Vandra på fridfulla Nyord

Tiden står stilla på fridfulla lilla danska ön Nyord.

 

Nyord är en egen planet där tiden stannade upp. En fridfull liten dansk ö där folk är lyckligast i världen, svalorna inte räds människorna och glassen är närproducerad. Ett perfekt ställe för att gå ner i varv, i varje fall tills man har vandrat runt ön.

 

Fågeltorn

Nyords fågeltorn är modernt på ett avskalat nordiskt vis. Strandängarna ligger runt som en inbjudande buffé för allsköns vadare. Med handkikaren skymtas ett par skärfläckor intill en annan vadare i ett vattendrag. Korna betar i godan ro en bit bort medan ett par tofsvipor håller på med halsbrytande flygövningar. Luften är mättad av svalor och lärkor.

En stund senare är vi vid Hyldevang naturcenter på Nyord. Här bygger svalorna sina bon oskyggt framför våra ögon med lera som de hämtar med näbben. Uppenbarligen kommunicerar de med varandra, dialogen sinsemellan känns levande – direkt kommunikation känns det som, inga förskönanden: hjälp till, annars får du på moppen!

Ön är känd för ett rikt fågelliv. Eyal spanar efter fåglar på strandängarna från det nya fågeltornet.

På fridfulla Nyord verkar inte hussvalorna vara rädda för människorna. Bobyggandet är i full fart inför öppen ridå.

 

Små upplevelser

Vandringen börjar direkt till vänster om det lilla fågeltornet. Smörblommor och rödklöver vajar på strandängarna medan vi fotvandrar längs den gräsbevuxna och breda stigen. Havet är inom synhåll mest hela tiden. Öns högsta punkt syns också, den antas vara uppemot 10 meter över havet. Med andra ord, här går livet sin gilla gång med minsta ansträngning. Vilket de idisslande korna i hagen bredvid verkar hålla med om.

Sålunda är denna vandring de små upplevelsernas tur. En galopperande ungtjur äntrar synfältet. En fasantupp på stigen. En skrattmås ovanför.  Strax lämnar vi stigen och går in i själva byn Nyord. Husen ger ett trevligt intryck, enstaka har stråtak. Trädgårdarna är frodiga, överlag mycket välskötta. Bykyrkan är ovanligt nog rund och har ett hängande skepp som skymtas genom kyrkfönstret.

Vi rundar den runda kyrkan och Ragnhilds gård och tittar till Noorbo handelen, vilket är ett kafé och en butik där man kan köpa sprit på lösvikt och närproducerad glass. Vidare förbi hus med lummiga trädgårdar. Hamnen med fisknät och en liten sandstrand.

Stilla promenad längs strandängarna vid havet.

Ovanlig syn i kyrkfönstret.

Inbjudande uteservering på Noorbo handelen.

Vi lämnar byn i kanten av en äng som doftar hundkex och lyssnar på härmsångaren som härmar för fullt. I vattnet simmar tre ejderhonor med tolv nykläckta ungar. På land börjar vresrosorna blomma. Tidsandan andas sålunda av optimism och framtidstro.

Vi betraktare avviker till höger på en grusväg vid en bänk vid havet. Omgivna av åkrar och betesmark vandrar vi till en skylt. Där svänger vi till höger och går tillbaka mot byn på en gräsremsa mellan två fält. Ingenting omvälvande inträffar. Havet visar upp sig både till höger och vänster. Till höger passerar vi en märklig liten byggnad: ett lotsutkikshus förr i tiden. Nu har den definitivt tagits över av ladusvalor, som flyger in och ut likt projektiler.

Återigen är vi i byn. Återigen går vi förbi kyrkan. Allt är sig likt. För att slippa gå längs bilvägen går vi tillbaka mot skylten och vänster, höger och sen vänster genom den idylliska byn tills vi återbördas till den lilla vägen vid strandängarna. Allt går lugnt och fridfullt till. Snart står vi i trädgården vid Hyldevang naturcenter och skrotar runt.

Det är bara vi här, och tiden som verkar ha stått still under hela vandringen.

Vi har passerat hamnen och vandrar vidare över de blommande ängarna.

Lotsutkikshuset är strategiskt placerad uppe på en liten kulle.

Tillbaka i mysiga byn Nyord på ön Nyord.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hyldevang naturcenter på Nyord, Danmark.

Längd: Drygt 4 kilometer.
Höjdmeter: Cirka +/- 15 meter
Tid: En dryg timme i makligt tempo

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips1: Finns parkering vid naturcenter.

Tips2: Finns vindskydd vid naturcenter som man kan övernatta i. Man kan förhandsboka en plats.

Läs mer: Alla våra tips på vandringar och naturupplevelser på Mön och Nyord hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Inger Hansson skriver:

    Spännande! Jag visste inte ens att det fanns en ö som heter Nyord.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det visste inte vi heller innan vi började planera vår resa till Mön. Upptäcktsfärden på ön blev en behaglig överraskning. Rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.