Vandra till toppen av Galatzo

Strålande sol, och utsikt, på väg upp till Puig de Galatzo. Blir det tredje gången gillt med en molnfri topp?

Vi har testat två andra vägar och denna vandring är definitivt den kortaste upp till toppen av Galatzo. Det är en fin väg med många fina vyer. Allra finast är förstås toppen – med spektakulära vyer över Medelhavet, Tramuntana-bergen och flera av Mallorcas landmärken.

 

Tredje gången gillt?

Vi har nästan förlikat oss med att vi aldrig skulle få uppleva en molnfri Galatzo. Vid vårt första besök på Galatzos topp var vi upprymda. Det fanns en glipa bland alla moln. Den andra gången var molntäcket ogenomträngligt. Galatzo för mig blev synonymt med otur. Men i morse var väderprognosen för hela Mallorca deprimerande: tjocka moln överallt, kanske regn. Dock med ett undantag: Galatzo. Blir det tredje gången gillt?

 

Välmarkerad vandringsväg till Galatzo

Puig de Galatzo är nog Mallorcas enda bergstopp där vägen upp är rakt igenom välmarkerad, åtminstone bland de någorlunda välkända bergstopparna. Så snart vi har parkerat bilen vid sidan av vägen vid kilometerstenen 97 på väg MA10 är det bara att följa långvandringsvägen GR 221 och skylten mot Puig de Galatzo. Vägen är kantad av både tall och stenek och leder obönhörligen uppåt. Fåglarna sjunger en lovsång till denna än så länge molnfria dag. Ett par duvor kuttrar ihärdigt. Havet skymtar. Stigen är lätt trampad så detta är onekligen ett behagligt sätt att ta sig höjdmeter på. Drygt 700 meter närmare bestämt.

Föredömligt välskyltat hela vägen till toppen.

 

Allt bättre och molnfri utsikt

Vi kliver av GR 221 och följer alltjämt skylten mot Puig de Galatzo. Vid en “dubbelskylt” mot Puig de Galatzo tar vi den högra för den vägen ger bättre utsikt (färre skymmande träd). Vägen blir stig och uppåt bär det oavsett. Ju högre upp desto öppnare och mäktigare blir vyerna över havet.

Efter ännu en skylt mot Puig de Galatzo blir vi överraskade. En falk! Men är det verkligen en tornfalk, som många av falkarna på Mallorca som vi ser vintertid? Den ser så ljus ut.

Än så länge verkar vädergudarna stå på vår sida. Det är molnfritt här och den breda toppen av Mola de s’Esclop badar i morgonljuset. Hur molnfri toppen av Galatzo är kan vi dock inte se härifrån. Det håller spänningen vid liv. En ung gets mammiga bräkande ekar nerför sluttningen. “Pappa” står på stigen och tittar storögt på oss. Nu ser vi Galatzo på håll! Inte ett moln i närheten. Än så länge.

Valmöjligheter. Vi tar vägen till höger för mer utsikt.

En getabock visar vägen.

 

Mot toppen av Galatzo!

Vi håller hög takt på den rosmarin- och ljungkantade stigen och andas in de grönskande sluttningarna, de omgivande bergen och havet. Långt ner i dalen skymtar den trevliga byn Estellencs. Återstår 40 minuter till toppen, enligt skylten. Det blåser, men sikten är ovanligt bra. Det bådar gott inför bestigningen av toppen. Vi närmar oss och panoramat över Tramuntana-bergen är hänförande. Vi har 25 minuter kvar, enligt skylten. Dessa är vandringens mest utmanande del och är bitvis medelsvår tekniskt. För att tala klarspråk, både lösa stenar och branta partier förekommer. Med försiktighet och stödjande händer här och var går det prima och vi närmar oss toppen med stormsteg.

Äntligen har solen nått över berget. Och långt ner skymtar byn Estellence.

Här är den – solen!

Vida vyer på väg mot toppen.

 

Äventyret

Men vad nu! Är det en storm på gång? Plötsliga kastvindar hotar att omkullkasta våra planer – och oss medan vi balanserar på stenarna med våra ryggsäckar. Vid ett par tillfällen är vi nära att tappa fotfästet. Medan vindarna viner gnetar vi på uppåt med orkanstyrka och väl framme vid toppen efter några prövande minuter är det något helt annat än vinden som tar andan ur oss. Den 360-gradiga utsikten över Medelhavet, Tramuntana-bergen, Palmabukten och till och med Palma stad är spektakulär. I fjärran kan även Ibiza anas. Det är alltså bevisat: tredje gången gillt.

Med skydd av några klippor slår vi oss ner intill toppen och inmundigar en pastasallad med avokado och serranoskinka medan en alpjärnsparv håller oss sällskap på tämligen nära håll.

På toppen av Galatzo

Ja, tredje gången gillt. Strålande sol och strålande glad Kerstin på toppen av Puig de Galatzo.

Paus på toppen av Galatzo

Dagens lunch med härligt panorama.

Alpjärnsparv på toppen av Galatzo

Alpjärnsparven håller koll på smulorna.

Utsikt från toppen av Galatzo

Utsikt ända till Palmabukten. Men mystiska moln börjar torna upp. Dags att vända ner.

 

Överraskning

Redan innan vi har ätit klart märker vi hur molnen drar in. Vi beger oss tillbaka lugnt och sansat. Något mörkt i ögonvrån får oss att haja till och ta fram kikaren. Två grågamar i skyn! Dessa bjässar har uppemot tre meters vingspann och är Europas största rovfågel. Vi har sett dessa imponerade fåglar på flera ställen på Mallorca, men aldrig så här långt söderut. Och nu svävar de ovanför oss. Efter en stund svänger de mot ett enormt vitt moln. Under bråkdelen av en sekund innan de slukas av molnet uppstår något vidunderligt i mötet mellan molnet, solen bakom molnet och grågamarnas mörka kropp: en tunn remsa med gult skimmer omringar deras stora uppenbarelser som en gloria. Sedan är bara molnen kvar. Och minnena efter en oförglömlig bestigning av Puig de Galatzo.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Kilometerskylt 97 på vägen MA10. Finns plats för några bilar att parkera där. Här finns också vandringsskyltar för bland annat långvandringsleden GR221.

Längd: Cirka 10 kilometer.
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/- 700 meter
Tid: Runt 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att kartan bara visar enkel väg.

Obs: Sista kvarten upp till toppen är delvis rejält brant och stenig. Ansträngande på väg upp och ställer krav på koncentration på väg ned. Viss säkerhet på foten behövs för denna sträcka.

Tips: Vi har vandrat till toppen av Galatzó på andra stigar också, men den här beskrivna är vår favorit. Kortare och utsikt nästan hela vägen. Vägen från Puigpunyent går i större utsträckning genom skog utan utsikt och varianten vi gjorde från Es Capdellá (och sedan ner till Puigpunyent) är väl lång och har dessutom en bit som är dåligt markerad.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.