Spektakulär vandring från Sant Elm via La Trapa till Andratx

Denna panoramavandring från Sant Elm via La Trapa till Andratx har extra av allt inte minst betagande vyer över havet.

 

Denna panoramavandring från Sant Elm via La Trapa till Andratx har extra av allt. Betagande vyer över Medelhavet och en av Mallorcas finaste kuststräckor med utsikt ända till Puig Majors och Galatzos kända silhuetter. Och en avslutning med välskötta gårdar och fina odlingar som är en fröjd för ögat. Under vandringen passeras det tidigare klostret La Trapa. Inte så konstigt att denna långa, men inte särskilt svåra vandring har blivit en av våra favorit kustvandringar på Mallorca. 

 

Hudnära havskänsla

Turen tar vid från bussens oansenliga slutstation i Sant Elm. Uppför genom villaområdet med tallar insprängda här och där och snart syns ön Dragonera tillika ett naturreservat som lockar eleonorafalkar på våren. Till en början tar vi en omärkt stig för att insupa havet och klippkusten så hudnära som möjligt. Vi nalkas klippkanten och rysningarna kommer och överväldigar och kanske mer än så om man är svindelkänslig. Vi tar rejäla andetag och följer vidare subtila blå markeringar på stenar. En till synes mindre båt guppar i sundet intill Dragonera. De enda som är stora och mäktiga är havet och klipporna.

Närkontakt med havet i början av vandringen.

 

Brant klippa med utsikt

Från det förfallna gamla vakttornet är det inte särskilt långt till en väldig stenpil, där tar vi till vänster och sedan neråt på en stig. Efter den branta nedstigningen höger och sedan höger igen på en väg. Snart nog står vi inför den pilliknande skylten La Trapa. Nu väntar en rejäl uppstigning som kräver mental beredskap och hushållning med krafterna. Av och till lite stödjande händer. Hejarklacken består av gulblommande törnginst och purpurblommande ljung. Som vanligt missar jag inte en chans att gnugga händerna mot rosmarinbuskarna.

Högst upp på krönet hittar vi en brant klippa med vidöppen utsikt mot havet och ett sund mellan oss Dragonera. Utsikten tar andan ur en – men håll andan, längre fram kommer ännu en spektakulär utsiktsplats. Som vanligt sätter vi oss på en sten och dukar upp med en rejäl lunch. Denna gång en pastasallad med serranoskinka och småtomater. Det är alldeles vindstilla och havet är lugnt med bara få krusningar på ytan. Mellan tuggorna hörs måsarnas skri och på längre håll skönjer vi konturerna på Ibiza. På mycket närmare håll doftar det rosmarin. Kan man annat än älska livet?

Sa Dragonera i all sin prakt.

Det är långt ner till det turkosa havet.

La Trapa och Dragonera.

 

Gudomlig utsikt

Efter La Trapa bär det uppåt och vi följer skylten mot Ses Basses och passerar en grind och omfamnas av ett panorama över havet och Dragonera. Bland de lågväxande buskarna i denna macchiavegetation finns min favorit rosmarin. Efter en kort överläggning bestämmer vi oss för en liten avstickare till en utsiktsplats. Vilken tur! Vi slår oss ner på en större klippa blott ett andetag från avgrunden, känslan av att vara levande är intensiv. Även när jag blundar svindlar det till.

Ett par hundra meter nedanför oss ljuder några lågflygande trutar. Till vänster ligger Dragonera och från vår vinkel syns att öns ena sida är lika 90-gradigt brant som vår. Till höger öppnar sig en klippkust som en tårtbit, där Tramuntana-bergen utgör grädden med toppar som Puig Major och s’Esclop.

Det är svårt att slita sig härifrån. Men när kaffet är urdrucket och pepparkakorna uppätna återstår inget annat.

Eyal hämtar andan vid utsiktsplatsen högt ovanför havet.

Kerstin har svårt att slita sig från dessa vyer. Det kan man förstå.

Rosmarin. Alltid lika väldoftande.

Panoramavandringen fortsätter med Tramuntanas berg för ögonen.

 

 

Adjö havet

Stigen längs klippkusten är lättvandrad. Vi viker av mot land och omges av låga buskar, kullar och hav. Följer långvandringsvägen GR221 mot passet Coll de sa Gramola och snart ekar ett hjärtskärande bräkande av en ung get i den sten- och  buskbeklädda dalen nedanför grusvägen. Har du tappat din mamma, lille vän?

Efter ännu en stund träffar vi på hela tjocka släkten av getter alldeles intill vägen. De har fullt upp med betandet och ingen tid för tvåbenta. Strax innan vi säger adjö till havet passerar vi en liten gård med himmelska vyer över hav och berg. Adjö.

Ett praktexemplar.

 

Lantliga vyer

Även landskapet inåt land går inte av för hackor. Från parkeringen och skylten till Coll de sa Gramola går vi runt hundra meter på bilvägen, men därefter går vi ner på en grusväg och tas emot av en lantlig omvärld. Bräkande får, kacklande höns och dova hundskall blandas med fågelkvitter. Dalen nedanför består av välvårdade stenhus omgärdade av välskötta trädgårdar och odlingar. Skylten pekar neråt mot Sa Coma Calenta och vi fortsätter dit flankerade av terrasserade olivodlingar. Nästa skylt på den nedåtgående asfaltvägen kungör att Andratx ligger blott två kilometer bort. Och efter en apelsinodling hamnar vi i stan och navigerar mellan gränder och trånga gator tills vi hittar stans modernare del med bredare gator och busstationen.

Ett av alla stenhus på landet utanför Andratx. En fröjd för ögat.


Vandringsfakta

Startpunkt: Sant Elm
Slutpunkt: Andratx

Längd: Runt 18 kilometer
Höjdmeter: Cirka +800/-700 meter
Tid: Cirka 5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Den väg vi tog till La Trapa innehåller en del partier som kan vara besvärliga för den svindelkänslige och som har några rätt branta partier. Här har man dock fin havsutsikt. Ett alternativ är att ta grusvägen upp från Sant Elm till La Trapa, därigenom undviker man de brantaste partierna. Från La Trapa till Andratx är det bra stig och väg.

Tips2: Såväl start- som slutpunkt går att nå med buss från Palma. Bussen mellan Andratx och Sant Elm går dock inte så ofta, så ha koll på tidtabellen. Se  Tib:s hemsida.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.