Vandra runt Soller i apelsindalen

Apelsinträd i Sollerdalen

Välkommen till en av våra favoritvandring i apelsindalen runt Soller!

 

Denna pittoreska vandring runt Soller går genom Mallorcas kanske finaste by Fornalutx och delar av Unescos världskulturarv Tramuntana. Självklart missar vi inte citrusglädjen i apelsindalen. En vandring som har blivit en av våra största favoriter på Mallorca.

Vi ställer bilen vid huvudvägen i kanten av Soller och passerar genom stan. Vi går längs en liten bilväg i riktning mot Biniaraix flankerade av stenmursinramade apelsin- och citronodlingar som bågnar av mogen frukt. Det lyser orange och gult. Förbi välskötta karaktäristiska lantliga hus i sten med tillhörande små citrusodlingar och kacklande höns. Pastoralt i kubik.

Höns under apelsinträd i Soller-dalen

Pastoralt i kubik i apelsindalen utanför Soller.

 

Biniaraix

Första anhalten är fina byn Biniaraix, där vi går längs en kullerstensgränd. Nu har vi kommit på lite högre höjd för här tar silvergrå olivodlingar vid i stället för citrusträd. Den friska bergsluften blandas med johannesbrödets säregna lukt. Unescoslistat kulturlandskap med välskötta terrasserade odlingar ramas in av bergskedjan Tramuntana. Luften är mättad av fågelkvitter.

Uppstigningen tar äntligen slut och vägen fortsätter nedåt genom en olivodling med betande får. Nu syns Fornalutx, också kallad Mallorcas vackraste by, med dess välputsade lantliga stenhus och frodiga trädgårdar. Jag kan inte släppa synen av det idisslande fåret under ett citronträd med gult skimrande frukt. En sinnebild av fridfullhet.

Biniaraix

Vandringen passerar genom fina lilla byn Biniaraix.

Skylt på husvägg

I Biniaraix bodde, som framgår av den vackra skylten, nobelpristagaren i medicin Jean Dausset.

Får under citronträd

Sinnebilden av fridfullhet. Eyals favoritfår.

 

Fornalutx

Vi passerar Fornalutx där butikerna, liksom uteserveringen runt torget känns inbjudande och är befolkade sådär i december. Det är den tredje gången vi är här. Och den tredje gången vi heligt lovar oss att ta oss tid att sitta ner åtminstone över en kopp kaffe – nästa gång. Antagligen blir det som vanligt fjärde gången gillt.

Fornalutx

Under vandringen passerar vi pittoreska Fornalutx.

Fornalutx

Prunkande trädgårdar i Fornalutx.

 

Apelsindalen

Har lämnat byn (man måste ta en gata upp för att inte hamna på vandringsvägen mot Soller i stället för den mot Port de Soller) och följer skylten mot Port de Soller. Först olivodlingar för hela slanten, men efter ett tag öppnar sig en utsikt över dalen, Port de Soller och Medelhavet. Magen kräver sitt så vi sätter oss på en nedfallen stam av ett johannesbrödträd mitt i olivodlingen och tar en lunchpaus.

Nedstigning på en stenlagd och välmarkerad stig, förbi exemplariskt välskötta gårdar och ståtliga stenhus. Ovanligt nog, går stigen både i och genom en av apelsindalens citrusodlingar – utan vare sig staket eller stenmur emellan. Här kan vi ta närbilder och riktigt insupa fruktens doft.

Apelsin

Plockmogen.

Små krukor på en vägg på ett lantligt hus.

 

Port de Soller

I Port de Soller finns det gott om flanörer på strandpromenaden och ett antal uteserveringar är både öppna och befolkade. Vi lyssnar på vågornas sus och måsarnas skri och beger oss uppåt mot fyren. Innan vi fortsätter tar vi en stärkande apelsinpaus på en klippa nedanför refugin och betraktar havet och Port de Soller.

Båtar i hamnen i Port de Soller

Hamnen i Port de Soller.

Strandpromenaden i Port de Soller

Port de Sollers strandpromenad.

 

Mot Soller

Vägen tillbaka till startpunkten i Soller går genom ett kulturlandskap med stenlagda vägar, terrasserade olivodlingar med bräkande får och skriande åsnor under gråsilvriga olivträd. Där blommar ljungen fortfarande i lilarosa! Vid några tillfällen skymtar Port de Soller badande i kvällssolen. Och snart får vi även en smakbit av Tramuntana med Puig Major skymtande till vänster.

Olivträd i Soller-dalen

Urgamla olivträd på väg mot Soller.

Utsikt över Port de Soller

Öppen utsikt över havet och Port de Soller.

Förbi ett gårdshus som specialiserar sig på färskpressad apelsinjuice och pa amb oli.

Förbi ett gårdshus som specialiserar sig på färskpressad apelsinjuice och pa amb oli (rostat bröd med vitlök, olivolja och tomat). Frestande, men timmen är sen och för övrigt är det stängt (öppet 11-16). Så det är bara att fortsätta och njuta på av kulturlandskapet (och se upp för de fuktiga stenarna på väg ned, det är halt!).

När vi går ner till Soller genom en citrusodling med några blommande citrusblommor, lägger kvällssolen ett rött skimmer över Tramuntanabergen.

Sollerdalen och kvällssol över Tramuntana.

Under slutet av vandringen lägger kvällssolen ett rött skimmer över Tramuntanas berg.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Vid en rondell i utkanten av Soller där landsvägarna MA10 och MA11 möts och vi parkerade bilen. Eftersom det är en rundvandring nära såväl flera orter som parkeringar går det förstås att starta även på andra håll.

Längd: cirka 25 kilometer
Höjdmeter: +/- drygt 700 meter
Tid: Närmare 8 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att tiderna inte stämmer, utan vi var i rörelse närmare 8 timmar.

Tips1: Vandringsvägarna i Soller-dalen är mycket bra markerade, så det är oftast lätt att hitta vägen. Inne i Soller och byarna kan det dock vara lite svårt att hitta skyltarna.

Tips2: Vi gick en lång vandring runt hela dalen. Men det går alldeles utmärkt att korta ner vandringen för den som vill. Till exempel gå från Soller till Fornalutx och vidare till Port de Soller, och sen ta spårvagnen därifrån tillbaka till Soller. Det finns gott om alternativa och markerade vandringsvägar i området.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.

Träspårväg och äldre man.

Träspårvägen mellan Soller och Port de Soller.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

8 svar

 1. Jane skriver:

  Dessa byar besöjas många gånger, har varit där 5-6 ggr. Det är en mycket omgivning. Rofylld.. 🌞😉

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vi kan bara hålla med om att Soller-dalen är ett fantastiskt område. Vi återvänder gärna dit!

 2. FREEDOMtravel skriver:

  Underbart med alla citrusfrukter och djur! Fantastiskt fint! 🙂

 3. Marie Brynningsen skriver:

  Denna måste vi göra i maj🙏

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vandringar i apelsindalen runt Soller kan vi varmt rekommendera. Dessutom enkelt att själv välja hur långt man har lust att gå. Hoppas ni får det riktigt trevligt!

 4. Ann-Mari skriver:

  Om man kortar av vandringen i Apelsindalen hur långt blir det då! 25 km är alldeles för långt. Under 10 km är önskvärt!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Det finns flera sätt att korta vandringen, särskilt om man kan tänka sig ta buss eller spårvagn tillbaka till startpunkten. Ett tips är att gå mellan Soller och Fornalutx och kanske ta buss tillbaka. Går också att göra en rundvandring, men den är nog över 10 km. Ett annat alternativ är att gå från Soller till Port de Soller och ta spårvagn tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.