Fem skäl för att besöka Raixa på Mallorca

Det anrika lantgodset Raixa mellan Palma och Soller är överväldigande. Här ett litet smakprov från trädgården med vattenreservoaren.

 

Det anrika lantgodset Raixa mellan Palma och Soller på Mallorca är överväldigande. Inte så konstigt att minst två filmer spelats in där. Agatha Christie-filmen “Mord på ljusa dagen” (1982) och den spanska dramafilmen “Bearn” (1983). Läs varför vi varmt rekommenderar Raixa och gärna kommer dit igen.

 

1. Byggnaderna

Först och främst är Raixa omtalad för sina byggnader. Det vackra stenhuset framhålls som Mallorcas finaste neoklassiska byggnad. Utan att på något sätt vara experter kan vi njuta av detta arkitektoniska mästerverk.

Lantgodset Raixa betraktas som ett arkitektoniskt mästerverk i den neoklassiska stilen. Även utan att vara expert kan man lätt bli imponerad.

Godsets egna oljekvarn sedd från köket.

 

2. Trädgårdarna

Gården är enorm och innehåller inte mindre än nio trädgårdar, inklusive en grönsaksträdgård. Där finns inte bara Eyals favoritkrydda rosmarin, utan också frukten japansk mispel. En oas för alla som är intresserade av trädgårdar och växter.

Lejon i trädgården.

Gott om apelsinträd i en av trädgårdarna.

I köksträdgården finns till och med kronärtskocka.

 

 

3. Besökscentret

Här finns en spännande permanent utställning med information om såväl världskulturarvet Tramuntana som om huset och gårdens historia. Informationsmaterial och filmundertexter är på engelska. Utställningen skapar förståelse för detta unika världskulturarv.

Kardinalens sovrum finns i den del av huset som är öppen för allmänheten.

En intressant utställning om världskulturarvet Tramuntana. Här om bygget av de torrstensmurar som är så karaktäristiska för världskulturarvet.

 

4. Omgivningarna

Godset ligger upphöjt på en sluttning med utsikt över grönskande berg och odlingsmark alldeles intill Tramuntana-bergen. Här i hjärtat av den mallorkinska landsbygden känns det väldigt långt till Palma, som bara ligger en dryg kvart  bort med bilen.

Utsikt över nejden från kapellet.

Ännu mer utsikt.

 

5. Vandringsmöjligheter

Det finns både korta vandringar på runt en timme från busshållplatsen vid rondellen nära Bunyola till Raixa och längre vandringar ända till Valldemossa. Alla vandringar har godbitar för alla som gillar Medelhavets lantliga omgivningar med citrusträd, olivlundar och mandelträd.

Raixas omgivningar inbjuder till lantliga vandringar.

 

Gnäll

Om man får gnälla lite så är det avsaknaden av ett kafé. Omgivningen bjuder ju in till avkoppling och då känner jag mig så fikasugen! För det andra hade det varit trevligt med längre öppettider.

 

Mina anteckningar från besöket

Vi äntrar trädgården hänförda av den väldiga byggnaden, trädgården och inramning i hjärtat av den mallorkinska landsbygden. En tämligen nyplanterad  apelsinlund vilar på en grön bädd med öar av gräs och getoxalis. Bortom muren vid stengången som vi går på står mandelträd i prydliga rader. Ögat har så mycket att upptäcka! Vinrankor vid den ståtliga huvudbyggnaden. Höga palmer och cypresser. En spanjorska närmar sig liljorna och kan inte låta bli att utbrista: Guepa! (Fritt översatt: wow, så vackert!)

Blommande lilja i en av trädgårdarna i januari.

Blomma i kryddlandet.

Ännu fler överraskningar: en gång kantad av runda tuktade buskar. En damm med guldfiskar och en skulptur av trädgårdens grundare kardinal Antoni Despuig (1745-1813) som köpte gården för att ha den som retreat.

Ute vid Apollo-trädgården tittar vi på Raixas berömda trappor, smyckade med ansiktsformade små fontäner och skulpturer. Fortsätter till gårdens stora vattenreservoar förbi cypresser och olivträd och upp på en stig. På väg påträffas en grotta – eller åtminstone något som varit en grotta – med stalaktiter. Och i slutet av stigen tronar ett litet kapell med fantastisk utsikt över den lantliga omgivningen (fönstren går att öppna).

På väg ut beundrar vi Loggia-trädgården från början av 1900-talet. Den är i neoklassisk stil med geometrisk utformning kring en fontän.

Kapellet är en bra utsiktspunkt och är väl värd den lilla uppförsbacken.

Den berömda trappan i Raixas trädgård.


Fakta om Raixa

Öppettider: Öppet tisdag-lördag 10-15.
Inträde: Gratis

Ta sig hit: Går att åka buss från Palma, tar runt 25 minuter med buss 220 mot Bunyola. Sen runt en kvarts promenad till Raixa. Går också att ta bilen, det finns en stor parkering, men vägen dit är en smal grusväg.

Läs mer: Lite information om gården på engelska hittar du på på regionens hemsida. Vi har skrivit om vår vandring i mandelblomstid till Raixa.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.