Mariefred – en otippad höstfavorit

Gripsholms slott

Gripsholms slott i höstskrud.

Få ställen i Sverige överraskar så positivt som Mariefred på hösten. Varför? Det finns gott om skäl. Inga turister, magnifik höstskrud, angenäm värme, anrikt slott, lång strandpromenad och så en hemlis på slutet.

 

Sommarens efterrätt

Höstlöven som krasar under fötterna vittnar om årstiden. Ändå känns det som sommar så snart solen går igenom höstdimman. Ingen het sol som piskar fram svettdroppar, utan en skön dito som smeker i nacken. Ingen sommar. Brittsommar. Om barnbarn är livets efterrätt så är brittsommaren sommarens efterrätt. Smaskens!

Höstlöv vid Gripsholms slott och Mälaren

Kan hösten bli vackrare än så här?

 

Gripsholms slott

Utanför slottet måste vi stanna till, gräsmattan lyser upp av gyllene löv. Några steg till och återigen måste vi hämta andan: fem svanar frukosterar i Mälaren, det plaskar till när de doppar huvudet efter växter. Förutom gulnande träd är det gott om ekollon på grusgången runt slottet. En skarv står med hängande vingar på en sten i vattnet. Krispig luft, smekande sol.

Svanar

Finn fem fagra frukosterande fåglar.

Ekollon

Naturens eget stilleben.

Marifreds kyrka

Kyrkan mitt i byn.

 

Strandpromenad

Efter den lilla turen runt slottet följer vi strandpromenaden, förbi småbåtshamnen ända tills vägen viker av till vänster. Där fortsätter vår stilla promenad längs välskötta villor och ett skogsparti med ståtliga ädellövträd. Åter nära vattnetkontakt till en badstrand och vågskvalp. På håll syns Gripsholms slott. Campingen bredvid ser stängd ut. Vi vänder tillbaka mot samhället igen och landar så småningom i Mariefreds gamla kvarter med sina välbevarade trähus.

Strandbadet i Mariefred

Strandad båt på Strandbadet i Mariefred.

Trähus i Marifred

Kyrktornet i Mariefred så klart.

 

Lunch

Promenaden och havsluften har sörjt för god aptit. Det sitter bra med en god lunch på Gripsholms värdshus.

Dagens lunch

Äppelmos på egna äpplen på Gripsholms värdshus. Med lite tillbehör.

 

Hemlis

Tillbaka vid parkeringen utanför Gripsholms slott är vädret fortsatt strålande så vi provar att gå åt andra hållet, bort från staden. Efter några steg möter vi en oväntad skylt: naturreservat Gripsholms Hjorthage. Vi äntrar ett minikosmos med ekhagar, men också gamla lindar, askar och tall – många uppemot 200 år gamla. Här lär leva 120 dovhjortar.

Eyal i hjorthagen i Mariefred

Herre på täppan i naturreservatet Gripsholms Hjorthage.

Vi går utmed det yttre varvet, längs staketet. På en kulle halvligger några hjortar och bligar på oss på ett lagom säkerhetsavstånd. Vi respekterar deras revir och de stannar kvar. Åh vad de är stiliga!

En ekorre klättrar på en urgammal ek och hämtar ett ekollon för att sedan kuta i väg med det i munnen till sitt gömställe. Där fler hjortar. Och ännu fler. En lika stilla som överväldigande naturupplevelse en skön brittsommardag mitt i oktober.

Hjort under träd

Hjort i bortre änden av hjorthagen.

Färgklick. Eldlus är det passande namnet på dessa små baggar.

Hjort

Full koll. Öga mot öga med dovhjorten.


Vandringsfakta

Vi gjorde två korta vandringar i Mariefred. En längs vattnet bort till Strandbadet och tillbaka. Och sedan en genom naturreservatet Gripsholms Hjorthage.

Längs vattnet till strandbadet
Längd: 8,6 kilometer (fram och tillbaka)
Höjdskillnader: Marginella
Tid:
1,5-2 timmar
Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att kartan visar enkel väg, vi gick förstås tillbaka också.

Gripsholms Hjorthage
Längd:
Cirka 4 kilometer
Höjdskillnader:
Marginella
Tid:
Knappt en timme
Karta och detaljer:
Se vår profil på Wikiloc.
Läs mer
om naturreservatet på länsstyrelsen hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.