Lantlig vandring till Raixa – perfekt vid mandelblomning

Nu är tiden kommen för mandelblomning! Och då är det en fröjd att vandra den lantliga vägen till lantgodset Raixa en bit utanför Bunyola.

 

Denna lätta vandring på en knapp timme (enkel väg) till lantgodset Raixa är fullspäckad med lantliga vyer över mallorkinska gårdar. Under mandelblomningen finns en uppenbar risk för glädjerysningar. Väl framme vid Raixa kan du passa på och besöka denna imponerande gård som är hyllad för dess neoklassiska arkitektur. 

 

Mandelblomning

Vi ställer bilen på parkeringen vid restaurangen La Meson utanför Bunyola (inte långt från busshållplatsen) och korsar landsvägen. Tar till höger vid skylten för långvandringsleden GR 221 mot Raixa och kommer in på en lantlig väg där gårdarna ligger på båda sidor om vägen omgärdade av staket ovanpå en låg mur. Genast är vi flankerade av överdådig mandelblomning. Mandelträden står på en bädd av frodigt gräs och gula getoxalis. Somliga mandelblommor är skära och somliga vita. Detaljen som får mig att sväva på små lyckliga moln är gröna kvistar vid blommorna. Där ta orden slut. Måste upplevas på plats, åtminstone en gång i livet. Inte att undra på att fåglarna verkar vara överlyckliga och sjunger en lovsång.

Välskyltat, så det är bara att följa skyltarna och njuta.

Mandelträden står på en en bädd av frodigt gräs och gula getoxalis. Visst känns det som vår?

Skira, skära mandelblommor.

 

Mallorkinska gårdar

Kerstin klättrar på den meterhöga muren och lutar sig mot staketet för att kunna ta bra bilder. Jag som är kvar på marken noterar med fascination den vilda klematis som växer på staketet. Varje liten gård har sina prunkande trädgårdar och sina träd. Apelsiner, mandel, granatäpplen och johannesbrödträd för att nämna några. Doften av johannesbröd är omisskännlig, de svarta och böjda frukterna ligger på marken. Stenhusen är fröjd för ögat. En gård med gamla olivträd och skärt blommande mandelträd gör mig knäsvag. Och där en hästgård! Hästarna betar, en häst frustar. Vi hör och snart ser får under mandelträd. Titta, ett så litet lamm! Hjärtat smälter när det tittar undrande på oss.

Ett otal blommande mandelträd senare är vi framme vid en imponerande stenbyggnad med vitt omtalad arkitektur – finca Raixa. Mer om vårt besök på Raixa hittar du här.

Nu har vi det bästa kvar: samma väg en gång till!

Vild klematis. Troligen dionysosklematis (Clematis cirrhosa).

Den lantliga vägen har flera godbitar.

Eyals favorit. Mandelblom och gröna blad.

Lantlig idyll.

Hej, raring!

Mandelblomning på gång.

Framme vid ståtliga lantgodset Raixa.


Vandringsfakta

Lätt vandring på välmarkerad och bra väg och stig. Knappt några höjdskillnader.

Startpunkt: Parkeringen vid restaurangen La Meson längs väg MA11 strax utanför Bunyola.

Längd: Runt 6 kilometer (3 km enkel väg)
Höjdmeter: Obetydliga
Tid: Cirka 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Fortsätt gärna vandringen en bit till. Från Raixa kan du gå vidare i riktning mot ruinerna av gården Raixeta på bra väg och stig. Den som vill gå riktigt långt kan fortsätta till Valldemossa.

Tips2. Besök gärna Finca Raixa. Ett gammalt lantgods där du kan ta del av historian och dessutom besöka den trevliga trädgården. Observera öppettiderna, tisdag-lördag 10-15 (i alla fall under vintern).

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.