Johannesbröd – värd sin vikt i guld

Johannesbrödfrukter i träd.

Johannesbröd. En egendomlig frukt med speciellt utseende och något sötaktig doft. Vi luktar ofta oss till dem på våra vandringar på Mallorca.

Den egendomliga frukten johannesbröd har kittlat vår fantasi länge, en Medelhavsfrukt som kan kännas igen med förbundna ögon. Helt enkelt på fruktens omisskännligt sötaktiga lukt som fordrar en viss invänjning. Utseendet är minst lika speciellt och liknar ingen annan frukt. Baljorna är mörkbruna, något krökta, tunna och uppemot 25 centimeter långa.

Namnet johannesbröd tyder på fruktens gamla anor. Enligt Nya testamentet åt Johannes Döparen denna frukt i öknen. Men snart påbörjades fruktens klassresa.

 

Karat

På grekiska heter johannesbröd “keraʹtion” – och nu ringer det antagligen en klocka. Karat! De gamla romarna upptäckte nämligen att fruktens små hårda kärnor väger exakt 0,2 gram (i alla fall enligt de gamla romarna) alldeles oavsett väder och vind. Därmed perfekta som viktenhet för ädelstenar och pärlor. Under sina glansdagar användes kärnorna som viktenheter både av juvelerare och på apotek.

Johannesbrödets klassresa slutar snöpligt. 1907 övergick man till metriska karat och sedan dess används frukten mest som djurfoder. Det är särdeles omtyckt av åsnor.

Men även människor kan få i sig denna frukt. Pulvret från rostade och malda baljor används som surrogat för kakaopulver. Carob heter det.

Gröna, små omogna frukter på johannesbärträd.

Frukten är i sin begynnelse liten och grön.

Frön från johannesbärsträdets frukter.

Här är den hårda kärnan av johannesbröd-frukten – ”karaterna”. De små fröna väger 0,2 gram styck.

Johannesbrödträd.

Johannesbrödträdet. Grönt året om.


Läs mer om djur och natur

Vill du läsa våra andra inlägg om djur och natur på Mallorca? Du hittar dem här:
Gamarna – Europas största rovfåglar
Tallprocessionsspinnare – Spaniens farligaste djur?
Smultronträd
En pinje är inte alltid en pinje (utan kanske en aleppotall)
Mallorcas gräsliga hemlighet – càrritx
Sjögräset Posidonia oceanica


Text: Eyal
Bild: Kerstin


8 svar

  1. FREEDOMtravel skriver:

    Intressant historia!

  2. Angelika skriver:

    I know the delicious tasting carob powder for many years.
    The cores were a unit of weight a long time ago, I did not know before – very informative and interesting. Thank you for your – once again very beautiful – story! And the green tree on the beautiful foto makes me happy!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Hello Angelika! We are delighted to hear that the picture made you happy. We find also the ”karat-story” interesting. The first time we heard it was from an English tourist guide who lives nearby.

  3. Thord Karsberg skriver:

    Hej
    Vi harvarit på Cypern ett antal gånger, och plockat med oss frukterna hem. Jag blev intresserad av vikten 0,2 gr, och tog med 10 st. till labbet där jag jobbade. Och dessa vägde exakt 0,2 gr. styck.
    Nu har jag satt ner en kärna i jord i en kruka, och den har stått i tre år och är ca; 15 cm. hög. Det skall bli spännande att se hur den växer.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Jättekul att höra att dina egna erfarenheter stämmer överens med studierna vi läst om angående vikten av kärnan. Vad spännande att ha en egen planta!

      • Mona-Lisa Lindgren skriver:

        Spännande och intressant att höra om Johannesbröd trädets frukter och historien bakom! Jag blev intresserad av just av att varje frö väger 0,2 gr! Jag har läst en äldre dams berättelse om när hon går till ett Apotek för att köpa kryddor till hushållet åt sin mor! Så fick hon lov att köpa Johannesbröd som på den tiden var i stället för ”godis”! Hon sparade ett frö och satte i en kruka inomhus, fröet växte upp och på tre år blev det en vacker grön växt! Nu ska jag försöka få tag på någon som kan importera några frön som inte har fermenterats! Då kan inte fröet gro!

        • PåUpptäcktsfärd skriver:

          Tack för din kommentar! Kul med ditt nya odlingsprojekt med johannesbröd. Hoppas du lyckas få tag i frön. Vi är supernyfikna på hur det går med odlingen. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.