Vandring till Puig de l’Ofre och två toppar till

Cuberdammen och Puig de Major

Denna underbara vandring inleds i stilla morgonstund vid spegelblanka Cuber-dammen. Kan man få en bättre start?

 

Tre toppar på en och samma dag kan låta mycket, men det går! Denna fina toppvandring i Unescos världsarv Tramuntana innehåller såväl stillhet i naturen som vackra vyer över Palmas katedral liksom några av Mallorcas högsta berg.

 

Ravin

Dagens första hänförelse: från parkeringen förbi spegelblanka Cuber-dammen, där Mallorcas högsta berg Puig Major speglar sig. Före  fördämningen följer vi en stig till vänster och går längs kanten av en ravin. Fågelkvitter och bräkande får genljuder mot bergsväggarna. På väg ner till ravinens botten är koncentrationen på topp: rullgrus!

Bergens spegling i Cuber-dammen

Det är svårt att få nog av morgonstundens magiska ljus.

Cuber-dammens fördämning

Cuber-dammens fördämning under vår väg ner i ravinen.

 

Upp igen!

Vi tar skarpt höger och upp vid dubbla stenrösen. Rätt snart kommer belöningen i form av vyer över berget Tossals Verds till vänster. Här har någon varit frikostig med en blå färg och markerat vägen (en bit); vi följer markeringen samtidigt som vi håller järnkoll på stenrösen – för att ha både hängslen och livrem.

Liten stigmarkering

Här tar man till höger, det vill säga upp mellan de små stenrösena. Det gäller verkligen att ha ögonen med sig för att inte missa denna subtila markering.

 

Vildmarken doftar rosmarin

Än så länge är det bara vi och vildmarken, och vildmarken doftar rosmarin. När vi har kommit fram till ett pass är det slut på den blåa markering för vår del, så vi siktar på stenrösen och fortsätter uppåt mot höger.

Rosmarin

Vildmarken doftar rosmarin.

 

Åldern sitter i huvudet

Medan vi njuter av utsikten över de omgivande bergen och kämpar oss uppåt får vi sällskap: ett älskvärt och rödkindat engelskt par i de övre 70. De ska göra samma tur som vi, och som det verkar inte för första gången. De visar att åldern inte sitter i benen, utan i huvudet. Vilka föredömen!

Vi passerar stenekar och lägre växter som sticker upp ur bergsskrevor. Till vänster syns bergstopparna Puig d’Alaró och Cura, till höger vår första topp för i dag: Sa Rateta. Nu är det inte så långt kvar. Inga träd längre, bara stenar och enstaka växter insprängda i bergsskrevor. Nu syns både Cuber-dammen och Gorg Blau-dammen på samma gång. Framme!

På väg upp till Sa Rateta

Ju längre upp vi kommer, desto finare utsikt.

Utsikt från toppen av Sa Rateta

Toppenutsikt från toppen av Sa Rateta. Två dammar och en hel del bergstoppar, även om Puig Major är skymd av molnen.

 

Sa Rateta

Sa Ratetas topp ligger på 1 084 meters höjd och bjuder på ett vidöppet panorama åt alla väderstreck. Jag tar på mig jackan och stänger in svetten för de ilande vindpustarna. Det finns ett fyrverkeri av intryck att ta in: tre gamar på rad flyger förbi i ögonhöjd, tre bräkande bergsgetter, Cuber-dammen i turkosgrönt, berg och dalar.

Hemligheten med att ta tre toppar under samma dag är enkel: inga pauser (bara EN matpaus, som än så länge får anstå). Så vi fortsätter på den steniga kammen, och mitt i stenöknen på en nedåtgående stig möter vi en ensam stenek och en bergsget som tycks trivas ihop.

Stenek och get nära toppen på Sa Rateta

En stenek. En get. Ett mikrokosmos nära toppen av Sa Rateta.

 

Puig de na Franquesa

Vi går utmed en gammal mur och sedan upp för nästa topp. Det är brant och inte helt flåsfritt. Ändå gör vi en liten omväg på cirka tio minuter för att kolla utsikten från en mindre topp. Men nu är vi på vår andra topp, och det känns toppen. Enda hotbilden är molnbanken som sveper fram mot oss. Med andra ord, vi måste genast ge oss i väg mot dagens högsta topp på drygt 1 100 meter, Puig de l’Ofre.

Toppen på Puig de na Franquesa

Utsikten från Puig de na Franquesa går inte av för hackor den heller.

Utsikt mot Puig de l'Ofre

På väg mot dagens tredje topp, Puig de l’Ofre.

 

Generöst med utsikt från Puig de l’Ofre

Vägen till Puig de l’Ofre går förbi ännu en gammal mur, och jag känner en obändig lust att gå upp på muren för att kika nerför stupet. Men även utan stupet finns det så mycket att ta in här: havet, bergen och ett par gamar som svävar i luften och tycks vara tyngdlösa (det stämmer nästan – hur stora gamarna ändå är så är deras ben ihåliga och fylls med luft medan de andas).

Stenmur i Tramuntana

Förbi den långa stenmuren mitt uppe i bergen.

 

Ännu en gräns sprängd!

Kamvandringen mot Puig de l’Ofre ger fri sikt åt båda håll och är en ren njutning. Kammen är inte så trång och det finns plats för några tallar och många buskar, däribland rostfärgad, överblommad ljung. En stund senare tar vi rejäla kliv upp och snart är vi uppe på Puig de l’Ofre. Det låter enkelt och odramatiskt, men för oss betyder det en hel del att vi klarade det. För bara två år sedan tvekade vi länge inför den högsta klippan precis före toppen. Svindelkänslorna renderade i närmast panikångest så trots känslan av nederlag valde vi att stanna kvar där vi kände oss hyggligt trygga och fikade en stund med darrande hjärta. Nu besteg vi toppen utan minsta ångest, det bultande hjärtat berodde endast på den fysiska ansträngningen. Ännu en personlig gräns en sprängd!

På toppen av Puig de l'Ofre

Ännu en gräns är överskriden. Den här gången vågade Kerstin hela vägen upp på toppen av Puig de l’Ofre.

 

Äntligen mat – med utsikt

Vi festar på två illa medfarna mackor på fullkornsbröd så det är inte maten som gör oss mållösa: utsikten är magnifik. Trots en del moln syns Palmas katedral liksom oändligt många berg och stora delar av ön. Sen slukas Palma och allt annat vidunderligt av molntäcket.

 

Pastoralt crescendo

Rundvandringen fortsätter med en medelsvår nedstigning; trots tröttheten gäller det att inte tappa koncentrationen och hålla koll på varje sten och varje steg. Efter denna prövning är stigen både bred och lätt och vi är flankerade av resliga tallar och buskar. Trots moln skymtar både berg och dal. Cuber-dammen, vår slutdestination, syns på håll medan vi vandrar i ett kulturlandskap med gamla hus och murar. Nu går vi utmed dammen och nedanför betar får på marker där får har betat i hundratals år. Deras skällor ringer harmonisk och de väjer inte för oss. Tittar bara godtroget utforskande. Tänk om vi levt i en värld där vi hade kunnat betrakta varandra på samma sätt.

Cuber-dammen

Tillbaka till en pastoral Cuber-damm.

Lamm

Hej söting!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Cuber-dammen

Längd: drygt 13 kilometer
Höjdmeter: +/- 722 meter
Tid: Cirka 5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att tiden i rörelse inte stämmer, vi var i rörelse längre.

Tips: Den som vill han en enklare vandring kan välja att enbart ta sig upp på Puig de l’Ofre. Är lite bättre markerat, bättre stig och blir också färre höjdmeter.

Obs1: Den här vandringen är i många delar dåligt markerad och stigarna är inte tydliga hela tiden. Det gäller att försöka hålla koll på stenrösen och ha tillgång till en karta.

Obs2: Det finns branta partier som inte är något för den svindelkänslige.

Obs3: Den här vandringen bör inte genomföras vid dåligt väder.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.