Njut av fågellivet på Nyord i Danmark

Nyord är optimalt för passerande fåglar, och fågelskådning, med dess vidsträckta strandängar.
Nyord i Danmark ligger optimalt geografiskt för passerande fåglar. På öns vidsträckta strandängar kan de ta igen sig och äta upp sig innan de sträckar igen.
Uffe Damm Andersen
Uffe är vår fågelguide och han utmärker sig som ytterst pedagogisk, kunnig och vänlig. Och lyhörd. Han lyssnar verkligen när vi talar om våra preferenser. Snart står vi på plattformen nära vindskydden vid Hyldevang. Tack vare låg vegetation är vyerna öppna och vi kan kika över Nyord Engers vidsträckta strandängar. Den låga vegetationen underhålls av betande kor under sommarmånaderna.
I denna låga vegetation kan fåglarna märka annalkande rovfåglar på långt håll, vilket förstås är livsviktigt.
– Tills nyligen har vitkindade gäss passerat i tusental här, säger Uffe.
Nyord är populärt bland många fågelarter, så till den grad att en del väljer att häcka här, däribland silvertärna, skedand och skärfläckor.
Glömde ett par lovord om Uffe. Han är passionerad (det smittar lätt av sig) och tillåtande – det går att ställa dumma frågor utan att skämmas. Det gör vi också! Så vi ställer alla tänkbara “varför det?”-frågor på sexåringars manér. Och Uffe svarar oförtröttligt.
Visst är Kerstin och jag fågelskådare, men jag kan tänka mig att vem som helst kan må bra av att lyssna på alla underbara fågelljud i denna natursköna omgivning.

Det är en fröjd att ha pedagogiska Uffe Damm Andersen som fågelguide. Man lär sig så mycket.
Fågeltornet
I trapporna upp lär vi oss vilken Danmarks nationalfågel är – rödstjärt. Hussvalorna har bo inuti tornet och de flyger in och ut ur bona, till vår stora förtjusning. Uppifrån kan vi blicka både långt och kort. För att se fåglar på nära håll är mest gynnsamt och inte så självklart som man kan tro. Allt beror på vattnet.
– Blir det en torr sommar söker sig fåglarna längre ut och då blir det svårare att se dem, säger Uffe.
Även för mycket vatten kan ställa till det, exempelvis för kortnäbbade vadare. Just nu är det gott om vatten och det finns även vattenansamlingar med bara lite vatten, vilket lockar de kortnäbbade vadarna. Uffe pekar på vackra vita fjädrar som fladdrar i vinden – från ruggande knölsvanar. Sånglärkans intensiva drill hörs i högan sky.

Uffe Damm Andersen kikar efter rödspov på strandängarna runt fågeltornet.
Rödspov!
Jordens globala uppvärmning märks även här. Nya fågelarter dyker upp och visar upp sig allt mer regelbundet. Som ägretthäger. Vad ska man säga, tur i oturen? Nu har vi definitivt tur. Rödspov!
Ulvshale
Åker över bron och är vid Ulvshale på Mön. Vi ställer bilen vid naturcentret och går en slinga i Ulvshaleskogen. Här sjunger svarthättan och ärtsångaren så det står härliga till. Vi går längs en lång spång förbi ett kärr med alskog och närmar oss Gåsesjön. Framme vid gömslet.
Ladusvalorna har ett bo i gömslet. De flyger nära gömslet och så fort vi makar oss åt sidan på bänken flyger den ena in. Hemma!
Ju längre man sitter på bänken desto mer ser man – och varvar ner. Baksidan är mygg och träsmak i bakdelen. Nu säger vi adjö till årta, kricka och storskrake som vilar i morgonsolen.
Vi tackar Uffe för en mycket fin tur!

På spaning efter sångare på väg mot gömslet i Ulvshale skog.

Eyal kikar över Gåsesjön på jakt efter spännande fåglar.
Läs mer
Läs gärna vårt övergripande inlägg om upptäcktsfärder till naturen på Mön.
Du alla våra inlägg om vandringar i Danmark här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin