Vandra längs Palmas strandpromenad till S’Arenal

Härlig havskänsla längs Palmas långa strandpromenad.

Det går alldeles utmärkt att vandra när man är i Palma. Längs strandpromenaden. Plant, enkelt att hitta och med härlig havskänsla mest hela tiden. Dessutom kan du gå både väl och länge – strandpromenaden sträcker sig ända ut till S’Arenal.

Vandringen inleds i centrala Palma, vid katedralen. Därifrån över den stora bilvägen mot havet. Nu är det bara att vandra österut så långt man har lust med. Varför inte till S’Arenal?

Efter en kvart är vi framme vid första badbara stranden. Vid Platja de Can Pere Antoni finns en lång sandstrand och en inbjudande uteservering. Och tio minuter senare blir det mycket lugnare då den bullriga bilvägen svänger bort.

Majestätisk startpunkt för vandringen vid katedralen.

Plant och lättgånget längs havet bort från centrum.

 

Portixol

Portixol är ett kvarter som verkligen gjort en klassresa. Från en enkel fiskeby till ett av Palmas innekvarter. Även om orten känns urban med alla uteserveringar så kan vi höra vågornas sus. En silkeshäger spankulerar i vattenbrynet och får oss att gå i gång och ta fram kikaren.

En bra stund senare har vi närmat oss flygplatsen. Lågflygande plan kommer stup i kvarten – en riktig fest för flygnördar. Vi fågelnördar kollar hellre på en svarthakad buskskvätta som spanar bland buskarna, däribland havslavendel. Även utgrävningen på plats, Es Carnatge, är intressant att titta på.

Förbi kvarteret Portixol.

Flera småbåtshamnar på vägen.

Låga hus längs strandpromenaden.

Silkeshäger på jakt i vattenbrynet,

I höjd med flygplatsen känns Palma fjärran.

Men flygplanen desto närmare.

 

Picknick på stranden

Ännu en stund senare är vi framme på Palmas längsta sandstrand, Platja de Palma. Här finns det gott om åretomöppna uteserveringar. Men vi föredrar att går ner på sandstranden. Här får våra fötter både bada i havet och vila medan vi sitter på den mjuka sanden och stärker oss med medhavd pastasallad och goda bullar från det svenska bageriet i Palma. Hur ska vi annars orka fortsätta ända till S’Arenal?

Här kan man slå sig ned för en paus.

Men vi väljer stranden för vår lunch.

Gott om uteserveringar längs vägen.

 

S’Arenal

Som på många ställen på väg hit går det att sitta ute även i S’Arenal. Och har man ork kvar går det förstås att ta samma väg tillbaka till Palma. Vi stiger dock ombord på expressbussen till Palma och tar igen oss efter fyra timmar i decembersolen.

Höga böter. Men för vad?


Vandringsfakta

Start: Katedralen i Palma
Slutpunkt: S’Arenal, vid båthamnen.

Längd: Runt  16 kilometer .
Höjdmeter: Obetydliga
Tid: Runt 4 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Cicci Ramstedt skriver:

    Perfekt promenad. Bra att ni skrev om den, tack! Har gått den flera ggr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.