Vandring till toppen Tossals Verds

På toppen av Tossals Verds

Obeskrivlig känsla och vidöppen utsikt på toppen av Tossals Verds.

Denna medelsvåra vandring till toppen av Tossals Verds bjuder på en hänförande panoramautsikt över bergskedjan Tramuntana och dess kronjuvel Puig Major. Vandringen passar även svindelkänsliga.

Det börjar som en enkel promenad. Vi tar till vänster från parkeringen vid Cuber-dammen och följer GR 221 i riktning Font des Prat. Underlaget är plant och redan från start syns härliga bergskedjan Tramuntanas högsta topp Puig Major. Ett tag går vi med vattenkanalers stilla porlande i öronen. Den stenbelagda vägen vi sen trampar, omgivna av stenekar, var en transportväg förr i tiden och utgör en del av Unescos världsarv i bergskedjan Tramuntana.

Gorg Blau i morgonljus

Spegelblanka Gorg Blau syns redan under vandringens första timme.

Puig Major

En annan ögonfägnad: Mallorcas högsta berg Puig Major.

 

Upp mot toppen!

Nu en skylt till höger mot bergstoppen Puig des Tossals Verds, så det är dags att lägga i en högre växel. Träden är övervägande stenekar och det är gott om ekollon på marken. I brist på andra markeringar håller vi utkik efter stenrösen. Stigen uppför är ganska brant, men underlaget är enkelt – främst jord. Kolla där! En vit bagge och en vit tacka står med ansiktena så nära varandra att luften nästan dallrar av romantik. Så gulliga de är! En korp i luften hälsar med dess jämmerlåt. Och nu glesnar tallskogen och buskar tar över. Vi har hunnit en bit upp och för varje steg syns ännu mer av Tramuntanas berg. Nu behöver jag inte titta upp för att se dem; bergen är mer i ögonhöjd.

Genom stenekskogen

Stenlagd vandringsväg genom stenekskogen.

 

Tossals Verds

Vi har kommit upp på en platå och det är sällsynt vindstilla och soligt och så vackert att tiden stannar upp: alla berg omkring och Medelhavet som ramar in alltsammans i en tavla att ta med resten av livet. Några meter till och vi är framme vid “lilltoppen”, vars utsikt får pulsen att skena. Då kan man slå sig ner på den stora klippan och duka upp en matsäck. Men vi fortsätter förbi väldoftande rosmarinbuskar och parerar mellan stenar i fem minuter till – ända tills vi kommer ända upp till toppen av Tossals Verds. Panoramautsikten är 360-gradig. Vi ser Puig Major med dess lätt igenkända kupol på toppen, vi ser Massanellas topp och vi ser så många toppar till. Självklart även havet och (inte lika självklart) Gorg Blau-dammen.

Mot toppen

Toppenutsikt redan under sista biten upp mot toppen.

Utsikt från Tossals Verds

Vidsträckt utsikt över Mallorca.

Utsikt mot Massanella

Här en bred utsikt över Mallorcas näst högsta topp Massanella.

 

Tabbe

Trots en avsikt att ta en rejäl avstickare till tunnlarna vid Torrent d’Aumadrá hittar vi inte vägen och får därför gå samma väg tillbaka i skymningsljuset. En alldeles onödig, och fantastisk, omväg på drygt två timmar genom ett gammalt odlingslandskap med terrasserade olivodlingar och stenlagda vägar. Vi ska tillbaka och ska vi hitta rätt! Om du är intresserad av vandringen i detta unika odlingslandskap föreslår jag vandringen runt Tossals Verds.

 

Epilog

Solen är på väg ner när vi kör tillbaka. Men vi måste stanna bilen. Ljuset på himlen är magiskt. Så vi står vid en utsiktsplats och följer det trolska skimret i horisonten när solen går ner över Port de Soller.

Solnedgång över Port de Soller

Magisk solnedgång över Port de Soller.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Cuber-dammen
Längd:
Cirka 10 kilometer
Höjdskillnad: +/- 360 meter
Tid: Knappt 4 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att vandringen till toppen av Tossals Verds bara är de första 5 km som registrerats på Wikiloc. För att enbart bestiga Tossals Verds går du sen samma väg som du kom tillbaka till parkeringen. Vår registrerade vandring går däremot vidare förbi Refugi Tossals Verds och sen samma väg tillbaka. Blev inte riktigt som vi tänkt oss.

Obs: Stigen upp genom stenekskogen efter en dryg timmes vandring kan ibland kanske vara lite svår att se för alla löv och ekollon. Dock finns det rätt gott om små stenrösen som hjälper till att hitta vägen, så håll utkik efter dem.

Tips: Tossals Verds topp måste vara en av de enklare höga topparna på Mallorca att komma upp på. Från parkeringen till toppen tar det runt två timmar. Den första timmen på en bred stig med begränsade höjdskillnader. Sedan en timme uppför. Trots att det är en topp så är det en vandring som bör gå bra även för den som har problem med svindel.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.