Ta bussen till vandringen på Mallorca

Buss i Deia

Att ta bussen till vandringar kan vara ett nog så bekvämt alternativ till bil.

 

Många väljer att ta bilen till vandringen på Mallorca, även vi har gjort det periodvis. Men många vandringar kan nås minst lika bra med buss. Förvisso förutsätter buss lite planering, men det känns lite lyxigt att slippa köra när man är som tröttast.


Inlägget är baserat på våra erfarenheter av att ta buss till vandringar under vintern 2019/2020. Under rådande pandemi kan det finnas restriktioner som måste beaktas och som eventuellt begränsar möjligheterna att ta bussen. Så håll dig informerad om de restriktioner som gäller vid den aktuella tidpunkten för din vandring. Bussnummer har ändrats över tid och kan ändras igen, de bussnummer som finns i inlägget är de som gäller när inlägget publiceras.


Fördelar med buss

Största fördelen är nog att slippa köra efter vandringen och slippa hålla koncentrationen när man är som tröttast. I en buss är det bara att slå sig ner och låta sig vaggas till sömns, eller åtminstone till halvdvala för att inte missa avstigningen.

Bussen kan också vara det enda transportmedlet (jämte taxi) som står till förfogande om man inte har körkort eller inte vill köra på Mallorca.

Med buss slipper man leta parkering. Parkeringarna i vandringsområdena är ofta få och små så det kan lätt bli fullt. Några parkeringar är avgiftsbelagda.

En för oss betydande fördel är att buss gör det möjligt att ha olika start- och slutpunkter för vandringen. Det öppnar upp för längre och mer spännande vandringar. Nedan kan du se några exempel på vandringar som har blivit möjliga för oss tack vare bussen.

 

Hur bra funkar det?

Ofta funkar det bra. Bäst bussförbindelser har man från Palmas busstation, vilken är navet för busstrafiken på hela ön. Bor man inte i Palma kan man behöva ta sig dit först för ett byte till lämplig “vandringsbuss”. Med lite flyt och planering passar bussarna hyggligt.

Punktligheten från Palmas busstation är hög, oftast går bussarna på minuten. Sedan kan förseningar uppstå beroende på trafiken.

Komforten är avhängig av bussmodell och antal passagerare. Några bussar har hårda säten medan andra i praktiken är turistbussar med sköna säten, även om det kan vara si och så med benutrymme. För det mesta har vi fått sittplats.

Om jag ska klaga på något så är det stoppsignalen. Några bussar har bara få knappar, som det gäller att lokalisera i god tid. Några bussmodeller saknar helt knappar. Då gäller det att ropa artigt på spanska eller gå fram till chauffören.

 

Planera

På ren svenska betyder det att ha koll på tidtabellen. Vissa orter har inte så många bussar om dagen. Vissa bussar går helt annorlunda eller uteblir på lördag eller söndag. Kolla en gång extra för att slippa besvikelse.

Ha extra koll på tidtabellen för buss 354. Den kör genom Tramuntana förbi bland annat Cuberdammen (där vi gärna startar vandringar). Men den går bara på sommaren och då inte särskilt ofta. Ett alternativ för dig som vill till Tramuntana på vintern – och har gott om spring i benen – är att ta buss 204 till Soller och gå upp genom ravinen Barranc de Biniaraix. Det tar bara uppemot fyra timmar till toppen av Rateta…

Här är en länk till bussbolaget officiella hemsida, vilken kan bli till hjälp för att få koll både på tider och priser.

 

Exempel på buss till vandring

Vandring Esporles -Banyalbufar
Vandringen Esporles-Banyalbufar (Postvägen) är en skogsvandring på Mallorca som vi gillar. Med alla stenlagda stigar och murar är den också en riktig klassiker mitt i Världskulturarvet Tramuntana. Buss 202 tar dig både från Palma till Esporles (runt en halvtimme) och tillbaka från Banyalbufar. Enkelbiljett Palma-Esporles 2,20 euro (2020).

 

Vandring Valldemossa-Deia
En jättehärlig vandring med spektakulära utsikter över klippkusten från kammen. Buss 203 tar dig från Palma till Valldemossa  (runt en halvtimme) och sen tillbaka från Deia. Om man gillar rejäla uppförsbackar går det givetvis att göra vandringen i omvänd ordning, Deia-Valldemossa. Enkelbiljett Palma-Valldemossa 1,90 euro (2020).

 

Vandra i apelsindalen runt Sóller
Buss 204 tar dig fram och tillbaka mellan Palma och Soller (runt en halvtimme från Palma). Väl i Sóller finns det gott om vandringar i apelsindalen runt Sóller. Kanske en rundvandring mellan Sóller och Fornalutx. Eller varför inte ta turen Soller-Fornalutx-Port de Soller och sen bussen tillbaka?  Enkelbiljett Palma- Soller 2,45 euro (2020).

 

Besök våtmarken s’Albufera utanför Alcudia
Buss 302 tar dig från Palma till våtmarken s’Albufera. Förvisso tar bussfärden närmare 1,5 timmar, men busstationen ligger lyxigt nog alldeles intill ingången till naturreservatet. Enkelbiljett Palma-s’Albufera 6,15 euro (2020).

 

Vandra från Sant Elm via La Trapa till Andratx
Buss 101 tar dig från Palma till Andratx. Där byter du till buss 121 som tar dig vidare till Sant Elm där du börjar vandringen. Väl tillbaka i Andratx är det bara att ta bussen tillbaka till Palma.

Även busschaufförer kan behöva ta en paus mellan varven.


Läs mer

Tips på vandringar runt om på Mallorca hittar du i vår Guide – vandra på Mallorca.

Bussbolagets hemsida där du hittar tidtabeller och annan användbar information.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.