Upplev naturen på Mön – på en helg

På en helg på danska ön Mön kan du hinna med både öns storslagna klint och andra fantastiska utflykter.

 

Möns berömda klint i Danmark är lika storslagen som lätt att nå. På en helg hinner du även utforska grannön där tiden har stått still. På hemvägen ska du inte missa Unesco:s världsnaturarv Stevns klint med kyrkan som delvis trillade ner för stupet.

Visst låter det som en fullspäckad helg! Så hur hinner man med allt? Tricket är att plocka russinen ur kakan. Läs vidare om du vill veta hur.

 

Fokus på vandring och natur

Även om det nog slinker in ett och annat wienerbröd, prio ett för helgen är vandring och naturupplevelser på danska ön Mön. De vita kritklipporna vid Möns klint är storslagna och måste upplevas på plats. Så håll dig innanför staketet och titta 100 meter ner för stupet, om du törs. Eller går på klapperstensstranden nedanför den väldiga klinten och känn dig som en myra. Det är precis så storslagen natur ska kännas.

Lilla grannön Nyord bjuder på mer stillsamma upplevelser, vilka kan vara minst lika minnesvärda – fast på ett betydligt mer avkopplande sätt.

För att hinna med, och trivas, gäller det förstås att bo på rätt ställe. Öns största ort heter Stege. Denna lilla stad är en bra utgångspunkt för utflykter på ön. Samtidigt har den överraskande bra serviceutbud för en så liten stad: minst två bagerier, slaktare och flera livsmedelsbutiker med brett sortiment. Flanera gärna längs stadens fina små hus och hamnen. Kyrkan har en trevlig trädgård.

Möns klint fascinerar och ändrar skepnad beroende på vinkel och väder. Visst liknar denna lilla topp vid Möns klint världsberömda Matterhorn?

Charmiga danska staden Stege är en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder på Mön.

 

Våra förslag på vandringar för en långhelg:

  1. Vandra vid häftiga Möns klint. Möns klint är bland det mest dramatiska Danmarks natur har att bjuda på. En kritvit, uppemot 128 meter hög, lodrät kritklint som stupar rakt ner i havet och sträcker sig över 7 kilometer. Vi har plockat det gottaste ur sträckan uppe på klinten och nere vid klapperstensstranden, allt som allt 5 kilometer. Vi tror inte att du vill missa denna häftiga naturupplevelse.
  2. Vandra en av Europas högst rankade rundvandring, Klintekongens Rige vid Möns Klint. Den 15 kilometer långa vandringen bjuder på stor variation och dramatisk natur.
  3. Vandra i Jydelejet. Denna utsökta vandring har flera höjdpunkter. Dels naturskön omgivning där du kan hitta sällsynta orkidéer som inte finns i Sverige. Dels dramatiskt landskap med kalkvita väldiga Möns klint.
  4. Nyord är en egen planet där tiden stannade upp. En fridfull liten dansk ö där folk är lyckligast i världen, svalorna inte räds människorna och glassen är närproducerad. Ett perfekt ställe för att gå ner i varv, i varje fall tills man har vandrat runt ön.
  5. Vandring runt Liselund slott på Mön. Här får du tre finfina upplevelser till priset av en “djävulsk” uppförsbacke: ett litet slott, en slottspark och en klapperstensstrand med fantastisk utsikt över havet och en bit av Möns vita klint.
  6. Vandring i området Ulvshale. En kort vandring med stor omväxling, allt från Ulvshaleskogen till strandängar och sandstrand.
  7. Vandra och titta efter orkidéer vid Høvblege på södra Mön.
  8. På vägen dit – eller hem, missa inte vandringen vid Stevns klint. Bara att med egna ögon se kyrkan som delvis rasade ner för branten föranleder resan till Stevns klint. Men stanna inte vid kyrkan, utan vandra längs den spektakulära och havsnära klinten, som är ett av Danmarks två Unesco:s världsnaturarv.

Stevns klint är ett av Unescos världsnaturarv och bjuder på en minnesvärd vandringstur.

 

Mer att göra

  1. Badsugen? Ulvshale strand på norra delen av Mön bjuder på en lång sandstrand. Ligger perfekt till på väg till Nyord. Så visst hinner du med ett dopp!  Nedanför Möns klint är det klapperstrensstrand. Finns stränder även på den södra delen av Mön, till exempel vid Klintholm havn – där du kan passa på att besöka restaurangen ND122.
  2. Sugen på fler vandringar? Det finns två markerade långvandringsvägar runt hela Mön och Nyord: Camønoen och Mön runt. De vandringar vi gjorde gick delvis längs sträckor på dessa leder. Till del går långvandringarna längs små asfalterade bilvägar genom jordbrukslandskapet. Det finns också en markerad rundvandring på ca 15 kilometer vid Möns klint, Klintekongens rige. Den passerar förbi Geocenter, Jydeleje, Liselund, med mera.
  3. Fågelsugen. För den riktiga fågelentusiasten är förmodligen vår och höst speciellt spännande, i all synnerhet på Nyord. Stevns klint är tydligen ett bra ställe för att studera fågelsträck på väg till och från Sverige/Falsterbo. Du kan läsa om vår fågelspaning på Nyord här.
  4. Besök Geocenter Möns klint. Ett museum eller Science center som det kallas. Här finns utställningar och en lång rad aktiviteter kopplade till geologi och naturen vid Möns klint. Dessutom kafé. Inträdet kostar 155 Dkr (2024) för en vuxen. Parkering kostar 45 Dkr (2024, vi parkerade gratis en dryg kilometer bort på en liten parkering vid Havrelukke).

Vandringsfakta Mön

Var: I Danmark. Ö sydost om Själland.

Ta sig hit: Stege på Mön ligger cirka 12 mil från centrala Köpenhamn, runt 1,5 timme med bil.  Kollektivtrafik: Tåg från Köpenhamn till Vordingborg. Därifrån buss till Stege på Mön. Finns även buss från Stege till Geocenter vid Möns klint.

Vandringsleder: Det finns gott om kortare och längre markerade vandringsleder på Mön, inte minst runt Möns klint och bokskogen i närheten. Eftersom det finns många olika rundturer gäller det att hålla koll på vilka markeringar man ska följa.

Underlag: Varierar förstås kraftigt beroende på var vandringen sker. De vandringar vi gjorde gick främst på skogsstigar och andra stiger eller på klapperstensstränder. För att komma från toppen av klinten till stranden finns ett antal trappor och det rör sig om drygt 100 höjdmeter som ska klaras av såväl upp som ned. De långvandringsleder som går runt hela Mön går delvis längs asfalterade småvägar.

Att se upp med: Branta stup och risk för ras. Respektera därför avspärrningar och andra uppmaningar.

Höjdskillnader: Stora höjdskillnader mellan toppen på klinten och stranden för den som vill uppleva Möns klint både uppifrån och nerifrån. På lilla ön Nyord är däremot höjdskillnaderna i stort sett obefintliga.

Utrustning: Behövs inget särskilt för att vandra på Mön, men bekväma skor är ju alltid bra. Vi vandrar i låga vandringsskor, det räcker bra för oss. Vill man gå långt på klapperstensstranden kan det påverka skovalet.

När ska man åka: Vi var där i maj, mitt i veckan. Det var perfekt på många sätt för den som är ute efter naturupplevelser. Relativt få besökare. Bokskogen är ljusgrön och rapsfälten blommar. Liksom några orkidéer och äppelträd. Försommar helt enkelt. Mitt i veckan dessutom inte särskilt många besökare. Samtidigt kan det blåsa en del i maj, och vid havet blir det då oftast lite kyliga vindar. Så glöm inte jackan. Om du vill bada är ju badtemperaturerna skönare på sommaren. Framåt sommaren blommar även fler sorters orkidéer. Eller vad sägs om vintern? Utsikten från klinterna är ju bättre om träden inte har blad. Fast omgivningen är kanske ändå vackrare med blad på träden. Höstfärger på träden lär ju också vara vackert.

Boende: Finns hotell och även gott om privata uthyrare av rum och stugor på hela ön. Vi upptäckte att det dök upp fler alternativ när vi sökte boende för två nätter snarare än för en. Campingar finns. På Mön och Nyord finns dessutom ställen för enklare övernattning i tält eller vindskydd i anslutning till vandringsvägarna. Karta, information och bokning hittar du på Naturstyrelsens hemsida.

Äta: Vi slog oss flera gånger ner på stranden nedanför Möns klint för att äta. Just vid klinten är antalet restauranger begränsat, men i övrigt finns gott om restauranger och kaféer. Förmodligen är öppettiderna säsongsberoende.

“Mörkerpark”: Vi vet inte om du bryr dig om det, men det är kanske värt att nämna att Möns klint och Nyord marknadsförs som “dark sky”. Vid intresse kan du läsa mer på den här länken.

Matnyttiga länkar: Möns klint,  GeoCenter Möns klint, Södra Själland och Mön.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.