Ekoleden – en omväxlande rundvandring utanför Järna

Orange markering visar Ekoleden.

Ekoleden går genom ett omväxlande landskap med såväl skog som strandängar, hav och odlingar. Det är bara att följa de orangea markeringarna.

 

Ömsom berghällar, ömsom havet. Ömsom kuperad sagoskog med mossklädda stenar och trädstammar, ömsom öppet kulturlandskap. Ömsom naturreservat, ömsom odlingslandskap. Ekoledens rundvandring utanför Järna kittlar alla sinnen och innehåller ytterst få tråkiga stunder.

Men var så säker, vi tänker inte förtiga dessa “ytterst få tråkiga stunder”. Därom senare. För först måste vi bli varma i kläderna och komma i gång med rundvandringen!

Karta på rundvandringen Ekoleden finns vid Kulturhuset i Ytterjärna.

 

Flygande start

Från Kulturhuset i Ytterjärna gör vi vårt yttersta för att följa Ekoledens orange markering. Det bär av mot Östersjön genom trädgårdsodlingar, parker, dammar och reningsdammar med porlande vattentrappor och omisskännlig odör som får oss att raska på stegen. Men snart vädrar vi friskare luft vid hagar, dammar och odlingsmark. Och se där, biodling! Omgivningen skiftar samtidigt som Östersjön är nära mest hela tiden.

Vattentrappa vid reningsdammarna i Ytterjärna.

 

Över stock och sten

Ja, skogen har mycket av bådadera. Det märks inte minst uppför berget på de limefärgade lavklädda klipphällar förbi en utsiktsplats över havet. Den kuperade blandskogen leder ner mot “baren” i skogen fram till strandkanten och stiliga svanar. De rör sig så graciöst i vattnet! En skarv dyker efter fisk medan vi nöjer oss med att huka efter en fimp (skräppåsen följer numera alltid med i ryggsäckens vänstra ytterfack).

Utsikt över Järnafjärden

Havskänsla och utsikt över Östersjön.

Havsnära när Ekoleden går vid vattenbrynet.

 

Ulvsundet

Hobbyfiskare brukar hålla till här, men vi uppehåller oss inte, utan trippar en bit på en grusväg för att slukas av skogen och fågelljud igen. Ut kommer vi i ett bostadsområde med arkitektoniskt trevliga hus som tycks leva i fulländad harmoni med den omgivande grönskan. Snart är detta lilla urbana inslag ett minne blott och ögonen vilar på skog och hagmarker. En korsning! Det innebär att vi följer Kustleden i kanten av Yttereneby naturreservat, förbi Ytterenebys strandängar med kulturlandskap och betesmark. Udden med urgamla ekar och betande ungdjur som håller markerna öppna. En av askarna är ännu levande, men inhyser generöst gästande insekter och fåglar.

Snart kan vi nudda vid stora havsnära klippor – ta gärna en avstickare uppför klipporna, om du vill få glimtar av havsutsikten. Klipporna är tvära, branta och ändå runda i kanterna – åren under istiden har “slipat av” kanterna (tänk väldiga isblock som rör sig mot klipporna!).

Trevliga hus på vägen nära Nibble.

Öppet kulturlandskap med strandängar i Yttereneby naturreservat.

 

Ekorundan och ekorren

Vi är på en grusväg flankerade av naturreservatet när en ekorre med lurvig rostbrun sommarpäls överraskar oss. Sötnosen är förvisso också överrumplad, men nyfiken! Med en hasselnöt i munnen hoppar den mellan hasselsnår. Mellan varven tittar den på oss och hinner även plocka bort hasselnötens gröna hölje.

Förbi Solvikskolan och på en stig över en vall (alltså ett fält med gräs och klöver till djuren), fårhage och ännu ett hasselsnår. Då måste även vi få i oss lite nötter på en bänk invid Skillebyholms prunkande odlingsträdgård.

Ekorre med hasselnöt

Ekorren förbereder sig för vintern. Här med en hasselnöten i gapet.

Över vallen mot Skillebyholm.

 

En tråkig stund

Över landsvägen och vi går på en grusväg mot Skilleby medan ögonen vilar på odlingsmark. Snart är vi vid Skillebyån och alar tätt intill. In i en blandskog med mossa överallt, men inga synliga markeringar i en stigkorsning. I efterhand konstaterar vi att vi har missat en suddig markering på en trädstam till höger. Fram till denna “efterhand” har vi gått 300-400 meter (gånger två) i onödan – men vi är tacksamma för denna extra motion. Nu är vi på rätt väg igen på stigen som bär ner mot Skillebyån. I hagen lyser rönnbären, skogen har olika trädslag och är ljus (eftersom träden inte står alltför nära varandra). Denna gamla skogsväg är så trevlig och vi blir vänligt stämda och lätta till sinnet. Nedanför backen slingrar sig ån. Med kontrollerade steg tar vi oss ner och över en liten träbro med ån under oss.

Skogsväg genom må bra-skog längs Skillebyån.

 

Ännu en tråkig stund att vara tacksamma för

Ekoleden fortsätter på kanten till en vall och över landsvägen. Vi går på kanten av en åker och strax därefter följer en lättgången bilväg och kuperad skog med såväl stock som sten. Även här har någon underlåtit att markera leden tydligt i en korsning! Enfaldigt nog tar vi en prickig markering som är förvillande lik Ekoledens markering. Fel, fel, fel (som “kostar” oss 200-300 meter i varje riktning). (Vid ett senare besök ser vi att den förvillande markeringen nu är övermålad. Bra!)

Men snart blir vi på bättre humör igen av den kuperade sagoskogen med liggande, mossbeklädda träd. Vi tar en tio meter lång avstickare till en utsiktspunkt över skog och en del av Ekorundan vi nyss har tillryggalagt. Det blir vårt farväl till skogen för denna gång. Vägen fortsätter utmed skogsbrynet, gärde och en åker till bredden fylld av gäss (som har full koll på oss). Här nalkas ännu en utebliven markering vid en korsning. Så ta till vänster mot sjukhusbyggnaden. Snart passerar vi Örjanskolan och är återbördade till startpunkten.

Tack, Ekoleden för denna omväxlande rundvandring. Och tack för alla stunder på villovägar! De förmår oss att skärpa våra sinnen.

Lantlig väg tillbaka till startpunkten.

När den stora solen är bakom molnen tröstar den lilla solen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Kulturhuset i Ytterjärna.

Längd: Drygt 12 kilometer.
Höjdskillnader: Uppskattningsvis cirka +/- 150 meter
Tid: Drygt 3 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.  Här finns också information om var vi gick fel i stigkorsningar.

Tips: En annan trevlig led i närheten är Kustleden.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.