Omväxlande vandring runt Ytterjärna

Sothöns i en av reningsdammarna

Vem har sagt att vardagspromenader inte bjuder på några överraskande upplevelser? Här ett oväntat möte med familjen sothöna.

Det kanske finns några spektakulära vandringar i fjärran vi drömmer om. Och det finns några fina vandringar vi gör till vardags. Som denna omväxlande vandring på 15 kilometer runt Ytterjärna. Skål för aktiviteter som lyfter allas vår vardag!

Du kan följa oss steg för steg på vår profil på Wikiloc på denna vandring. Vi startar rundvandringen vid Saltå denna sköna försommardag. Från parkeringen går vi mot motorvägen och tar gång- och cykelbron i trä över vägen. Efter drygt 500 meter passerar vi en liten träbro över Moraån och beträder ett litet område med koloniträdgårdar, hästhagar och hus.

Röda stugor, kor, blommor och blå himmel

Pittoreskt i kubik.

En fin allé av lindar leder fram till gården Skäve. Ett annat glädjeämne är de olika fåglar som  beroende på årstid syns till ute på gärdena. Nu under försommaren finns bland annat knölsvanar, lärkor, steglits och ormvråk.

Alle av lindar

Visst är det en stilig allé? Skönt med lite skugga en varm sommardag.

Även kulturella inslag passeras. Innan vägen fortsätter in i skogen finns fornlämningar som visar på områdets historia – gravhögar, två bautastenar och en domarring. Dessvärre börjar informationsskylten vid bautastenen bli svår att läsa.

Bautasten utanför Järna

Rejäl bautasten att beskåda under vandringen.

Runsten

En runsten uppe i en skogsbacke. Titta upp till vänster om vägen vid ungefär 9,8 km enligt vår wikiloc.

Nu följer ett par kilometer genom skogen på en skogsväg. Här har vi sett både dovhjortar (som snabbt tog till flykten) och hackspettar (stickande halva kroppen in i ett bo för att mata sina fordrande ungar). Har du tid att följer du ett stickspår in i skogen för chansen att skymta älg. Vi såg en älg ansikte mot ansikte på 30 meters håll. Efter ett utdraget ögonblick älgade den i väg. Oförglömligt.

Hackspett

Bråda dagar för hackspetten när ungarna väntar på käk.

Man behöver inte se saker. Fågelsång i skogen upplevs starkare blundande. För ett ögonblick är alla vardagsbekymren borta.

Ute ur skogen följer en sträcka lite närmare motorvägen, personligen föredrar jag fågelsång framför bilbrus. Och ändå uppenbarar sig en del djur. På våren syns många harar på fälten, och precis efter att ha passerat under motorvägen såg vi en gång sju kronhjortar. Majestätiska djur!

Ytterjärna

Finns det något fagrare att beskåda än ett böljande fält av överblommad raps?

Så småningom når vi fram till civiliserade trakter i Ytterjärna, med Kulturhuset, kaféer och restauranger. Vi tar en god stund på oss för att gå runt i de trevliga trädgårdarna. Nere vid Östersjöns strand finns en stenbänk som lämpar sig särskilt väl för observationer av fåglar.

Järnafjärden

På spaningen efter fåglar vid den spegelblanka Järnafjärden.

Vidare till Ytterjärna kyrka som ligger på en kulle för en fin utsikt över Östersjön. Här kan du slå sig ner vid en bänk och pusta ut med härlig utsikt.

Paus med Östersjöutsikt bredvid Ytterjärna kyrka

Vilopaus med duglig utsikt intill Ytterjärna kyrka.

Om du orkar med en kort extratur kan du gå fågeltornet i Pilkrogsviken på väg tillbaka till parkeringen vid Saltå.

Så omväxlande kan en alldeles vanlig vardagspromenad vara!

Har du en favorit vardagspromenad? Berätta gärna om fördelen med just din vardagspromenad!

Paus vid Järnafjärden

Vardagspromenad som funkar lika bra på vintern. Här med värmande kaffepaus vid Järnafjärden.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Saltå kvarn. Eftersom det är en rundvandring kan du förstås starta var som helst på rundan. Ett annat förslag är Kulturhuset i Ytterjärna där det finns såväl parkering som café.
Längd: 14,5 kilometer
Höjdskillnader: +/- 95 meter
Tid: Cirka 3-3,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tänk på: Delar av vandringen går nära motorvägen och beroende på trafik och vindar innebär det förstås en del bilbuller.


Fler vandringar nära Järna

  1. En fantasieggande vardaglig upptäcktsfärd utanför Järna
  2. Från Tullgarn till Tullgarnsnäs
  3. Från Stensund till Tullgarn

Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Johan skriver:

    👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.