Lantliga vandringar på Mallorca – 7 tips

Höna på mur

Häng med du också på en lantlig vandring på Mallorca!

 

Längtar du ibland efter en paus från stadens buller, luftföroreningar och stress? Att vandra genom det mallorkinska pastorala odlingslandskapet kan vara rena hälsokuren. Betande får i olivlundar. Kacklande höns bland apelsinträd. Stenhus vars prunkande trädgårdar doftar blommor och citrus. Och under några vinterveckor klär sig lantliga Mallorca till fest med oförglömlig mandelblom. 

 

Stenar viktig beståndsdel

Mallorca består av mycket jordbruk och odlingslandskap, och odlingslandskapets charm består av oändligt många stenar. Tack vare stenarna har området runt bergskedjan Tramuntana fått erkännande som världskulturarv av Unesco. Gränsmurar av stenar, vägar av stenar, bastanta lantliga hus av stenar. Stenar är en lika självklar beståndsdel av det lantliga Mallorca som bougainvillea och mandelträd.

En gård på landet med olivodlingar en bit utanför Soller.

 

Lantliga vandringar är mumma 

Lantliga vandringar har många fördelar. Rogivande. Relativt enkelt att vandra – varken tekniskt utmanande eller nära svindlande stup. Visst kan det finnas nog så krävande uppförsbackar på sina håll, men det handlar inte om bergsklättring mitt i vildmarken. Civilisationen, eller en uteservering, är aldrig outhärdligt långt borta. Så bli inte förvånad om en bil råkar åka förbi.

Det bästa av allt är kanske att du kan vandra i det lantliga Mallorca året om. Privat hyser vi dock en förkärlek till vintriga vandringar. Svalt och skönt och ytterst få turister.

Det finns så många skäl att vandra i lantliga Mallorca. Här får du tips på 7 av våra favoriter:

 

1. Soller – Apelsindalen runt

Denna stora tur runt hela apelsindalen är en riktig klassiker. Här får alla som trånar efter lantlighet sitt lystmäte. Betande får i olivlundarna och självklart citrusträd så långt ögat når. På köpet får du Soller och Port de Soller och de pittoreska byarna Biniaraix och Fornalutx.

Läs mer om vandringen här.

Gott om färgklickar under vandring i apelsindalen.

 

2. Soller – Fornalutx rundtur

Den här turen är en förkortad version av den stora klassikern Apelsindalen runt, men många lantliga gobitar är kvar!

Läs mer om vandringen här.

Dugliga vyer längs vägen från Soller till Fornalutx.

 

3. Soller – Deia

Markerad klassisk sträcka med stenmurar, odlingsterrasser, olivträd, johannesbrödträd och bräkande får. Även en del citrusträd närmast Soller. Pass på och stanna på kaféet Son Mico på vägen.

Läs mer om vandringen här.

Gamla olivträd längs vägen från Soller till Deia.

 

4. Mandelblomsvandring till lantgodset Raixa

Mandelblom finns förvisso smått överallt på ön under säsong. Men under den här korta vandringen längs en glest trafikerad bilväg mellan gårdar är mandelblomningen en oförglömlig upplevelse. Även Raixa i sig är mycket sevärt.

Läs mer om vandringen här.

Läs mer om vårt besök på Raixa här.

Visst blir man glad av mandelträd i full blom!

 

5. Lantlig vandring runt Alcudia

Vandra mellan gårdar längs stenmurar och insup den lantliga atmosfären. Med lite flax råkar du en modern fåraherde grensle över en moped. Räkna med en del biltrafik som kan vara störande under sommarsäsongen.

Läs mer om vandringen här.

Skock får på väg med man på moped bakom.

En fåraherde som hänger med i tiden.

 

6. Es Capdella till la Vinya

Lantliga omgivningar med vidsträckt odlingslandskap och berg som fond. Magiskt under mandelblom.

Läs mer om vandringen här.

L’ovella roja mallorquina är ett typiskt Mallorcafår, kända för att ha lugnt temperament.

 

7. Banyalbufars terrasserade odlingar

Missa inte de terrasserade odlingarna i och precis utanför Banyalbufar – med Medelhavet pustande intill. Om du vandrar Postvägen från Esporles till Banyalbufar får du en härlig utsikt över odlingarna under slutet av vandringen. Även då kan du ha glädje av denna lantliga rundtur i Banyalbufar.

Läs mer om vandringen här.

Terrassodlingar alldeles intill havet i Banyalbufar.


Vandringsfakta

Tips1: Tänk på att de flesta vandringarna vi skriver om här inte är några markerade vandringsleder. Med hjälp av våra inlägg och de kartor på vår profil på Wikiloc som vi länkar till får du konkret information om rundturen.

Tips2: I flera fall går vandringarna åtminstone delvis på mindre vägar på landet där det kan förekomma biltrafik. Under vinterhalvåret när vi vandrat brukar dock antalet bilar vara begränsat.

Tips3: Vill du komma riktigt nära och gå mitt bland citrusträden? Passa på och besök apelsinodlingen Ecovinyassa i Soller.

Läs mer: Vandra på Mallorca – vår guide hittar du alla våra tips till vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.