På vandring till grågamarnas tillhåll i Ternelles

 

Dalen Ternelles

Inte en människa så långt ögat når i Ternelles-dalen. Området kräver nämligen tillstånd för besök (enkelt fixat på internet).

 

Grågamarna älskar att vistas i dalen Ternelles. Här har de havsutsikt, gott om mat från en ideell organisation och ett garanterat lugnt område som är stängt för allmänheten. Men då infinner sig en liten fråga: hur ska man i så fall kunna se dessa vidunder?

Svar: “Enkelt”. Bara att anmäla sig till en guidad tur online på spanska. 20 personer per dag släpps in fem dagar i veckan så det gäller att få plats. Vi fick plats med en veckas varsel under vinterns lågsäsong. Sedan ska man inställa sig på den givna dagen så fort portarna med kamerabevakning öppnas (området ägs av Mallorcas rikaste bankirfamilj). Under vårt besök gällde det att infinna sig klockan 9.30. Bilen kan parkeras i Pollensa, ungefär en halvtimme till fots från startpunkten. Det var i stort allt. Givetvis får man inte rumstera själv på området, utan man följer snällt med en guide (kostar inte) och måste hålla sig till stigen och inte beträda förbjudna områden.

Ramon, vår guide

Vår guide Ramon leder oss på vandringen genom dalen och delar med sig av sina djupa kunskaper med sprudlande energi.

 

Belöningen

Belöningen överstiger vida besväret, i varje fall om du är intresserad av flora och fauna i allmänhet och av grågamar i synnerhet. För i och med med att delar av detta område åtnjuter det högsta miljöskyddet på Mallorca är naturen och naturlivet skyddade. Därutöver lär vi oss massor under besöket. För det guiden Ramon inte vet om grågamar är sannerligen inte värt att veta. I stort är denne bokslukande naturälskare självlärd, och han delar inspirerande med sig. När vi har gått ett tag bland stenekar utmed ett porlande vattendrag, stannar han till och pekar ut en av de gamla vattenkällorna på ön.

Rinnande vatten i Ternelles dalen

Porlande vattendrag i Ternelles-dalen.

 

Äkta vara

Han hejdar sig flera gånger. Och nu får vi äntligen användning för kikarna vi har fått till låns: gamar uppe i skyn! Upp mot 15 praktfulla exemplar svävar rofyllt rakt ovanför oss! En lektion i att särskilja grågamar från de något mindre gåsgamarna. Grågamarna, som är Europas största rovfågel, är mörka (åt svarta hållet) och enfärgade. Händelsevis kan de äldre grågamarna även ha lite ljusare nyans på huvudet när de börjat tappa hår. Gåsgamarna har däremot två färger (mörka i grunden och en ljus remsa). Inte nog med alla gamar, vi såg även röd glada, dvärgörn och pilgrimsfalk.

Grågam i Ternelles dalen

En grågam i skyn. Europas största rovfågel med ett vingspann på uppemot 290 centimeter.

Gam på klippa genom kikare

Vilande och spejande grågam sedd genom tubkikaren som Ramon bar med sig.

 

Repat sig

Grågamarna var nästan helt försvunna från Mallorca på 1980-talet. 1987 hämtades därför 37 gamar från fastlandet, varefter stora ansträngningar gjorts för att bevara stammen. Det har burit frukt. Nu uppskattas stammen till runt 200-300 individer. Detta måste dock bekräftas, eftersom en ordentlig räkning har inte genomförts.

Gåsgamar har däremot aldrig funnits på Mallorca – förrän de blåste hit under en storm för 15 år sedan. Nu lever de i all välmåga sida vid sida med grågamarna.

Cala Castell.

Se, men inte röra. Cala Castell åtnjuter högsta skydd och får inte beträdas, bara beundras på några hundra meters avstånd.

Galopperande får

Får i full galopp. Dalen är full av betande får.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Vaktkuren vid ingången/grinden till gården Ternelles utanför Pollenca. För att komma hit så följer du gatan Cami de Ternelles hela vägen från landsvägen MA-10 i kanten av Pollenca fram till grindenvid ingången.
Längd:
17 kilometer
Höjdskillnad: +/- 510 meter  (om gruppen väljer att som vi fortsätta ner mot stranden Cala Castell)
Tid: Cirka 6 timmar. Observera att det är guide och grupp som bestämmer tempot.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Obs1: För denna guidade vandring krävs att du anmäler dig i förväg. Anmälan gör du elektroniskt på hemsidan Visitaguidaternelles.com (gäller i alla fall vintern 2018/2019). Den verkar tyvärr bara finnas på spanska, vi fyllde i så gott vi kunde med hjälp av översättningar på internet och det funkade. På DNI som är spanskt id-nummer fyllde vi bara i en punkt och det dög. Passnummer är kanske ett alternativ. Vi hade läst att man kan behöva visa pass eller id-kort vid vaktkuren, men det behövde i alla fall inte vi visa. Var på plats 9.30, då den guidade vandringen är tänkt att starta, även om information om detta saknades på hemsidan. Observera också att man enbart får gå med guide för tillfället, och alltså inte tillåts gå själv. Och glöm inte att ta med något att äta och dricka.

Obs 2: Castell del Rei som ligger i området var tidigare ett populärt utflyktsmål för vandrare. Nu får man inte ens besöka det under den guidade vandringen. Inte heller får man gå ända fram till stranden Cala de Castell, utan vi fick vända ett par hundra meter före stranden.

Läs mer: Läs gärna om vårt besök på Stiftelsen för grågamens bevarande som finns på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.