Alaró rundvandring

Vandringen till bergstoppen Puig d’Alaró bjuder på betagande utsikter och en skön natursoffa på första parkett högst upp.

 

Att ta sig till den svindlande klippan Puig d’Alaró är en relativt enkel färd för att kunna lägga beslag på vidunderliga vyer över Unescolistade världsarvet bergskedjan Tramuntana.

Vi har redan skrivit om den kortaste vägen upp från Alaró till de storslagna vyerna på bergstoppen Puig d’Alaró. Den här vandringen bjuder på lika storslagna vyer och slutar på precis samma bergstopp. Enda skillnaden är en omväg på ett par timmar genom ett pastoralt landskap som gör gott för själen. Alltså är denna vandring längre och därmed per definition bättre, enligt vårt stressfria livs omvända logik.

För att hitta rätt från början följer du från centrala Alaró skyltarna mot ”Los Damunt” och sedan mot Font de ses Artigues. I Los Damunt står det sen “Orient pas de s’Escaleta” på skylten.

Hus i Alaró

Vår vandring startar i mitten av den lilla och trevliga staden Alaró.

 

Lantligt för hela slanten

Vägen är en lantlig och smal bilväg flankerad av porlande bäck och buskar. Vi går från gård till gård och förnimmer fågelkvitter, kacklande höns, bräkande lamm och får, skriande åsnor som förmår se förståndiga och eftertänksamma ut under träden.

Nu börjar en måttfull uppstigning genom en skog med bland annat olivträd, tallar och rosa blommande ljung. En ensam tusensköna lyser upp. En porlande källa vid sidan av den stenlagda stigen. En glada svävar rakt ovanför oss!

Åsnor utanför Alaró

Lantligt för hela slanten under första delen av vandringen. Här ögonkontakt med en eftertänksam åsna.

 

Omtumlade

Nu står vi längs ner i dalen i en olivodling. Ovanför sluttningen med de grönsilvriga oliverträden tronar Puig d’Alaró. Om vi vänder blicken åt andra sidan kan vi skönja bergskedjan Tramuntana. Man kan bli omtumlad för mindre. En timme senare står vi nästan i skuggan av den mäktiga klippan och Castell d’Alaró rycker allt närmare. Tappra rosmarin insprängda i sten hejar på.

Får mellan olivträd

Olivträd, stenmurar och får – sinnebilden av Tramuntanas kulturlandskap.

Ta det försiktigt vid stupen! Snart är vi uppe.

 

Framme

Väl framme slår vi oss ner på en sten i solen och avnjuter vår matsäck till vidöppna vyer åt omgivande berg och Medelhavet. Solskenet förbyts mot moln och blåst precis när vi har ätit klart, en påminnelse om att vi är här på naturens villkor (djupsinnigt, eller hur?).

Rundturen till Alaró fortsätter nerför stenstigen och sedan vägen genom kuperat landskap med fröjdfullt välordnade gårdar och odlingar. Längs vägen finns det många fåglar, även några enstaka rovfåglar, och växtlighet att beundra. Förra gången vi var här var blommande smultronträd i gult och orange den stora favoriten. Men det var i november, denna gång är vi i december och då förgyller trädet med rött lysande kakifrukter tillvaron.

Missa inte refugin ovanför ruinerna av Castell d’Alaró. Utsikten är hisnande och det finns gott om picknickplatser.

Sitter i solen.

Eyal njuter i solen i Alaró efter avslutad vandring.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Centrala Alaró.
Längd: ca 15 km.
Höjdskillnad: ca +/- 948 m.
Tid: Cirka 5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera dock att tiden i rörelse där inte stämmer.

Tips: Sugen på en lite kortare vandring? Gå då direkt från Alaró till Castell d’Alaro.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Ditte skriver:

  Vilken fantastisk vandring! Och rejäl stigning! Jättetrevligt att få följa med. så här vi bloggen, men jag skulle gärna vandrat här ”på riktigt”. Väldigt vackra bilder från lika vackra miljöer.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Alaró-vandringen är verkligen en lagom promenad som inte är särskilt svår trots höjdskillnaden. Det är bra underlag och ovanligt bra markerat. De lantliga omgivningarna blir vi glada. Hoppas du får möjlighet att göra vandringen ”på riktigt”.

 2. Mikael Malm skriver:

  En härlig tur och fantastisk utsikt. Minns flera Scoutläger på toppen på 1980-talet. För den som gärna äter på restaurang så finns Es Verger ungefär halvvägs upp mellan Alaró och Castillo de Alaró. Har för mig att det dessutom finns ett enklare café på toppen i anslutning till kapellet?

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Utsikten från toppen är verkligen storslagen! Det stämmer nog att det finns en litet kafé där, även om vi inte besökt det. Vi brukar ju oftast sätta oss på en sten och förse oss ur vår medhavda matsäck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.