Vandra från Puigpunyent till Es Grau

Lantliga omgivningar under vandringen till Es Grau.

Denna relativt lätta halvdagsvandring bjuder på mallorkinsk lantlighet i kubik inramat av det kuperade världskulturarvet Tramuntana. Så här kan du vänta dig både oliv-, mandel- och smultronträd liksom en hel del får vid stenmurarna.

 

Lantligt stenrike

Denna lantliga upptäcktsfärd inleds i utkanten av den mysiga och föga turistiska bergsbyn Puigpunyent. Redan i byn syns både apelsiner i folks trädgårdar och en skock betande får på någons tomt. Och så snart vi lämnar byn och följer den väl markerade vandringsvägen mot bergspasset Es Grau tas vi emot av den mallorkinska landsbygden. Här i världskulturarvet Tramuntana är stenar ett återkommande inslag. Stenmurar markerar gränsen mellan gårdarna vi passerar och innanför murarna avtecknar sig bastanta hus, av sten förstås.

Välmarkerad vandringsväg.

Omslutna av odlingslandskapet. Rogivande.

 

Fest för sinnena

Trots stenmurar på ömse sidor om vägen syns den kuperade omgivning väl, med gårdar, oliv- och mandelträd. Svarta mandelskal och dito johannesbröd ligger på vägen och gyllene platanblad krasar under fötterna. Det är outsägligt vackert med välskötta murar, bastanta stenhus och resliga träd som cypresser och plataner.

Luften är mättad av fågelkvitter och bräkande får. Fåglarna är så små och flyger så fort när de väl visar sig att det blir svårt att artbestämma dem – koltrast undantaget. Med fåren är det enklare. När vi väl har lokaliserat fårhagen får inte fåren vingar och smiter i väg.

Fyra grisar bökar innanför murarna vid en gård med apelsinodlingar och stenterrasser. Nöff nöff!

Murgröna på stammen av en platan.

Höstlöv från platanen. Läckert, eller hur?

 

Glad på röda mattan

Vi passerar en subtil markering i form av en rostbrun järngrind. Här övergår den smala bilvägen (som endast används av invånarna på gårdarna häromkring) i en skog med aleppotallar, olivträd, stenekar och smultronträd. Turligt nog prunkar smultronträden och de bågnar av röda och gula frukter. På stigen finns mattor med ekollon och röda bär från smultronträden.

Även ljungen visar sig från sin bästa sida i en komposition av lila blommande och rostbruna överblommade blommor. Rosmarinen bjuder på förföriska dofter och jag försitter aldrig ett tillfälle att gnugga händerna i denna väldoftande kryddväxt – det skänker glädje!

Gott om bär från smultronträdet.

Som en röd matta mitt i skogen.

Överblommad ljung.

Smultronträdets bär lyser upp.

 

Fina vyer

Ett annat glädjeämne är gamla vattenkanaler, mossklädda stenmurar och terrasser med gamla olivodlingar som blottar några riktigt gamla olivträd Och även om man höjer blicken blir man på gott humör. Toppen av berget Galatzo tronar högt uppe bland molnen. Vi hejdar oss på ett ställe med en informationstavla och fin utsikt över kullarna och skogen. Vi hittar en lämplig sten kittlande nära stupet och avnjuter en stärkande kopp kaffe.

Vandringen längs den steniga, men lättgångna stigen fortsätter förbi ett gammalt ishus, stenmurar, en väldig olivodling och ett stort stenhus – med Tramuntana-bergen som fond. Under tiden funderar vi vad målet för vandringen, Es Grau, egentligen är för någonting. Är det världens finaste utsiktsplats månne?

Vandring på stenstig flankerad av stenmurar. Typiskt världskulturarvet Tramuntana.

En enslig gård mitt bland Tramuntanas berg.

 

Es Grau

När sammanlagt drygt två timmar har flytt får vi svar, svart på vitt: Es Grau 268 meter. Och förutom skylten om detta bergspass höjd absolut ingenting. Ja, mina vänner, detta är ännu ett bevis på att målet är ingenting. Det är vägen som är allt. Och vägen till Es Grau har verkligen varit mycket fin!

Rundturen till Puigpunyent övergår i en bilväg med främst cyklister och sedan en skogsstig med tall och fågelsång. Omkring oss gårdar med odlingsmark ända tills vi är framme vid Puigpunyents trevliga hus med apelsinkantade trädgårdar.

Denna vandring gör vi gärna om!

Föga trafikerad bilväg som används flitigt av cyklister. Och av oss under slutet av vandringen.

Snart tillbaka i Puigpunyent.

Här har var och vartannat hus apelsiner i trädgården.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Korsningen mellan Camí de sa Vela och Ctra. Esporles i övre delen av byn Puigpunyent.

Längd: Drygt 10 kilometer .
Höjdmeter: Ungefär +/- 500 meter
Tid: Runt 3 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Vandringen är rätt välmarkerad med skyltar i relevanta korsningar. Ibland kanske lite långt mellan markeringarna.

Tips: Det går bra att ta sig till Puigpunyent med buss från Palma. Tar runt en halvtimme med buss 140 som går några gånger om dagen. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.