Vandring från Puigpunyent till Puig de Galatzó – “Mallorcas Matterhorn”

Fika ovanför molnen

Eyal svävar på moln och laddar upp med lite fika på toppen av Puig de Galatzó.

 

Denna vandring kräver att man är koncentrerad och säker på foten för att bestiga Puig de Galatzó, men bjuder på några av Mallorcas finaste vyer över de högsta bergstopparna i bergskedja Tramuntana.

Från pittoreska byn Puigpunyent tar vi första riktiga gatan efter kyrkan till höger och följer skylten La Reserva del Puig de Galatzó. Sen knallar vi på längs omarkerade små bilvägar med ytterst lite trafik och fortsätter att följa skylten mot La Reserva ett tag till. Vi är omgivna av enstaka hus och mycket grönt med bland annat stenek, några citrusträd och vi hör fågelkvitter.

Puigpunyent på morgonen

Morgondimma över Puigpunyent, startpunkten för vår vandring.

 

Äntligen utsikt!

Efter en timme når vi en korsning och där följer vi INTE längre La Reserva-skylten. I stället fortsätter vi helt enkelt uppåt (höger). Nu har vi bara ett par timmar till. Efter en stund, som en uppmuntrande gest från naturen, avtecknar sig Puig de Galatzó för första gången. Med lite fantasi kan man ana likheter till Matterhorn i Schweiz – därav smeknamnet “Mallorcas Matterhorn”. I vyerna, som öppnar sig ännu mer, syns både berg och grönskande kullar.

Efter en sugande uppförsbacke genom stenekskogen öppnar sig en vid utsikt över berg och hav.

Vi noterar att några har kört bil längs denna knaggliga och bitvis håliga väg, något som vi inte skulle göra. Framme vid Font des Pi slutar i varje fall bilvägen och stigen tar vid. Lika för alla. Givetvis bär det alltjämt uppåt – genom skog med stenek och några betande getter.

Bilvägen till Font des Pi

Här går i princip att köra bil, men bilvägen är inte i bästa skick överallt.

 

Brandtorn

Vid brandtornet finns en av dessa evighetslånga stenmurar som är typiska för kulturlandskapet här och utgör en del av Unescos världskulturarv i Tramuntana. Bakom muren öppnar sig en utsikt över både berg och dal. Luften är stilla och mättad av solljus och fågelkvitter. Det är fridfullt.

Vi kommer högre och omges av buskar, däribland rostfärgad överblommad ljung. Tänk vad vackert!

Utsikt från brandtornet

Utsikten när vi passerat stenekskogen.

 

Ta det varligt!

Vackert blir det nu med en gång för utsikten öppnar sig helt, med havet nedanför och där, ännu ovanför oss, bergstoppen vi vill inta. Men det kräver händer, koncentration och kondition för att ta sig upp den sista biten. Stenar måste pareras hela tiden.

Ta det varligt bland stenarna. Som tur är är denna koncentrationskrävande sträcka kort.

Lite brantare stigning närmast toppen.

 

Puig de Galatzó

För första gången kommer vi till en välmarkerad stig (skyltar). Då är toppen inom räckhåll (25 minuter). Utsikten och kanske ansträngningen får mig att kippa efter andan. När det doftar rosmarin vet jag att vi närmar oss toppen.

Uppe på toppen på 1 027 meters höjd är panoramat bland Mallorcas bästa. Medelhavet och oräkneligt antal bergstoppar, däribland Mallorcas högsta och näst högsta toppar, Puig Major och Massanella.

Härlig känsla att nå toppen.

Dramatiska moln drar in under vår paus på toppen.

Vi pustar ut på en klippa på toppen, laddar upp med lite fika 0ch reflekterar över hur jobbig slutklämmen av vandringen uppför var. Sen tar vi oss tillbaka längs samma väg. Nu på tröttare ben är vi extra försiktiga nedför den branta backen med en hel del småstenar. Efter en halvtimme är det betydligt lättare, men självklart måste vi se upp för stenar i nedförsbacken ända till den glest trafikerade bilvägen. Under hela vandringen längs bilvägen passeras vi bara av ett tiotal bilar.

Getter på väg ner

Vårt vandringssällskap på högre höjder.

Väl tillbaka i Puigpunyent passar vi på och tar en sväng i denna exklusiva by, som bara ligger en kvarts bilkörning från Palmas utkanter. Stenhusen är finputsade och trädgårdarna prunkande. Jag har nog aldrig sett så välmående apelsin- och citronträd som i trädgårdarna i Puigpunyent. Byn har några inbjudande uteserveringar, men ingenting massturistiskt på något sätt. Bara trevligt och fridfullt.

Apelsin

Apelsinträd i pittoreska Puigpunyents trädgårdar.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: I byn Puigpunyent.
Längd:
Cirka 16,6 kilometer
Höjdskillnad: +/- 874 meter
Tid: Drygt 5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Obs 1: Den svindelkänslige kan få problem den sista lilla biten upp mot toppen som är ganska brant.

Obs 2: Samma väg fram och tillbaka.

Tips: Går att korta vandringen genom att ställa bilen längs vägen i närheten av Font des Pi. Bilvägen upp är dock smal och med en hel del kurvor och gropar. Det går också att vandra till toppen från havssidan. Man startar då från bilväg M10, vid kilometerstenen 97. Vi har inte testat den vägen och är oklara över hur lätt det är att hitta en parkeringsplats. Utsikten längs vandringen ska vara fin, och sträckan är lite kortare än den vi tog.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. Helena skriver:

    Wow, tack!

  2. Micke skriver:

    Kan absolut rekommendera den alternativa stigen upp, den som börjar vid km 97 på väg M10, ellan Andratx och Estellencs. Den är inte svår, och går på riktig stig hela vägen (dvs inga asfaltsvägar i början) och man har fin havsutsikt mellan pinje- och ekträden. Populära vandringsdagar (t ex helger) kan det vara lite knepigt att hitta parkering, då kan man med fördel parkera någon kilometer bort vid restaurang Es Grau, som har en jättestor parkering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.