Brandmärkt vandring i Tyresta nationalpark

Årsjön i Tyresta nationalpark

Natur på naturens villkor i Tyresta nationalpark. Får se om björken lär sig simma om några hundra år.

 

Ännu ett par decennier efteråt märks djupa spår efter branden i Tyresta nationalpark. Men lågorna som slukade stora delar av urskogen har berett plats åt nya plantor och nytt liv. I det kala brandområdet spelar orrarna i arla morgonstund.

Strax före fem på morgonen är vi uppe och beger oss utan frukost till Tyresta nationalpark; en timme senare är vi först på parkeringen. Anledningen till dessa uppoffringar är självklar: orrspel. Tidigt på våren, före soluppgången, brukar nämligen orren spela, då de bland annat springer omkring, hoppar om varandra, blåser och kuttrar. I soluppgången fortsätter tupparna att spela i träden. Spelet är alltså så att säga förlorat för vår del, eftersom solen redan har gått upp och vi ännu inte har kommit fram till brandområdet där orrarna trivs.

Björkar i ett kärr i Tyresta nationalpark.

 

Är (orr)spelet förlorat?

Vi passerar naturum Nationalparkerna hus och Tyresta by, vilka ligger tysta i det bleka morgonljuset, en dimbank hänger ännu i luften i det öppna landskapet. Orrar ser vi inte röken av, däremot tycks alla andra fåglar högeligen aktiva. Tranor ropar i högan sky. Snart är vi omgivna av Tyrestas fina urskog och går förbi många kärr. Men kolla, vad ser vi i fjärran framför? Färgen liknar orrhonans och storleken verkar stämma – det var ett par orrar i så fall.

Kärr i Tyresta

Morgonen gryr i Tyresta nationalpark. Ännu hörs inte något orrspel.

Drygt fyra kilometer från start befinner vi oss i brandområdet. Hela området är mycket mer öppet och ljust – urskogen brann upp och kvar står bara en del trädskelett. Liksom ungtallar och sly. I sökandet efter orrarna spejar vi runt dessa öppna vidder. Vi kammar noll. Men vad är det vi hör? Vilket egendomligt läte vi aldrig någonsin förnummit förut! Vi tittar på marken överallt och vågar knappt andas för att inte störa detta märkliga spel som rycker allt närmare. Vi ser ingenting, inte ens en fjäder. Är det orrarna? 4G-mottagningen är det inget fel på så vi lyssnar på ett Youtube-klipp och konstaterar det vi hade hoppats på: fullträff!

Brandområdet i Tyresta nationalpark

Brandområdet i Tyresta nationalpark är orrens hemvist. Men var är de?

Med brandområdet som kuliss dukar vi fram matsäcken på en sten och avnjuter en välbehövlig frukost som vida överträffar Grand Hôtels överdådiga frukostbuffé. Solen värmer upp våra ansikten medan vi får i oss våra ostsmörgåsar jämte några skorpor som dopp till snabbkaffet. Livet är så gôtt!

På väg vidare råkar vi en ung vandrare som visar oss sin “kameraskörd”: en orre i en trädtopp och älg i morgonljus. Så kul med unga och hängivna personer som älskar naturen! Det inger hopp om framtiden.

Paus på klipporna vid Stensjön i Tyresta

Med frukost i magen och ett fiskegjusebo i Stensjön mitt framför ögonen är lyckan gjord. Livet är så gôtt!

Isskulptur i Stensjön, Tyresta

Naturen eget iskonstverk i Stensjön.

Fiskgjusar

Vi går vidare och når efter en stund Stensjön. Även där tar vi en paus på en klippa vid sjön där isen fortfarande ligger kvar i kanten. Skrattmåsar skränar – och på goda grunder!  De verkar vilja mota bort en fiskgjuse. Närmare titt med kikaren visar något vi inte sett förut i en trädtopp: ett fiskgjusebo. En fiskgjuse är kvar medan den andra tar flygturer i omgivningarna.

Vidare genom skogen och delvis genom brandområdet igen når vi Årsjön. Från vandringsleden längs sjön ser vi paddor simmande eller dykande. En vilar på en stock i vattnet. Snart kommer vi till vindskydd med grillplats och utedass. Perfekt ställe för övernattning.

Padda i Årsjön i Tyresta

Kolla vilken skönhet kliver ut ur sjön! Är den inte lite mallig?

Vi fortsätter genom skogen till Bylsön och ser ett tydligt tecken på att slutet av vandringen närmar sig – antalet besökande, inte minst mammor och pappor med barnvagnar framför sig, skjuter i höjden. Men först en bäverdamm och ett prov på vad dessa gnagare kan åstadkomma med mäktiga träd.

Vi rundar av vandring med ett givande besök i naturum Nationalparkernas hus som är format som en sverigekarta (lite svårt att se med fötterna på marken). Ett perfekt ställe för att ladda med såväl inspiration som information om Sveriges nationalparker.

Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta

Naturum Nationalparkernas hus i Tyresta nationalpark har gott om inspiration om Sveriges nationalparker.


Vandringsfakta

Längd: 13,3 km
Höjdskillnader: +/- 100 meter

Karta och detaljer: På Wikiloc kan du hitta vår rutt här (inte vår egen profil denna gång). Dock är den i omvänd riktning jämfört med vår vandring.

Start- och slutpunkt: Tyresta by. Kan nås med såväl bil som buss.

Mer information om nationalparken: På Tyrestas hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. Angelika skriver:

    Beautiful photos – the frog is so nice and the lake with the ice on the edge I like so much – you two are true artists.

  2. Riktigt trevliga vandringsområden tycker jag Tyresta erbjuder. Stensjön runt är en favorit.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Vad kul! Då är vi helt överens. Hoppas vi någon gång kommer att ha disciplin nog att kliva upp så tidigt på morgonen att vi hinner se orrarna spela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.