Mallorcas bästa toppar – med minst insats

Tramuntanabergen bjuder på vidunderliga vyer. Kruxet är att maxa utsikten till minsta möjliga ansträngning. Här njuter Eyal av utsikten från en av Sa Ratetas toppar.

Den här listan är för dig som vill vandra till Mallorcas högsta bergstoppar i Tramuntana och maxa utsikten i relation till ansträngningen. 

 

Tramuntanas jättar

Mallorca har verkligen många bergstoppar. Några av våra favoriter ligger utanför bergskedjan Tramuntana. Ändå hittar du de högsta bergen med de mest storslagna vyerna över Mallorca i just Tramuntana: 54 bergstoppar är över 1 000 meter.

Av detta skäl nagelfar vi Tramuntanas berg för att utse Mallorcas bästa bergstoppar. Topparna har vi bestigit flera gånger så uttrycket ”bästa” är självklart subjektivt. För att du ska kunna göra dina egna val berättar vi härnäst om faktorerna bakom våra val.

Observera att endast berg som vi själva bestigit och känner väl till är listade. Därför är den stora elefanten i rummet inte med, den ståtliga Puig Major, Mallorcas högsta topp. Den finns i ett avstängt militärområde och får dessvärre inte bestigas.

 

Vild charm

Först några ord om Tramuntanabergen. Förväntar du dig välmarkerade, lättrampade stigar och en restaurang med härlig utsikt vid målet? Kanske rentav en kabinbana till toppen och en souvenirshop?

Glöm det.

De höga bergen i Tramuntana är inte ett dugg inställsamma. Såväl jämna stigar som vägar saknas. Stigarna är karga, steniga och bara delvis markerade. Bergen känns vilda. Och de är spektakulära.

Där ligger Tramuntanas charm. Välförborgad i detta stenrike som också är Unesco världskulturarv. Ett väntande stenrike. På ditt besök.

Men du får betala ett pris. Topparna, och hundratals höjdmeter, måste erövras med din anletes svett. Över stundom knöligt och stenigt underlag.

Några berg är speciellt svåra att övervinna. Antingen för att händerna kan behövas som stöd för att ta sig vidare. Eller för att vissa branter kan väcka obehag hos svindelkänsliga.

Allt detta berättar vi om så att du kan välja bergstoppar som tilltalar dig.

 

Viktiga faktorer

Flera faktorer spelar in när bergstopparna jämförs:

  1. Spektakulär utsikt. Vår högst subjektiva bedömning graderad 1-3. 1 är högsta betyget medan 3 är lägsta (och ändå är utsikten väldigt bra!).
  2. Grundläggande fakta om sträckan: höjdmeter, längd och tid (tid det tog oss som går tämligen raskt uppför).
  3. Välmarkerat/enkelt att hitta. Gradering 1-3, där 1 är enklast att hitta och 3 svårast.
  4. Passar svindelkänsliga. Gradering 1-3, där 1 är låg risk för svindel och 3 hög.
  5. Terrängens svårighetsgrad. Gradering 1-3, där 1 har lättast terräng medan 3 har svåraste. Dels kan det handla om hur stenigt och brant det är. Dels om nödvändigheten att ibland klättra lite eller hålla med händerna för att ta sig vidare.

 

Deltagarna (rangordnade efter höjdmeter)

¹ Från Cuberdammen. (Alternativ är start nära Lluc.)
2 Om man startar vandringen från Kilometerskylt 97 på vägen MA10.
*      Avser den väg vi tog upp. För flera toppar finns alternativa vägar upp av olika längd.
**    1 betyder enklast att hitta, 3 svårast att hitta.
***  1 betyder att den kan passa för den svindelkänsliga, 2 att det finns kortare partier där den som är svindelkänslig kan uppleva problem, 3 innebär inget för den svindelkänslige.
**** Terrängens svårighetsgrad försöker bedöma sådant som underlag i form av berg, lösa stenar, etc och förekomsten av branta partier som kan kräva att man tar stöd med händer. 1 är den enklaste terrängen och 3 den svåraste. Notera dock att en mycket stor del av vandringar i berg på Mallorca går på ojämnt underlag med betydande inslag av sten/berg.
***** Vår egen helt subjektiva bedömning. Alla toppar som finns med i tabellen har bra utsikt, så bedömningen handlar om vilka som är extra bra. 1 betyder bästa möjliga utsikt, 2 något sämre och 3 sämsta i denna jämförelse.

 

1. Massanella, 1 367 meter över havet

Som Mallorcas högsta tillgängliga berg bjuder Massanellas platå vid toppen på vyer över stora delar av ön. Från Alcudiabukten i norr till Palmabukten och havet i söder. Givetvis även storslagen blick över Tramuntanabergen. Men smakar det så kostar det – i ansträngning.

(+) Storslagen utsikt.

(-) Lång transportsträcka med stenekar följd av en brant uppstigning (om man som vi går från Cuberdammen.)
(-) Dåligt markerat sista biten mot toppen.
(-) Tufft underlag.
(-) Inslag av klättring med händerna och svindlande branter sista biten både på väg uppför och på toppen.

(+/-) Minnesvärd upplevelse.

 

2. Tossals Verds, 1 118 meter över havet

Tossals Verds är ett av Tramuntanas snällaste höga berg. Och ändå öppna vyer över Tramuntanabergen och delar av ön.

(+/-) Inte så fysiskt utmanande.

(+) Passar även svindelkänsliga.
(+) I dalen finns en refuge (vandrarhem) med en matservering (kolla öppettider i förväg).

 

3. Sa Rateta, 1 113 meter över havet

Lika storslagna vyer som Puig de l´Ofre (se längre ned), men svårare att hitta och därför mindre populär. En av våra favoriter.

(+) Känsla av karg, vild natur.
(+) Inte så välbesökt och gott om plats.

(-) Dåligt markerat mot toppen.

 

4. Tomir, 1 104 meter över havet

Vi har en hatkärlek-relation till kända och ökända Tomir. Så besvärlig terräng, med förrädiskt rullande småstenar. Så underbart att nå platån på toppen. Bådadera hänger samman förstås. Alltså en perfekt topp till dig som älskar utmaningar och är i toppform.

(+) Nog bästa utsiktsplats över norra Mallorca.
(+) Känsla av vild natur.

(-) Tuff och inte ofarlig bestigning.

 

5. Puig d l’Ofre, 1 093 meter över havet

Bergstoppen som har allt, men inte kräver lika mycket tillbaka. Just därför populär i breda kretsar.

(+) Grandiosa vyer över nästan hela ön.
(+) Inte så besvärlig att nå.

(-) Kan bli lite väl mycket folk på den lilla toppen.
(-) Dåligt markerat sista biten mot toppen men en ganska tydligt upptrampad stig.

 

6. Galatzo, 1 026 meter över havet

Att bestiga Galatzo kräver ett rejält dagsverke, men bjuder på fina vyer över Medelhavet, Tramuntanabergen och södra delarna av Mallorca.

(+) Extra plus för välmarkerad stig hela vägen upp. I alla fall om man startar vandringen från Kilometerskylt 97 på vägen MA10.

 

7. Mola de s’Esclop, 926 meter över havet

Mola de s’Esclop är en av våra mest otippade favoriter, efter ett barfota julfirande 2019. Inte så värst svårt underlag eller farligt, men är längsta vandringen i kilometer. Uthållighet och gott humör underlättar. Toppen är toppen. Vid klar sikt kan Ibiza siktas.

(+) Vackra vyer.
(+) Lämpar sig för julfirande.

(-) Fysiskt krävande.
(-) Tufft underlag sista kvarten.

 

8. Alaro 821 meter över havet

Alaro är en av de enklare topparna att besegra. Vandringen går längs en lantlig bilväg fram till en bergsrestaurang. Om man åker dit och ställer bilen på kundparkeringen mister man halva vandringen, men kan få en rejäl måltid i stället.

(+) Välskyltat (kruxet att hitta första skylten inne i Alaro).
(+) Bergsrestaurang.

(-) Delvis bilväg, som antagligen är vältrafikerad under sommarsäsongen.

 

La Mola, 474 meter över havet

La Mola i norra delarna av Tramuntana är en av få höga toppar som erbjuder grandiosa vyer över havet och Formentorhalvön. Relativt okänd, kanske för att det inte finns några tydliga stigar upp dit.

(+) Vackra vyer på väg till toppen, inga ”transportsträckor”.
(+) Lyckokänslor på toppen.

(-) Svårt att hitta vägen om man inte kan läsa terrängen och karta.

 

Bäst utsikt för ansträngningen

Vinnaren är populära Puig de l’Ofre. Med tanke på de vida utsikterna över hela ön känns insatsen på 370 höjdmeter rätt låg. Förvisso är vägen inte markerad. Men det finns en ordentlig stig upp till toppen så det ändå är hyggligt lätt att hitta.

Puig de l’Ofre är den solklara vinnaren i kategorin mycket utsikt till begränsad ansträngning.

 

Bäst för äventyrslystna

Massanella tar priset för att toppbestigningen från Cuberdammen är lång och den sista biten upp är besvärlig för de flesta. Väl uppe väntar grandiosa utsikter från Mallorcas högsta tillgängliga topp.

Tomir är dock inte långt efter. Synnerligen besvärlig terräng, men lite kortare att gå jämfört med Massanella.

För den vältränade som vill utmana sig själv finns det en mastodontvandring som nog övertrumfar det mesta, i varje fall på Mallorca: att bestiga tre toppar och det ända nerifrån Soller! Räkna med sju intensiva timmar och runt 1 500 höjdmeter.

Massanella toppar ligan av berg för äventyrslystna – i hård konkurrens med Tomir.

 

Uppstickaren

La Mola är doldisen i närheten av Cala St Vicence (inte långt från Puerto Pollensa). Ingen toppbestigning har sådana vyer över Formentorhalvön.

Doldisen La Mola är uppstickaren med dess vidunderliga vyer över havet och Formentorhalvön.


Läs mer

Kanske kan dessa inlägg intressera dig:
Vandra i Tramuntana – vår guide. Med mängder av tips, inspiration och länkar till vandringsbeskrivningar från Tramuntana.
Tramuntana som Unesco världskulturarv.
Mallorcas alla berg. En hel del fakta kring Mallorcas högsta bergstoppar.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.