Besök ön där tiden verkar stå still – Nyord
På den lilla danska ön Nyord verkar livet gå i slowmotion ungefär som på tiden före bron till Mön för ett halvsekel sedan. Bilar parkeras utanför byn och världens vedermödor känns fjärran. Men Öresundsbron är knappt två timmar bort.
B&B
En gång besökte vi Nyord lite kort över dagen. Det tänkte vi minsann inte göra om! Här vill vi tillbringa åtminstone ett dygn. Marianne Stolt Petersen är vår värd på Bed & Breakfast Strågården Nyord. Under sin uppväxt tillbringade hon somrarna på ön hos morföräldrarna. Och för nio år sedan flyttade hon själv till Nyord och tog över morföräldrars hus från 1765.
– Det blev för mycket plats! Därför gjorde vi om det till B&B.
Det mysiga rummet i gammaldags stil vi ska sova i var en ladugård tidigare. Marianne ropar efter maken Kenneth Lau Rentius. Vänligt nog visar han oss runt i byn och förklarar hur saker och ting hänger ihop här, som bilförbudet i byn.
Allt du behöver känna till
Kenneth berättar gärna om bakgrunden till förbudet – och allt annat som kan vara bra att känna till om Nyord. Så låt oss backa tiden till 1968, året då bron till Nyord från Mön var färdigbyggd. Så småningom passerade 125 000 bilar denna smala bro, per år. Någon har räknat ut att antalet besökare landade på 300 000.
Nyord har 36 fastboende. Vilka nog gnuggade sina geniknölar frenetiskt. Ett argument som luftades var att byns rör för avloppssystem i längden inte skulle klara belastningen av så många fordon. Hur som helst blev bilförbudet ett faktum – öborna och varutransporter undantagna.
Fridfullheten blev återställd. Och det är vi glada för. De två gåminuterna mellan besöksparkeringen och vårt boende på B&B är priset vi gärna betalar för att gå in i Nyords stillsamma planet.
Kompakt kyrka
Kenneth visar oss Nyords kyrka, en av nödvändighet åttakantig och kompakt skapelse.
– Det fanns ont om utrymme mitt i byn, säger Kenneth.
Kyrkan har god akustik och hyser ett flertal konserter varje år. Även det havsnära läget märks – ett skepp hänger från taket. Kyrkan är också öbornas naturliga mötesplats, berättar Kenneth. Här träffas de på nyårsafton och önskar varandra ett gott nytt år.
På 1700-talet var öborna rika. De hade monopol på att vara lotsar. Då bodde 400 människor här och det fanns fem handlare. 1871 försvann lotsmonoplet. Sakta men säkert krympte antalet invånare till dagens 36. Närmaste handlaren finns på närliggande ön Mön. Nuförtiden har öborna monopol på hamnen, men Kenneth antyder att det inte handlar om att skära guld med täljkniv – driften är inte gratis.
Stilla – men ändå hänga med i tiden
Öns största tillgång är antagligen stillheten i en naturskön omgivning, ett ställe att varva ner på. Så är det i varje fall för Kenneth.
– Här slappnar jag av så fort jag kommer hem från jobbet på en annan ö. Jag lyssnar på fåglarna och andas in den friska havsluften.
– Tiden står still utan att gå i stå – byn följer med i utvecklingen. Vi har flera föreningar, säger Kenneth.
Lolles Gaard
Det är kväll på Nyord, det har varit en lång och upplevelserik dag. Vi är trötta och hungriga. Men när vi stiger in i Lolles Gaard förträngs allt detta på ett ögonblick.
Att stiga in i den ombonade matsalen känns lite som en tidsresa till förra sekelskiftet. Från medaljongtapeterna på väggarna, till lila syrener i små vaser på bordet och linneservetter. Vi sitter på karmstolar med fårskinn medan gästerna vid andra bord sitter på vinröda och mossgröna plyschfåtöljer. Fönsterbrädorna kantas av en lång rad med blommiga kaffekannor i vitt porslin – därom senare. Allt mysigt och tilltalande in i minsta detalj.
Vi dividerar med varandra och kommer fram till att på en ö borde vi beställa fisk. Servitrisen Galyna Goridko, som driver restaurangen tillsammans med kocken Anja Hansen, håller med.
En stund senare sitter vi och njuter. Allt smakar himmelskt. Till efterrätt jordgubbskräm – jordgubbsgröt på danska – och rabarberkompott med vispgrädde som känns genuina båda två.
När alla gäster har fått sin mat förtäljer Galyna kaffekannornas historia. År 1974 brann restaurangen ner. Kaffekannor var gästernas kärleksgåvor för att muntra upp den dåvarande ägaren.
– Folk kommer fortfarande med nya kaffekannor. Och får kaffe och kakor i retur, säger Galyna.
Mormors mat
Hon pekar på en hel vägg med hundbilder i entrén till restaurangen, en sorts “wall of dogs”.
– Vi hade en gäst som undrade om vi kunde hänga upp bilden på hans hund. Sedan har det rullat på. Det signalerar att hundar är välkomna här, både inne och ute, säger hon.
Nu har även kocken Anja Hansen en liten stund över.
– Vi vill att våra gäster ska uppleva det danska hygget – gemytet. Det innebär linnedukar, färska blommor på bordet, levande ljus och mat som min mormor lagade en gång i tiden. Mat att bli glad av, säger hon.
Mätta och glada förstår vi precis vad Anja pratar om.
Dark Sky
I skymningen flyger hussvalorna över oss medan de övriga fåglarna sjunger. Nyords gröna fält och omgivande hav badar i mjukt ljus som i ett trollslag förvandlar allt till silhuetter: havsörnen i skyn, fasanen på åkern bredvid, de två hararna som jagar varandra tills de slukas av mörkret. Ett tiotal rådjur förbereder sig för nattvilan på åkerns gröna bäddmadrass; deras öron sticker ut när de iakttar oss.
När solen slukas av Själland skimrar horisonten gul-orange-aprikos en bra stund.
Sedan blir det svart.
Nyord är inte bara en oas av stillhet och lugn på dagen. Här finns utomordentliga förutsättningar för en god nattsömn. Kenneth Lau Rentius berättar för oss att det här arbetas målmedvetet med reducering av ljusföroreningar. Konkret exempel är borttagande av onödig nattbelysning. Förbättrar både insekters livsvillkor och människors nattsömn. Inte minst underlättar det utforskning av stjärnhimlen. Just det handlar Dark Sky om, Kenneths största fritidsintresse och passion. Intresset har funnits länge, men det stora språnget tog han för runt tio år sedan när han blev certifierad Dark Sky-guide.
– Det är en ögonöppnare att förstå hur stort universum är och hur liten och obetydlig människan är, säger han.
Det är molnfritt och vi står under stjärnhimlen på B&Bs gårdsplan. Kenneth och hans teleskop håller oss sällskap – liksom en strid ström av kors och tvärs flygande fladdermöss över våra huvuden. Efter några minuter vänjer sig ögonen vid mörkret.
Kenneth pekar ut de olika stjärnorna med en laserstråle. Universum ter sig oändligt. Stjärnorna tycks vara oändliga. Så får Kenneths röst ett uns av upphetsning: ISS!
Den bemannade rymdstationen passerar tydligen regelbundet förbi. Befälhavaren ombord på ISS var fram till nyligen dansk – Kenneths stolthet är inte att ta miste på.
Vi tackar Kenneth för en fin nattlig upplevelse!
Mysfrukost
Uppe med tuppen för att vi ska på en guidad fågelskådning. Men inte utan något i magen. Vår vänliga värdinna Marianne har redan dukat upp en fantastisk frukost. Massor med små trevliga byttor med olika innehåll. Hemkokta marmelader, ostar, skinka och en rykande varm bacon och ägg – från egna hönsen. Bra start på dagen!
Efter fågelskådningen vandrar vi vid Ulvshale på Mön, varefter vi återvänder till Nyord.
Magen kurrar så vi slinker in på kaféet och butiken Noorbohandelen mitt i byn. I butikshyllorna samsas spritflaskor i många färger och smaker, olivoljor och senap med allsköns smaksättningar. Vad sägs om äppel- eller pepparrotssenap?
Tapas-lunch
Vi slår oss ner på den soliga uteserveringen och beställer var sin ”tapastallrik” och ölen Dark sky av vänlige Jesper Kjärulff. I väntan på maten smuttar jag på denna lokala öl, med blinkning till områdets nattliga aktivitet. Ölen är mörk både i färg och smak – inte så konstigt med både malt, humle, whisky, rörsocker och jäst enligt innehållsförteckningen.
Sara Skaaning Lind, som driver stället, kommer ut med tallrikar fyllda av delikatesser. Hon berättar om delikatessernas ursprung, vilket i möjligaste mån är lokalt. Camembertosten är från ömejeriet, hårdosten är dansk, brödet är hembakat, balsamvinägern i skålen har de smaksatt själva med hallon.
Allt smakar utsökt – även chokladkakan efteråt.
Sista promenaden
Efter maten tar vi ännu en promenad i byn, denna gång på egen hand. Förbi Strågårdens honesty shop där man köpa marmelad, ägg och loppisprylar. Förbi Runas och Galleri Nyord, med glaskulor och frigående höns. Förbi gamla hus med stråtak och prunkande trädgårdar, där fågelsång hörs oavlåtligt. Oförklarligt välmående breder ut sig i hela kroppen. Byn är liten och det finns inga måsten. När vi har passerat hamnen, kyrkan och Esthers gaard är vi upprymda.
Än är vi inte klara med Nyord.
Kyrkogården
Efter en kilometer i bilen, ställer vi den i Hyldevang och går på en smal grusväg. En ägretthäger landar 100 meter bort på ett grönt fält. Vägen mot strandängarna leder raka vägen mot havet – och oändligheten.
På väg tillbaka tar vi en liten uppförsbacke och blickar över en grönskande sluttning fylld av fågelliv. Kyrkogården. Vi har hittat Nyords plats för den sista vilan.
Läs mer:
Inlägg från vårt tidigare besök på Nyord hittar du här.
Våra tips på naturupplevelser på Mön hittar du i inlägget ”Upplev naturen på Mön på en helg”.
Information om Dark Sky på Nyord och Mön hittar du här.
Text: Eyal
Bild: Kerstin