Vandring ovanför Valldemossa

Trots disigt väder bjuder Valldemossa-vandringen på spektakulära vyer och fjärilar i magen från hisnande klippor.

Denna vandring i Unescos listade världskulturarv är på goda grunder en av Mallorcas finaste: milsvida vyer, dramatiska klippor och svindlande höjder som får i gång fjärilarna i magen. Det är inte första gången vi tar oss till de högresta klipporna ovanför Valldemossa, men den här gången siktar vi även på traktens högsta berg Teix på 1 064 meters höjd.

Nu finns denna vandring dokumenterad på vår profil på Wikiloc, så du vet att vi startar vid turistinformationen i Valldemossa. I randen av orten, ännu inom räckhåll för civilisationen, sätter sig en falk på en svart elledning och blottar dess rostbruna fjäderdräkt. I stora delar följer vi Camí de S’Arxiduc. Denna Camí de S’Arxiduc eller Ärkehertigens väg är uppkallad efter Ludvig Salvator av Habsburg, kusin till kejsar Franz Joseph av Österrike.

Vi går förbi perfekt beskurna olivträd i en terrasserad olivodling. I en hage en bit bort bräker fåren och marken färgas svart av fallna, bananformade johannesbröd. Stenekar ståtar till vänster.

En odefinierbar stund senare i vårt meditativa vandringstillstånd går vi i en ravin flankerade av ekar. En gammal kalkstensugn skymtas till vänster. Mattan består av småsten och ekollon. Doften av rosmarin och fågelkvitter muntrar upp när krafterna sätts på prov i eviga serpentiner.

Ekolllon på marken.

Vi vandrar på en matta av ekollon.

Refugi i steneksskog

Refugen på väg upp inbäddad i steneksskog.

 

Mot Teix

Nu vet jag hur Moses måste ha känt när Gud visade honom det förlovade landet och sa “hit, men inte längre”. Vi ser Teix på nära håll, klättrar upp ett enkelt litet parti – för att komma fram till en blockerad stege. Varför? Marken på andra sidan stenmuren är privat och i Spanien råder ingen allemansrätt.

Spärrad vandringsväg och mur

Tyvärr fick vi inte bestiga Teix denna gång. Stegen över muren är spärrad av markägaren.

Vi ger inte upp utan backar några meter och hittar en annan stig uppåt. Men vi kommer inte hela vägen upp. Även här hejdas vi av en stenmur och klättra har vi ingen lust med. Så vi nöjer oss med att nästan har kommit hela vägen upp och njuter av den fantastiska utsikten mot havet och de omgivande bergen.

 

Picknick med doft av rosmarin

Den majestätiska utsikten kan man knappast tröttna på, men på blåsten! Så vi går ner en smula och slår oss ned vid en sten bredvid en rosmarinbuske. Våra ostsmörgåsar är rätt enkla, men vi sväljer dem med stor aptit.

Doften av rosmarin förgyller lunchpausen.

 

Nu går vi på kammen

Kammen bjuder på förstklassiga utsikter: åt ena hållet Palmabukten, åt andra hållet västra kusten med Puerto de Soller och Deia. Mäktiga moln drar snabbt in. Vindpinade träd och buskar håller oss sällskap, inga människor. Ett skock vita får betar oberört. Luften står alldeles stilla. Ett storslaget vi och naturen. Stillheten bryts av sakta flygande måsar, så sakta att det känns overkligt.

Vandring i stenlandskap

Nu startar kamvandringen längs ärkehertigens stenlagda vandringsväg.

Slösande utsikter åt alla håll längs vägen.

 

Tillbaka

Vi går tillbaka genom skog av ek, tall och okända buskar. Så småningom ligger magnifika Valldemossa för våra fötter. Undrar om det finns en finare småstad.

Vid fyratiden denna decemberdag är gatorna nästan tomma. Vi fruktar att vårt favoritbageri ska vara stängt. Ingen rör sig eller syns till i butiken. Var ska vi då köpa honungskakan med choklad som vi har trånat efter? Men där syns en kvinnlig expedit och vi stiger in. Kakorna köps in plus en ny sort och vi tar en kort tur i stan. Den är så stenig, kuperad och underskön.

Snart måste vi tillbaka till Valldemossa! Kakorna kommer ju att ta slut på nolltid.

I Valldemossa

Tillbaka i undersköna Valldemossa. Dags för ett besök på bageriet.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Turistinformationen i Valldemossa.
Längd:
Cirka 13 kilometer (lite drygt med den misslyckade extraturen mot Teix)
Höjdskillnad: +/- 832 meter
Tid: Cirka 5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att tidangivelsen där inte stämmer, vi var i rörelse drygt 5 timmar.

Obs 1:  Vi har på många ställen läst och hört om möjligheten att ta sig upp på Teix. Tyvärr var stigen spärrad under vårt besök. Vi har inte hittat något information kring om det handlar om en tillfällig eller längre avspärrning.

Obs 2: Vandringen är delvis mycket utsatt för vädrets makter. Dåligt väder i form av blåst och dimma i kombination med de branta stupen gör att vandringen längs kammen inte bör genomföras vid dåligt väder.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Johan skriver:

    Den här vandringen vill jag verkligen göra någon gång. Jag hann bara halvvägs upp på en av de närbelägna topparna när jag var i fantastiska Valdemossa.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Valldemossa med omgivningar har ju flera trevliga vandringar. Ärkehertigens väg bjuder på fantastiska utsikter åt flera håll. Men som de flesta bergsvandringar är det ett antal höjdmeter som först måste klaras av. Hoppas du snart får möjlighet att göra den här vandringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.