Ät gott på ND122 på danska Mön

Restaurangen ND122 på Mön serverar gourmetmat med angenämt pris.

 

Vi bejakar även gastronomiska upptäcktsfärder, denna gång på danska Mön. Där passar restaurangen ND122s såväl närodlade som vackra gourmetmat väl in. Även priset på deras trerätters lunch blir en angenäm överraskning.

 

På väg

Än så länge är vi ovetande om den stundande sinnliga upplevelsen. Vi strövar omkring i Klintholm havn, en badort på södra Mön. Blicken flackar än mot den lilla småbåtshamnen, än det turkost blå vattnet, än den oändliga sandstranden intill hamnen.

Alltsammans ser inbjudande ut! Under andra omständigheter – med mer tid och kanske även värme – hade ett dopp legat nära till hands. Men magen kurrar så vi går med målmedvetna steg till restaurangen ND122, några steg bort.

Restaurangen ligger i trevliga badorten Klintholm havn.

 

Skyhöga förväntningar

Förväntningarna beror dels på att restaurangen har fått höga betyg från gäster. Dels på att kocken heter Jesper Dams Hansen, Danmarks bästa kock år 2018.

Det börjar bra. Mottagandet av Rikke Kühl, som serverar jämte sin mor Bente Gottrup, är välkomnande, personligt och chosefritt. Inredningen är modernt skandinavisk, alltså avskalad, sober och ljus. Vaser med skira kvistar med äppelblom piggar upp borden; fårskinn på stolarna är ren och skär omtanke. Läten och dofter från det öppna köket letar sig ut i lokalen.

Äppelblom på borden.

 

Övervägande lokalt

På min fråga förklarar Rikke Kühl restaurangens matfilosofi. Det mesta som serveras här är sprunget ur trakten. Från fisk och skaldjur till get och rådjur. Grönsakerna härstammar från hennes egen odling några minuter härifrån. Även ölen jag smuttar på, Liselund IPA, är från ön.

Nu är det upp till bevis. In kommer en grön skapelse, med ärtor, sallad och fluffig sås på dragonolja, tillsammans med torsk. Det hela är vackert som en tavla. Kalv och smashed potatis med sparris och persiljesås. Sist rabarberkompott med vitchokladsås ihop med kex och vit choklad.

Liselund IPA har mycket karaktär.

Mums. Kalv och smashed potatis med sparris och persiljesås. Ramslöksblomman är överraskande välsmakande.

 

Hur smakade det?

Gudomligt gott. Så nära en sinnlig matupplevelse man kan komma.

Ingen måltid utan efterrätt!

 

Priset

En trerätterslunch kostar 395 danska kronor. För matchade vin för varje rätt få man lägga till 200 danska kronor. Med tanke på totalupplevelsen känns det synnerligen prisvärt.

Under måltiden undrar sällskapet bakom oss hur kocken har lyckats få till såsen så fluffigt. Rätt som det är uppenbarar sig Jesper Dams Hansen i luckan till köket. Glatt och vänligt förklarar han utförligt – dessvärre på danska – hemligheten bakom såsen.

 

Jesper Dams Hansen

Men lugn, bara lugn. För när Jesper har levererat den sista beställningen får jag ett eget tillfälle att ställa några frågor – på engelska. Det blir ett samtal på stående fot på var sin sida av luckan.

Fråga: Vad är din ambition med ND122?
– När jag jobbade i Köpenhamn var min ambition att ha världens bästa restaurang. Nu är det annorlunda. Nu är det viktigaste att driva en restaurang här i Klintholm havn. Men på mitt sätt och och på ett sätt som går att kombinera med mitt familjeliv, säger han.

Varför just Klintholm havn?
– För att jag växte upp här. Det är här som min värld börjar och slutar. Här lever min fru och här växer mitt barn upp.

Vad är ditt sätt att driva restaurangen?
– Noma [anm: trestjärnig Michelinkrog i Köpenhamn och en av världens mest hyllade restauranger – läggs ner i slutet av 2024] har påverkat mig mycket under de tio år jag jobbade i bland annat Köpenhamn. Jag går i deras fotspår och lagar modern dansk mat. Att råvarorna är från trakten handlar helt enkelt om sunt förnuft, säger Jesper Dams Hansen.

Vi lämnar ND122 upprymda och fast beslutna att återvända för att avnjuta deras 8-rätters. På återseende!

Kocken Jesper Dams Hansen vinnlägger sig om att laga modern dansk mat. Fortsätt gärna med det!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.