den här vandringen är ganska lättgången så får man ganska mycket vyer för mödan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.