Tips på dagsvandringar nära Stockholm

Gott om härlig natur och dagsvandringar väntar på dig på behagligt avstånd från Stockholm. Läs våra tips!

 

Är du sugen på att lämna Stockholm och bege dig ut på vandring? Här kommer några tips på dagsvandringar vi gjort i Stockholms närhet. Många av dem kan du nå med kollektivtrafik.

 

Dagsvandra är bekvämt!

Varför älskar vi dagsvandringar? För att vi vill ha det bekvämt. Vi slipper gärna att kånka på tunga ryggsäckar med sovsäck, liggunderlag, massor med vatten och torrfoder. Däremot bär vi gärna god matsäck med färska grönsaker och frukt. Inte minst vill vi sova i en riktig säng. Helst vill vi inte slösa en massa med tid på onödigt resandet.

Du som bor i Stockholm har verkligen tur. Du hinner åka ut och uppleva fin natur under dagen och så tillbaka till din sköna säng under en och samma dag. Du måste inte ens ha bil. Med lite planering går det ofta att ta sig även kollektivt till våra vandringar.

Låt dig inspireras av våra dagsvandringar!

 

Vandringar söder om Stockholm

1.  Tyresta nationalpark
I Tyresta nationalpark strax söder som stan hittar du mängder av markerade vandringsleder. Vår vandring tar dig bland annat förbi de djupa spåren efter branden i Tyresta nationalpark för ett par decennier sedan. Lågorna som slukade stora delar av urskogen har berett plats åt nya plantor och nytt liv. I det kala brandområdet spelar orrarna i arla morgonstund under våren. Dessutom passerar rundan tre av nationalparkens sjöar.

Årsjön i Tyresta nationalpark

Natur pur i Tyresta nationalpark.

 

2. Ekoleden utanför Järna.
Vandra Ekoleden – för dig som vill smaka på lite av varje i naturens stora smörgåsbord. En rundvandring på runt 10 kilometer utanför Järna med mycket omväxlande natur. Ömsom berghällar, ömsom havet. Ömsom kuperad sagoskog med mossklädda stenar och trädstammar, ömsom öppet kulturlandskap. Ömsom naturreservat, ömsom odlingslandskap.

Ekoleden bjuder på vattenkontakt och utsikter över Östersjön.

 

3. Kustleden utanför Järna
Vandra längs några av Södermanlands vackra stränder, blommande strandängar och betesmarker. Trots namnet går delar av Kustleden genom skog. Leden går delvis parallellt med Ekoleden och är runt 12 kilometer enkel väg.

Kustleden går längs några av Södermanlands vackra stränder, blommande strandängar och betesmarker.

 

4. Vandra längs sörmländska sjöar vid Stora Alsjön utanför Järna
Den här vandringen vid naturreservatet Stora Alsjön utanför Järna känns både spännande och exklusiv på något vis. Få vandrare, men flera pittoreska sjöar, kuperade hällmarker med mycket tallskog och överraskande storlom. På en klippa vid någon av sjöarna med vita näckrosor känns vardagsstressen långt borta.

Gott om sjöar och natur pur längs vandringen vid naturreservatet Stora Alsjön utanför Järna.

 

5. Arnöhalvön utanför Nyköping
Rundvandring på Sörmlandsleden där Arnöhalvön bjuder på den sörmländska skärgårdens släta stenar, kobbar och skär. En trevlig vandring i närheten av Nyköping. Och när du ändå är i krokarna, passa gärna på att ta en rundtur i Nyköping.

Arnöhalvön utanför Nyköping

Rundvandring på Sörmlandsleden där Arnöhalvön bjuder på den sörmländska skärgårdens släta stenar, kobbar och skär.

 

6. Från Tullgarns slott till Tullgarnsnäs och tillbaka
Denna vandring från Tullgarns slott till Tullgarnsnäs bjuder på det bästa ur det sörmländska landskapet. Därtill en hel del kunglig glans.

Tullgarns slott

Upplev både Östersjön och kunglig glans i det sörmländska landskapet vid Tullgarns slott.

 

Kanske är du sugen på att kombinera ett besök i en gullig sörmländsk småstad med en liten vandring? Här kommer två tips!

7. Strosa runt Trosa
En gång i tiden kunde Trosa med fog kallas “världens ände”. Nu flockas turister som flugor kring en sockerbit längs Trosaåns kaféserveringar och uppfräschade gamla trähus. Om du ändå är i Trosa varför inte strosa runt? Häng med en liten rundtur!

Trosa

Rundvandra i och runt mysiga Trosa.

 

8. Två korta vandringar i Mariefred
Vill du kombinera ett par kortare vandringar med ett slott och en gullig liten stad? Då kan du passa på att ta en tur till Mariefred och vandra längs Mälarens strand och till Gripsholms Hjorthage.

Marifreds kyrka

Vandra längs Mälarens strand och till Gripsholms fantastiska Hjorthage i Mariefred.

 

9. Inspireras av våra upptäcktsfärder i Södertäljes naturreservat
Här en godbit till dig som älskar att ströva i naturreservat. Låt dig överraskas av den fina naturen i Södertäljes naturreservat.

Upptäck Södertäljes pärlband av naturreservat! Du har mycket nöje och stor variation att se fram mot.

 

Vill du ha mer inspiration? Du hittar ännu fler förslag på vandringar i Sörmland att botanisera bland här.

 

Vandringar norr om Stockholm

10. Sjöängsslingan vid fågeleldoradot Angarnssjöängen
Området runt Angarnssjöängen norr om Stockholm spänner över högst omväxlande landskap. Från kulturlandskap med betande kor och anor från vikingatiden till vassrika strandängar. Föga förvånande är detta ett av Sveriges artrikaste fågelområden.

Angarnssjöängen är inte bara en av Sveriges mest artrika fågellokaler. Vandringen längs Sjöängsslingan tar dig förbi kulturlandskap med betande kor och anor från vikingatiden.

 

11. Vandra i och runt Uppsala
Uppsala är förvisso en stor stad. Men kanske lite överraskande bjuder staden på gott om stadsnära vandringar. Direkt från centrala Uppsala kan du bege dig ut på en Linnéstig bort till Linnés Sävja. Eller varför inte en vandring längs pilgrimsleden till Gamla Uppsala. I länken hittar du tips och inspiration på flera vandringar.

Vandringen längs pilgrimsleden till Gamla Uppsala är nästan som en tidsmaskin. Läs våra tips om vandringar i och runt Uppsala!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.