En fantasieggande alldaglig upptäcktsfärd

 

Blommande buske

Skimrande skönhet i en alldaglig skog i Södermanland. Vi undrade länge på vad det är. Men till slut kom vi fram till att det nog är pors, eller vad tror du?

Motorväg, järnväg och soptipp. Kan det vara något för en vandring? Vi tager det vi haver. Ty kortversionen av vår livsfilosofi lyder ”här och nu!”. Eller också: ”Här och njut!”. Denna filosofi är busenkel att praktisera nu under vårens frammarsch. Skorna på och marsch ut på närmaste stig. En alldeles vardaglig promenad kan bli nog så fantasieggande.

Somliga dagar har vi ingen lust att färdas någonstans. Samtidigt vill vi gå på upptäcktsfärd. Då gräver vi där vi står och tar tacksamt emot det som möter oss på vår väg. Det blir kanske inte det mest spektakulära, men däremot småputtrigt, fult, vackert, besynnerligt och verkligen överraskande. Med andra ord, en upplevelse för alla sinnen. Så även denna molniga vårdag i vår hemmatrakter i sörmländska Järna. En skogspromenad som sätter myror i huvudet!

En sådan upptäcktsfärd kan du väl göra alldeles oavsett var du befinner dig. Men vill du gå i våra fotspår kan du bokstavligen göra det. Hela rutten är dokumenterad på vår profil på Wikilock.

Och kom ihåg, vad som är fult eller vackert ligger naturligtvis i betraktarens öga!

Jordkällare

Har vi hamnat i Bilbos hoberhåla Baggershus från Sagan om ringen? Eller i något så exotiskt som en sörmländsk jordkällare? Ibland överträffar verkligheten dikten.

Rostig moped i dike

Myror i huvudet. Vad gör en rostig moped i ett dike vid en skogsväg? Och varför är bara bakdelen rostig? Framhjulet är närmast skinande.

Gammalt eklöv i morgonljus

Visst kan morgonljuset göra underverk med ett gammalt eklöv?

Krokig tall vid sjö

Ett besynnerligt möte med en krokig tall vid en sjö. Än mer besynnerligt är den närliggande soptippen, som utgör ett oemotståndlig lockbete för hundratals måsar.

Blommande pors vid sjö

Vårtecken. En blommande buske vid en sjö vi råkar under upptäcktsfärden.

Kärr

Naturens konstverk. Små öar i skogen i kölvattnet av snösmältningen.

Tallskog

Finns det något vackrare och mer alldagligt än tallskog en vanlig vårdag?

Någon sorts tick på tall.

Fult eller vackert? Denna ticka på en tall väcker onekligen djupt filosofiska frågor.


Vandringsfakta

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.