Vandra Kustleden i Järna längs fjärdar och strandängar 

Utsikt vid Yttereneby

Kustleden bjuder på fina vyer över Södermanlands Östersjökust. Som här vid Yttereneby naturreservat.

 

Nyinvigda Kustleden utanför Järna är efterlängtad och fin. Tack vare ett initiativ från Södertälje kommun kan man nu vandra på väl markerade stigar längs några av Södermanlands vackra stränder, blommande strandängar och betesmarker. Trots namnet går delar av Kustleden genom skog. 

Kustleden i Järna

Föredömligt markerad vandringsled!

 

Gammal som eken

Sädesärlan i Yttereneby naturreservat är morgonpigg. Hon är med och välkomnar oss så här strax före sju på morgonen denna varma sommardag. Genast får vi syn på de blå markeringarna för Kustleden som följer oss genom hela vandringen alldeles exemplariskt. Nästan direkt gör vi en liten avstickare till en utsiktspunkt på en klippa smyckad med limefärgad lav. Uppifrån har vi fin utsikt över fjärden och småbåtshamnen nedanför. Leden går sen genom Ytterenebys kulturlandskap med strandängar och betesmark. Några av ekarna på ängarna är väldiga och gamla. Enligt skylten kan ekar bli mycket gamla: växa i 300 år, stå stilla i 300 och dö i 300 år. En svindlande tanke.

Stranden vid Yttereneby

Vattenkontakt i Yttereneby naturreservat.

Bänk vid vatten.

Fridfullt vid Östersjön.

 

Mångfalds-hjältar

I hagen stirrar ungdjuren på oss och fortsätter efter en stund att beta bland blåklockor, violer, gulmåra och andra ängsblommor som finns till i all dess mångfald på grund av detta idoga betande. Markerna ligger över vattenbrynet, men översvämmas och är fuktiga på våren. Jag känner på med handen – gräset är fuktigt denna sommarmorgon med.

Kor i Yttereneby naturreservat

Miljöhjältarna som håller markerna öppna och främjar biologisk mångfald.

Blåklockor

Blåklockor.

 

Tiden står still

En enstaka motorbåt brummar på Östersjön och på ännu närmare håll hamrar hackspetten i en gran. Ja, ni förstår – nu ersätts kusten med skog. En gröngöling utstöter varningsläte i den tämligen kuperade granskogen. Hag- och betesmarken går över stock och sten så det gäller att ha ögonen med sig. Så småningom blir det ännu en kustkontakt vid Ulvsundet. Här möts Järna- och Stavbofjärden. En båt kastar loss från Mörkö mittemot. Med ett par svanar på den spegelblanka Östersjön bredvid slår vi oss ner för en kopp morgonkaffe på en klippa. Tiden står still.

Ulvsundet

Spegelblankt vid Ulvsundet. Här fanns tidigare ett färjeläge för färjan till Mörkö.

Stol vid vattnet.

Inbjuder till kontemplation.

Fikapaus vid Järnafjärden. Skönt att ta av skorna.

 

Finfina fjärilar

Mitt i skogen hejdar vi oss vid en “bar” av trä. En ekorre klättrar på en björk. Vi går uppför en backe och hör våra egna hjärtslag medan påfågelöga och andra finfina fjärilar flyger från röllekor till tistlar och viftar med deras ömtåliga vingar. Framme vid Ytterjärnas reningsdammar kan man göra en liten avstickare på 50 meter till bryggan. Ett av våra favoritställen, där vi flera gånger siktat säl.

Barhäng i skogen.

Påfågelöga

Påfågelöga.

 

Världens bästa viloplats

Tre söta sothöns förser sig av dammens växter och i en damm bredvid håller en familj gräsänder till. En flock grågässs håller hov på en av åkrarna en bit därifrån och låter så det blir livat när de flyger i väg. Nästa uppförsbacke tar oss till världens finaste viloplats, minneslunden utanför kyrkogården vid Ytterjärna kyrka.

Minneslunden vid Ytterjärna kyrka

Världens finaste viloplats, minneslunden vid Ytterjärna kyrka.

Leden går vidare genom kyrkogården och fortsätter fram till Pilkrogsviken med alla fåglar. Här hade det varit trevligt om Kustleden gått direkt förbi det sevärda fågeltornet i Pilskrogsviken, men tyvärr måste man ta en avstickare från leden för att besöka tornet. Längs Pilkrogsviken har en ny stig skapats för Kustleden. Vi fortsätter över åkrar och längs en grussväg och når så småningom fram till Farstanäs naturreservat där leden viker in på en skogsstig. Här erbjuds begränsad kustkontakt och fin tallskog med fåglar och blåbär. Det är rogivande grönt med tallar och lav i grönt och grått.

Blåbär

I blåbärsskogen vid Farstanäs naturreservat.

 

Strandstigen

Vid parkeringen i Farstanäs slutar Kustleden. Här väljer vi att följa den rödmarkerade rundvandringen Strandstigen, en mycket fin sträcka med kustkontakt som borde platsa i Kustleden. Utmed campingstranden och sedan upp på en bergsknalle med utsikt över Östersjön. Här finns flera tänkbara underbara platser för andhämtning. Vi sätter oss på en klippa med vidöppen utsikt över farleden till Södertälje och med Skanssundet skymtande i fjärran. Livet behöver inte vara svårare än så här.

 

Tillbaka

Vi går samma väg tillbaka, vilket givetvis öppnar nya perspektiv. Denna gång gör vi avstickaren till Pilskrogsvikens fågeltorn. I hagen intill stranden betar ett tiotal brunvita kor och i vattenbrynet håller grågäss, kanadagäss och några tofsvipor till. Där flyger en gråhäger. Och en till!

Ett par timmar senare är vi tillbaka vid bilen i Yttereneby naturreservat. Man känner sig lite klokare. Som alltid efter en längre vandring.

Kopparödla

Gott om kopparödlor. Ofarliga skönheter.


Vandringsfakta

Startpunkt- och slutpunkt: Kusteleden går mellan Ytterenebys naturreservat och Farstanäs naturreservat utanför Järna i Södertälje kommun. Det går förstås att starta i båda ändar eller på andra ställen längs leden.  Vi startade i Yttereneby.

Längd: Kustleden är 12 kilometer (vi gick det dubbla eftersom vi gick fram och tillbaka)
Höjdskillnader: En hel del. Det är många berg och höjder som passeras.
Tid: Cirka 3 timmar enkel utan pauser.

Karta och detaljer: Tyvärr fungerade inte wikiloc denna gång. Men leden är välmarkerad och enkel att följa. I informationsbroschyren för leden finns en översiktlig karta. Och det finns en zoom-bar karta på den här länken med leden markerad.

Tips1: Vår favoritdel av Kustleden är mellan Yttereneby och Pilkrogsviken. Den sträckan har mest vattenkontakt och utsikter.

Tips2: Missa inte att gå Strandstigen vid Farstanäs när du går Kustleden. Den finns i direkt anslutning till Kustledens start/slutpunkt vid parkeringsplatsen vid Farstanäs camping. Stigen går mycket naturskönt längs vattnet och är drygt 2 kilometer lång. Vi är förvånade över att den inte utgör en del av Kustleden.

Mer information: I informationsbroschyren för leden hittar du mer information kring parkeringsmöjligheter och busshållplatser i anslutning till leden.

Läs mer: Två ytterligare inlägg om vandringar nära Järna hittar du här och här.


 

4 svar

  1. Åh, ser ju verkligen otroligt vackert ut! Tack för tipset 🙂

  2. Ida skriver:

    Ser otroligt vackert ut. Finns det möjlighet att tälta en natt någonstans på vägen förutom vid campingen?

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      I naturreservatet Yttereneby får man tälta en natt och det har vi sett folk som gjort, exempelvis i närheten av grillplatsen. I övrigt gäller rimligen allemansrätten, så det borde gå att tälta i skogen om man hittar någon bra plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.