Vandra från Calvià till Galilea

Lantligt strövtåg i närheten av Mallorcas högst belägna by, Galilea.

 

Du kan vänta dig betagande vyer över både hav och berg under denna vandring från Calvià till Mallorcas högst belägna by, Galilea. Givetvis är detta strövtåg från en bergsby till en annan bräddfylld av lantliga förtecken. 

 

Start i Calvià

Vi tar avstamp vid bar Sa Societat i byn Calvià och går några meter mot Es Capdella. Vi viker direkt till höger på Carrer del Montcada och charmas av trevliga hus och trädgårdar med citrusfrukter. En skylt om långvandringsvägen GR 221 mot Puigpunyent efter några hundra meter gör det lätt att hitta. Bara att följa den utstakade färdriktningen. Rätt snart lämnar vi Calvià. Bilvägen är flankerad av träd och luften mättad av fågelkvitter. Viker av till vänster in på en mindre väg och passerar en gård vars höns springer fritt och lilla lammet diar sin mamma i vår närvaro.

Vandringen startar vid bar Sa Societat i Calvià.

Följer skyltarna mot Puigpunyent från Calvià.

 

Kulturhistoriska spår

Landskapet växlar om till tallskog och stigen går förbi ett gammalt system för vattenförsörjningen till Calvià – här och var skymtar rester av vattenkanalerna. Och där ett annat kulturhistoriskt fotspår: en gammal kalkugn.

Ovanför oss resliga klippor som inger känslan av att passera genom en ravin. Stigen går obönhörligen uppåt – Galilea är ju Mallorcas högst belägna by. Det innebär (också) glimtar av utsikten som väntar oss senare, med både omgivande berg och hav. Allra närmast flankeras vi av törnginst, ljung och mallorcas långa och uthålliga gräs, càrritx.

Stigen flankeras av buskar och det mallorciska gräset càrritx.

 

Kungliga vyer

Nu framme i Es Pont (källa) med rejäla och välskötta stenhus runt om. Härifrån leddes tidigare vattnet till Calvià. Utsikten är högst duglig: över omgivande berg och dalen ända ner till havet och den oändliga horisonten. Närmast havet håller Peguera till.

Fortsättningen följer på en platå som även den spänner över härliga vyer, däribland områdets stoltaste bergstopp, Puig de Galatzó. Grannen med den platta toppen, Mola de s’Esclop, går heller inte av för hackor. Även Galilea syns, än så länge i fjärran.

Vi går ner genom odlingslandskap med betande får under oliv- och mandelträd och stenekar. Träden inhyser småfåglar, däribland talgoxe hörs tydligt. I gliporna mellan träden skymtas de omgivande bergen och dalgångarna.

Kungliga vyer över byn Galilea och topparna Puig de Galatzó och Mola de s’Esclop.

 

Klipplunch

Dessa kungliga vyer, och bergsluften, väcker aptiten så vi klättrar upp på en klippa och dukar upp med en baguette från det svenska bageriet i Palma, avokado, god serranoskinka och vällagrad ost från Menorca. Till kaffet blir det en honungskaka från Valldemossa.

Stigen fortsätter på en sluttning där omgivningen syns i gluggar mellan tallar och stenekar. Galilea rycker allt närmare. Några av byhusen står som karvade ur berget svindlande nära stupet. De måste ha fantastiska utsikter mot berg och hav.

Dagens lunch är fullspäckad med godsaker.

Vi närmar oss byn Galilea med några hus svindlande nära stupen.

 

Galilea – Mallorcas högsta by

Vid ett vägskäl med en grön grind lämnar vi GR 221 och följer bilvägen upp till vänster mot Galilea. Fyra getter mumsar i sig lavendel på en klippa tio meter ovanför vägen. Det är inte precis en metropol vi är på väg att besöka.

Framme i Galilea, passet beläget på 410 meter över havet, tar vi en avstickare till kyrkan mitt i byn för att känna på pulsen. Vi kliver upp för trapporna mot den öppna terrassen vid kyrkan och blir genast överväldiga av vyerna mot havet. Det sägs att solnedgången här är bedövande vacker. I detta ögonblick känns det ytterst troligt.

Utsikt från torget vid kyrkan i Galilea.

Restaurangen mitt i byn. Stolarna på uteserveringen väntar ännu på varmare dagar.

 

Vandringen fortsätter – en höjdare

Här kan du slå dig ner vid en av de två restaurangerna vid kyrkan, vid vårt besök är en av dessa öppen. Sedan kan du ta bussen till Puigpunyent och sedan vidare till Palma. Men vi har tänkt oss en rundtur så vi kastar ett getöga på byns stiliga stenhus och fortsätter sedan ner längs landsvägen mot Es Capdellà. Lämnar landsvägen och går upp mot några hus och vips är vi ute i en vild natur, omgivna av böljande gröna kullar och höga berg som Puig de Galatzó och Mola d s’Escelop. Denna vy är en av denna vandrings höjdpunkter.

Åter bland bergen på väg från Galilea mot Finca Publica de Galatzó.

 

Stenig stig

Utsikten kommer dock inte helt gratis här. Till skillnad från vandringen fram till Galilea är stigen påtagligt stenig och fordrar koncentration. Stigen flankeras av typiskt macchia-vegetation med låga buskar – och högt gräs. Vid stenrösen ner till höger och vid en korsning tar vi till vänster. Här och var sticker några enskilda tallar ut mot fonden av bergmassivet.

Mitt i naturen. Eyal i sitt rätta element.

 

Finca Publica de Galatzó

Stigen bereder ett antal överraskningar. En get inom synhåll! Gult blommande törnginst (med rätt kraftig odör). En rejäl kalkugn. Vid ugnen växlar busklandskapet till skog. Limefärgad, mossklädd stig i skogen – det gäller att se skönheten i den. Nu ett tecken på att vår lilla upptäcktsfärd genom den vilda naturen lider mot sitt slut: en skylt mot parkeringen till Finca Publica de Galatzó, följt av en grusväg. I fincan motar en anställd bort en getfamilj från att mumsa på nyplanterade träd. Han springer efter dem i ryslig fart, men så fort han vänder ryggen till är de tillbaka, även minsta lilla sötaste geten.

Följer långvandringsvägen GR 221 mot Es Capdellà och omges av gårdar med odlingslandskap, mandelträden står i full blom. En stund senare är vi framme i trevliga Es Capdellà.

Mandelträden står i full blom utanför Es Capdellà.


Vandringsfakta

Startpunkt: Bar Sa Societat i Calvià
Slutpunkt: Es Capdellà

Längd: Cirka 18 kilometer
Höjdmeter: +/- cirka 550 meter
Tid: Ungefär 5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips: Den som vill ha en kortare vandring kan ta bussen från Galilea till Palma, eller kanske fortsätta från Galilea till Puigpunyent och ta bussen därifrån. Både Calvià och Es Capdellà nås med buss. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.